17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Άνευ όρων παραχώρηση αιγιαλού και νησιών σε εταιρίες

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση παραχωρεί αιγιαλό, νησιά, βραχονησίδες, χωρίς δημοπρασία σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ακόμα και σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Με μια τροποποίηση «κρυμμένη» στο άρθρο του νόμου 2971/2001 για την παραχώρηση και χρήση του αιγιαλού, η κυβέρνηση παραχωρεί τον αιγιαλό χωρίς δημοπρασία σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις εξορύξεις, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να παραχωρεί απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς του Δημοσίου όχι μόνο τη χρήση του αιγιαλού, αλλά και της παραλίας, του συνεχόμενου ή παρακείμενου χώρου και του πυθμένα, των παρόχθιων ζωνών, των ίδιων των νερών, του υπεδάφους του βυθού, των λιμνοθαλασσών, των λιμνών και των κοιτών των πλεύσιμων ποταμών.

Η κίνηση αποτελεί χτύπημα στη δημόσια χρήση του αιγιαλού και στο φυσικό περιβάλλον. Στη διαδικασία της αδειοδότησης –εάν περάσει η τροπολογία– δεν θα έχουν πλέον λόγο το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Γεωργίας, που είχε λόγο για έργα σε λιμένες και ποταμούς.

Επίσης η παραχώρηση θα μπορεί να γίνεται για πολλούς λόγους, όπως εξορυκτικούς, ενεργειακούς, βιομηχανικούς, ερευνητικούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, αλιευτικούς κ.ά. Προβλέπεται επίσης και η εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, όπως και η κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων.

Η παραχώρηση και χρήση του αιγιαλού για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν σκοπούς όπως η αιολική βιομηχανία, σημαίνει πως μια εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες για παράδειγμα, δεν θα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί τα λιμάνια αλλά θα μπορεί να επιλέξει τον πλησιέστερο αιγιαλό και να τον μετατρέψει σε σημείο εκφόρτωσης. Φανταστείτε, τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για ένα νησί, για παράδειγμα. Η τροποποίηση του άρθρου 14 του υπάρχοντος νόμου βρίσκεται «κρυμμένη» στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου και αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη.

doctv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...