Άρθρο Β. Βαγιωνάκη: Τι σηματοδοτεί το νομοσχέδιο Υπαίθριου Εμπορίου

Κανένα σχόλιο

Παρέμβαση της βουλεύτριας Χανίων,ΒάλιαςΒαγιωνάκη, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο και τα Επιμελητήρια, που εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής, στη Βουλή την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Διαβάστε αναλυτικά:

Με εξαντλητική διετή διαβούλευση και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ολοκληρώθηκε η σχεδίαση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, που έρχεται να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας αφενός του υπαίθριου εμπορίου και αφετέρου των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας.

Το νομοσχέδιο ακουμπά όλα τα είδη άσκησης υπαίθριας εμπορικής δράσης και έρχεται να διορθώσειπαθογένειες και αποσπασματικές ρυθμίσειςπου έβαζαν προσκόμματα στην υγιή ανάπτυξη ενός εξαιρετικά σημαντικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα δε για τους αγρότες, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας υπαίθριου εμπορίου και συνεπώς η δυνατότητα δραστηριοποίησης τουςείτε σε οργανωμένες αγορές υπαίθριου εμπορίουή αυτοτελώς κι εκτός λαϊκών αγορών, είτε μέσω της συμμετοχής τους σε συνεργατικά σχήματα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίσταται μια αδικία, που τους στερούσε τη δυνατότητα υπαίθριου εμπορίου.

"Sponsored links"

Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων, αποκλειστικά σε λαϊκές αγορές, από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, μη κτηνοτρόφους, με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν εμπορικό κατάστημα λιανικής πώλησης.Ο παραγωγός-πωλητής θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται σε λαϊκές αγορές όλης της επικράτειας, ενώ εάν έχει άδεια πλανόδιου εμπορίου να δραστηριοποιείται εντός της Περιφέρειας που βρίσκεται η εκμετάλλευσή του ή ακόμα κι εντός δυο περιφερειών.

Λύση δίνεται και στο θέμα των ποσοτήτων που δικαιούται να διακινεί ο παραγωγός, καθώς για την έκδοση αδείας, δηλώνονται τα προϊόντα και οι συνολικές ποσότητες που πρόκειται να διατεθούν. Ιδιαίτερα δε για τις μικρού βιολογικού κύκλου καλλιέργειες, με σχετική νομοτεχνική βελτίωση, δίδεται η δυνατότητα αναγγελίας των ποσοτήτων ακόμα και 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Ο παραγωγός υποχρεούται να καταγράφει τις διακηρυγμένες ποσότητες, οι οποίες θα τηρούνται μέχρι την επόμενη ανανέωση της άδειας τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και το ισοζύγιο των διατιθέμενων προϊόντων και διευκολύνεται ο έλεγχος.

Σημαντική πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά την κατάργηση υποχρέωσηςτηςαυτοπρόσωπηςπαρουσίαςτων παραγωγών, καθώς μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η απουσία από τον πάγκο, μόνο για λόγους υγείας, μητρότητας ή πατρότητας. Πλέον, δίδεται η δυνατότητα για αναπλήρωση από τον/τη σύζυγο ή τα τέκνα, ενώ στην περίπτωση που δεν κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, η αναπλήρωση γίνεται με απλή δήλωση των προσώπων αυτών.Με επιπλέον νομοτεχνική βελτίωση δε, επιτρέπεται η προσωρινή αναπλήρωση του παραγωγού με δηλωμένο υπάλληλο. Έτσι, ο παραγωγός δεν θα αναγκάζεται να απουσιάζει, συνεχώς, από την παραγωγική διαδικασία.

Πέρα όμως από το κομμάτι των παραγωγών, ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόβλεψη καταγραφής όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαίθριου εμπορίου, με ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης αδειών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στον επαγγελματία πωλητή, μεταβάλλεται το σύστημα χορήγησης αδειών υπαίθριου εμπορίου, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα, με έναν τρόπο πιο δίκαιο. Όσον αφορά στην τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές, αυτή θα γίνεται με αντικειμενικό τρόπο, με μόρια που θα στηρίζονται σε κοινωνικά κριτήρια και την επαγγελματική διαγωγή, προκειμένου να μπει τέλος σε πελατειακές σχέσεις και αδικίες χρόνων. Για τα γνωστά υπαίθρια παζάρια «χωρίς μεσάζοντες», τέλος, που γεννήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο λύνοντας έτσι ζητήματα νομιμότητας της παρουσίας τους.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επιχειρεί την αναβάθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων – ενός θεσμού που θεωρείται καθοριστικός για την αναπτυξιακή διαδικασία. Έχουμε το συντονιστικό όργανο που αναφέρεται ως Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο που εντάσσει τις δράσεις των επιμελητηρίων στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιφερειών, δίνοντας λόγο και ρόλοστα επιμελητήρια, ενώ ιδιαίτερασημαντική είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και υποστήριξης επιχειρήσεων.

Τέλος, σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις σχετικά με το εκλογικό σύστημα στα επιμελητήρια που θα έχουν αναλογικότερη εκπροσώπηση, ενώ μη ξεχνάμε και την ποσόστωση φύλου στις εκλογές στα ΔΣ των επιμελητηρίων, που ευνοεί θεσμικά την ισότητα σε έναν κρίσιμο για την ανάπτυξη χώρο.

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις