Άρθρο Γρ. Αρχοντάκη: Η αξιοποίηση των Δημοτικών και Δημόσιων Ακινήτων δεν είναι υπόθεση μίας μόνο Δημοτικής θητείας

Κανένα σχόλιο

Του Γρηγόρη Αρχοντάκη *

Οδεύοντας προς τις Aυτοδιοικητικές εκλογές θα αρχίσουν να ξετυλίγονται τα προγράμματα των Συνδυασμών, στα οποία σίγουρα θα συμπεριλαμβάνονται τα Δημοτικά και Δημόσια ακίνητα όσο αφορά στη μελλοντική τους αξιοποίηση προς όφελος των Δημοτών του Δήμου μας. Είναι επίσης βέβαιο πως ο κάθε Συνδυασμός θα προσπαθήσει να καταθέσει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους του, πολλές φορές χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Έχουμε ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες άπειρες προτάσεις για την αξιοποίηση Δημοτικών ή Δημοσίων ακινήτων των Χανίων, αλλά δυστυχώς για πολύ λίγες από αυτές έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν αυτές οι αξιοποιήσεις είναι βέβαια οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η δυσκολία στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων αλλά κυρίως το ότι δεν υπάρχει σταθερή προσέγγιση τέτοιων θεμάτων από τις διαδοχικές διαφορετικές Δημοτικές Αρχές. Με λίγα λόγια, αυτό που λείπει διαχρονικά από τον Δήμο Χανίων είναι ο μακροχρόνιος προγραμματισμός σε σχέση με την αξιοποίηση Δημοτικών και Δημόσιων ακινήτων. Εάν δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή που αναλαμβάνει να διοικήσει το Δήμο Χανίων παραλαμβάνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προδιαγεγραμμένη, μελετημένη και αποφασισμένη, την οποία καλείται να υλοποιήσει χωρίς παρεκκλίσεις νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα.

"Sponsored links"

Για την αξιοποίηση των Δημοτικών Ακινήτων αλλά και για την διεκδίκηση Δημοσίων Ακινήτων, που επιθυμεί ο Δήμος Χανίων να του παραχωρηθούν, θα πρέπει να συνταχθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο χρονικά δεν θα περιορίζεται στη θητεία μίας μόνο Δημοτικής Αρχής αλλά θα είναι ενεργό επ’ αόριστον, θα συμπληρώνεται και θα τροποποιείται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις συνθήκες της εποχής. Για να κάνω πιο συγκεκριμένη την πρότασή μου προτείνω από την αρχή της νέας δημοτικής περιόδου να δημιουργηθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις μία ομάδα εργασίας η οποία θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για παράδειγμα εξαμηνιαίο, στη διάρκεια του οποίου με τη συνεργασία νομικών, υπηρεσιακών, εξωτερικών συνεργατών και φορέων του τόπου μας να συντάξει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, που θα είναι αποδεκτό από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου ή από την συντριπτική πλειοψηφία του. Σ’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο θα αποτυπώνεται η ευχή για την υλοποίηση μίας αξιοποίησης ή η ευχή για την διεκδίκηση ενός ακινήτου αλλά και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για να επιτευχθούν τα παραπάνω.

Η ψήφιση ενός τέτοιου επιχειρησιακού σχεδίου με μεγάλη πλειοψηφία ενδεχομένως προσεγγίζει τη λογική μιας κανονιστικής απόφασης και δεσμεύει -τουλάχιστον ηθικά – τις επόμενες Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στην υλοποίησή του. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σταδιακά το σχέδιο, αφού η κάθε Δημοτική Αρχή δεν θα ξεκινά από το μηδέν αλλά θα συνεχίζει από το σημείο που έχει σταματήσει η προηγούμενη.

Πρέπει κάποια στιγμή, εάν θέλουμε να δρομολογήσουμε μεγαλόπνοα σχέδια για το Δήμο μας, να λειτουργήσουμε ομαδικά και με όραμα, χωρίς ανταγωνισμούς μεταξύ των παρατάξεων, λογική που εξάλλου την ευνοεί και ο «Κλεισθένης». Μόνο έτσι θα δημιουργούν συνθήκες συνέχισης ενός σχεδίου το οποίο δεν θα ολοκληρώνεται με τη λήξη μίας δημοτικής περιόδου.

* Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με τη δημοτική παράταξη “Χανιά, επόμενη μέρα”

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις