Ζωνιανά Μυλοποτάμου: Εδώ κτυπά η καρδιά της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Εδώ χτυπά η καρδιά της λεβεντιάς και της παράδοσης. Μα και του εύκολου και παράνομου πλουτισμού όταν τα Ζωνιανά έγιναν ευρύτερα γνωστά εις το Πανελλήνιο λόγω των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου. Γεγονότα αποτρόπαια και καταδικαστέα από όλους μας. Όμως, τα Ζωνιανά των 1.700 κατοίκων σίγουρα δεν είναι μόνο οι 30 – 50 παράνομοι που με τις πράξεις τους και τη δράση τους αμαύρωσαν τη λαμπρή αγωνιστική ιστορία του χωριού που έδωσε το παρών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, διατήρησε και διάδωσε την κουλτούρα και την παράδοση του Μυλοποτάμου. Και έχει να επιδείξει φυσική ομορφιά, φιλοξενία, το θαυμάσιο σπήλαιο της Σφενδόνης, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, προσωπικοτήτων και αγωνιστών της Κρήτης. Ε… αυτά τα Ζωνιανά θέλω να σας προβάλλω σήμερα στο οδοιπορικό μου…

Του Βαγγέλη Στ. Χατζάκη

"Sponsored links"

zwniana2_resize.jpgΤα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, το γνήσιο Κρητικό παραδοσιακό αυτό χωριό της Κρήτης, βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες του Ψηλορείτη, και απέχει 43 χλμ από το Ρέθυμνο και 52 από το Ηράκλειο. Γνωστό το χωριό για την ιστορία του, για τη συμμετοχή στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, την φιλοξενία και την μεγάλη μουσική του παράδοση, μία ομάδα 40 Καστελιανών αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε και βρεθήκαμε εκεί το Σάββατο 5 Απρίλη, εκεί, στην επαρχία του Μυλοπόταμου, και πιο συγκεκριμένα στα θρυλικά και πασίγνωστα Ζωνιανά και Ανώγεια. Παρά το χειμωνιάτικο τοπίο μιας ημέρας μουντής και βροχερής, η εκδρομή ήταν πολύ ευχάριστη. Πρώτος σταθμός το Σπήλαιο της Σφενδόνης.

Γλυπτική στο σκοτάδι

zwniana3_resize.jpgΤο 1987 η ΚΕ εφορεία πραγματοποίησε δοκιμαστική ανασκαφή στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του σπηλαίου. Η χρήση του σπηλαίου άρχισε την Πρωτομινωική περίοδο (τέλος 4ης, αρχές 3ης χιλιετίας π.Χ.) και πιθανόν είχε ημιμόνιμο χαρακτήρα. Από την δεύτερο θάλαμο περισυλλέχθηκαν θραύσματα αποθηκευτικών αγγείων διαφόρων σχημάτων καθώς και μικροαντικείμενα. Την ίδια περίοδο, η πρόχειρη τοποθέτηση κλάκων στον προθάλαμο μαρτυρεί προσπάθεια επέμβασης στο χώρο.

Αργότερα, το σπήλαιο της Σφενδόνης χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά ενώ μετέπειτα, η εμπεριστατωμένη έρευνα στο χώρο επιβεβαίωση εντατική χρήση του χώρου που συνδέεται με τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες των κατοίκων όπως αποδεικνύουν η άφθονη σύγχρονη κεραμική και ξυλολιθική κατασκευή του πρώτου θαλάμου. Ενώ, σε όλες τις φάσεις, η χρήση του σπηλαίου περιορίστηκε στους δύο πρώτους θαλάμους όπου οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες. Στην είσοδο του σπηλαίου πηγαίνεις από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι.

Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο επισκέψιμα σπήλαια της Ελλάδας. Στα δε 270 μέτρα της διαδρομής μέσα στο σπήλαιο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα αποτελέσματα των διεργασιών που συνεχίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

zwniana4_resize.jpgΌπου η φύση, με πολύ υπομονή, αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί με σταγόνες νερού και αλατιού ένα αισθησιακό υπερθέαμα. Ογκώδεις κολώνες δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα ενώ αναρίθμητοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, είναι όντως χάρμα οφθαλμών. Όμως και η περιβάλλον του Σπηλαίου χώρος είναι καλαίσθητος, προσεγμένος, καθαρός. Με κύριο σημείο το πέτρινο περίπτερό του.

Καγιαλές – Βενιζέλος στα κέρινα ομοιώματα στα Ζωνιανά

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το χωριό που στον στενό κεντρικό του δρόμο είναι στριμωγμένα τα σπίτια 1700 περίπου κατοίκων. Και η πρόσβαση λεωφορείου εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Όμως, παλιά, πριν τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, αλίμονο του όποιος προσπαθούσε να περάσει (κορνάρωντας). Γεμάτο και τώρα το χωριό με αυτοκίνητα 4Χ4, τζιπάκια πολυτελή, με την πρόσβαση, πάντως σήμερα να είναι πιο εφικτή. Εκεί λοιπόν, στην πλατεία των Ζωνιανών βρίσκεται και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του κ. Ποταμιανού.

Αθηναίος στην καταγωγή ο κ. Ποταμιανός, επισκέφθηκε πριν από 15 χρόνια τα Ζωνιανά, συνδέθηκε με το χωριό και σκέφτηκε την ίδρυσε εκεί ενός μουσείου κέρινων ομοιωμάτων αγωνιστών, προσωπικοτήτων και πολιτικών της Κρήτης. Έτσι, μέσα σε ένα πετρόκτιστο οίκημα χώρου περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, έστησε το Μουσείο και οποίο και επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Το οποίο συντηρεί και ξεναγεί αυτός μαζί με την γυναίκα του.

"Sponsored links"

Το Μουσείο Ποταμιανού παρουσιάζει 87 κέρινα ομοιώματα σε 14 παραστάσεις. Και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει από κοντά τα ομοιώματα του Θεοτοκόπουλου, του Ελ Γκρέκο, του Καζαντζάκη, του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ενώ, στην είσοδο, δεσπόζει η μορφή του ήρωα Καγιαλέ με την σημαία και στο εσωτερικό του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ας συνεργαστούν με τα Ανώγεια

Αμέσως μετά πήγαμε στα ηρωικά, ιστορικά Ανώγεια όπου γευματίσαμε ωραία και παραδοσιακά. Αν συνεργαστούν σε ένα από κοινού πρόγραμμα τα δύο αυτά κεφαλοχώρια, μπορούν να συναναπτύξουν μία τουριστική ζώνη με ευρύ και ελπιδοφόρο μέλλον για τον ορεινό Μυλοπόταμο. Και όλως ιδιαιτέρως οι νέοι άνθρωποι της περιοχής να συνειδητοποιήσουν ότι ο εύκολος, άνομος πλουτισμός μέσω της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων και κάθε άλλης παρανομίας δεν τιμά και δεν ωφελεί ούτε αυτούς ούτε το ηρωικό και όμορφο χωριό τους.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις