Αποτράπηκε η συνάντηση επιχειρηματιών με υπεύθυνους της Βάσης

Κανένα σχόλιο

Είναι να εξοργίζεσαι μερικές φορές μ’ αυτά που συμβαίνουν στο νομό Χανίων. Ενέργειες και καταστάσεις που διαμορφώνονται κι οι οποίες δεν αντιστοιχούν ούτε στην ιστορία του τόπου, ούτε στις επιθυμίες των πολιτών μα ούτε δίνουν κάποια λύση σε υπαρκτά προβλήματα παρά μόνο παροδικά με ανυπολόγιστες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Ενέργειες – στα πλαίσια μίας γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης και μίας ηθικής χαλάρωσης – οι οποίες το τελευταίο διάστημα, και μέσα στα πλασμένα όρια μίας γενικότερης απογοήτευσης του κόσμου, όλο και πληθαίνουν.

Μία τέτοια ενέργεια ήταν και η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χανίων να καλέσει για την Τετάρτη 16 Απριλίου στις 9.15 το πρωί σε συνάντηση στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Χανίων, επιχειρηματίες του νομού Χανίων και υπεύθυνους της Αμερικάνικης Βάσης της Σούδας για συζήτηση πάνω στο θέμα της προμήθειας Χανιώτικων προϊόντων για τις ανάγκες της Βάσης. Μία κίνηση καθόλου τυχαία μιας και αποτελούσε υπόσχεση του νυν νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη ο οποίος, άλλωστε, είχε την στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων για την εκλογή του.

"Sponsored links"

labelled_piers_resize.jpgΗ ενέργεια αυτή, πέραν του προκλητικού για την πλειοψηφία των Χανιωτών, αποτελεί και μία ακόμα προσπάθεια εισόδου μίας λογικής νομιμοποίησης της παρουσίας της Βάσης, με επιβραβεύσεις στους «νομιμόφρονες» και «επιθυμούντες τη συνεργασία» εμπόρους των Χανίων. Αυτή η δράση [η οποία σημειωτέον, δημοσιοποιήθηκε την τελευταία στιγμή αποσκοπώντας στο να μην αφήσει περιθώρια αντίδρασης σ’ όσους θα επιθυμούσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους] ευτυχώς υπήρξε ανεπιτυχής λόγω της άμεσης αντίδρασης, η οποία, πιθανώς, υπήρξε η αιτία για την αποτροπή, τουλάχιστον γι’ αυτή τη φορά, της πραγματικότητας μια τέτοιας συνάντησης. Μία αντίδραση που εκφράστηκε με την παρουσία στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το επιμελητήριο, ατόμων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ κι αργότερα και του Συνασπισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από τις 8.30 το πρωί εκεί βρισκόντουσαν μέλη και φίλοι του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Λεπτό δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην παρουσία των Βάσεων στα Χανιά, σε μία οργανωμένη αντίδραση, προκαλώντας έκπληξη στον κόσμο ο οποίος, μη γνωρίζοντας, αναρωτιόταν ποιος ο λόγος της κινητοποίησης στο συγκεκριμένο σημείο. Γι’ αυτό το λόγο, υπήρχε έτοιμη ανακοίνωση καταγγελία η οποία διαφώτισε όσους πολίτες περνούσαν απ’ το σημείο για το τι ακριβώς συνέβαινε.

Αργότερα, στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και άτομα που πρόσκεινται στο Συνασπισμό, δηλώνοντας κι αυτοί το παρόν κι εκφράζοντας την αντίδρασή τους για το συγκεκριμένο ζήτημα σε μία ελπιδοφόρα συνύπαρξη. Πληροφοριακά, η ανακοίνωση – καταγγελία η οποία μοιράστηκε από μέλη του ΚΚΕ στους διερχόμενους πολίτες έγραφε τα εξής:

Χανιώτικε λαέ, Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας καταγγέλλει την συνάντηση στελεχών της ΑμερικάνοΝΑΤΟΙΚΗΣ βάσης της Σούδας, με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, σήμερα 09:15 το πρωί στα γραφεία του Επιμελητηρίου με θέμα: «την σύσφιξη τον σχέσεων της βάσης με τον Εμποροβιομηχανικό κόσμο του νομού…».

Η συνάντηση αυτή είναι στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουν οι αμερικανονατοϊκοί για να «χρυσώσουν το χάπι» της παρουσίας τους στο νομό μας, να εξαγοράσουν συνειδήσεις και να αλλάξουν το εις βάρος τους κλίμα. Ας το πάρουν χαμπάρι όσα ματωμένα δολάρια και αν ξοδέψουν δεν πρόκειται να πετύχουν, ήταν, και θα παραμείνουν ανεπιθύμητοι στον τόπο μας.

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων πιστό στο ταξικό περιεχόμενο πήρε μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα και τα αντιμπεριαλιστικά – αντιβάσικα αισθήματα του Χανιώτικου λαού. Για την ενέργεια αυτή θα είναι υπόλογο στην συνείδηση των Χανιωτών και της νεολαίας που έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις προσπάθειες συναλλαγής με τους Αμερικανονατοικούς φονιάδες και απαιτεί:

  • Να απομακρυνθούν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια καθώς και να βγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.
  • Να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και όπου αλλού βρίσκονται.
  • Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Τελειώνοντας, κι εμείς απ’ τη μεριά μας ως εφημερίδα των Χανίων, συνεχίζουμε να εκφράζουμε την θέση πως δε μπορεί να αποτελεί λύση για τα οικονομικά προβλήματα των εμπόρων, ούτε καν πρόσκαιρη, αυτή της επιλογής εμπέδωσης μίας σχέσης συναλλαγής με τους της αμερικάνικης βάσης της Σούδας. Δε θα πρέπει να ξεχνούν πως το Λιμάνι της Σούδας όσο και το Αεροδρόμιο Χανίων υπολειτουργούν κι αιτία αποτελεί η ύπαρξη της Βάσης. Μα πέραν τούτου, γιατί όλα δε λογίζονται στο χρήμα, πόσο μάλλον στον τόπο που ζούμε, καιρός είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η επιβίωση συμβαδίζει με την αξιοπρέπεια, κι ένας τόπος αξιοπρεπής είναι ένας τόπος που τον σέβονται και τον υπολογίζουν.

Ένας τόπος που επιλέγει την Τρουμποποίησή του, τη μετατροπή σε τόπο χαβ-USA, δε μπορεί παρά να ελπίζει να γίνει έν’ ακόμα υποβαθμισμένο προάστιο και χωματερή για ανθρώπους που γεύθηκαν το αίμα, για τη διασκέδασή τους ή για τη φύλαξή τους. Η περαιτέρω υποβάθμιση λοιπόν του τόπου μας (μια υποβάθμιση που όλο και πιο έντονα μοιάζει μεθοδευμένη) δε μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί, εν τέλει, αυτή η υποβάθμιση πηγάζει από μία διαφθορά της συνείδησης εξαιτίας μίας οικονομικής πραγματικότητας η οποία εκφραζόμενη πολιτικά και σε τοπικό επίπεδο ζητά απ’ τους Χανιώτες να είναι υπό-, συμμέτοχοι ενός αναπόφευκτου – αναπόδραστου, αυτό των βάσεων του θανάτου και της εξάρτησης [για να μην ξεχνιόμαστε], ρεαλιστικά αποδέχτες των ψευτο-διλημμάτων και του αξιακού συστήματος, αυτού των δολοφόνων, γιατί «δε γίνεται αλλιώς».

Αντισταθμιστικά ωφελημένους για την υποβάθμισή τους, του τόπου τους και της ποιότητας ζωής τους, σιωπηρούς και φοβισμένους ή υπάκουους μίας κοινής λογικής ταιριαστής των αναγκών αυτών που εγκληματούν. Χωρίς λύση για τα προβλήματά τους και περαιτέρω εξαρτημένους: ανίκανους ν’ αντιδράσουν. Κι αυτό είναι μία άμεση ανάμιξη στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή του τόπου. Είναι μία απόφαση που δεν ανήκει στο Επιμελητήριο: αφορά όλους τους Χανιώτες.

"Sponsored links"

Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: η μοιρολατρία δεν ταίριαξε ποτέ στην Κρήτη. Και τίποτα δεν κατακτήθηκε μέσα απ’ τη μοιρολατρία. Αυτής που ταιριάζει σήμερα γάντι σε κάποιους, κι οι οποίοι τώρα, αυτό-παρουσιαζόμενοι ως πολιτικοί εκφραστές του «ρεαλισμού», επιθυμούν τη συνεργασία με τις βάσεις της εξάρτησης – κι ας προσθέσουμε εδώ εμείς – και της μοιρολατρίας. Μια μοιρολατρία ρεαλιστική, χωρίς απόδραση. Γιατί, όποιος κτίζει πάνω στην εξάρτηση ζει για μια ζωή εξαρτημένος.

Κι αν η Κρήτη σήμερα είναι ελεύθερη είναι επειδή κάποιοι ‘βαλαν μπροστά το μπέτι, γνώριζαν πως δε συμβαδίζει η ελευθερία με την μοιρολατρία, καγιαλέδες που ‘καναν το κορμί τους ιστό για τις σημαίες του αγώνα, για μια ελευθερία. Άνθρωποι που δε συμβιβαστήκανε με την πραγματικότητα γύρω τους, που δεν αποδεχτήκανε τη μοίρα τους. Λοιπόν, καιρός είναι να αντιδράσουμε κι εμείς και επιτέλους να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Γιατί η φανερή ουδετερότητα των λέξεων που δημιουργούν την έννοια «αντισταθμιστικά οφέλη» κρύβει από πίσω της μία πολύ πιο μακάβρια πραγματικότητα, αισθητικά αιμοδιψής. Για όλους μας, συνεργαζόμενους ή μη… Τώρα, που συντρίμμια υπάρχουν εκεί που έστεκε το Άγαλμα της Ελευθερίας, καιρός να πάψουμε να σιωπούμε, για μια χούφτα δολάρια στα χέρια κάποιων και με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες εις βάρος όλων. Κι όχι κύριοι, δεν είναι αυτοί αχρείαστοι συναισθηματισμοί, είναι πολύ βαθύτερο, είναι ζήτημα ουσίας…

Η γραμματεία Χανίων του Συνασπισμού χαιρετίζει την κινητοποίηση έξω από το ΕΒΕ

Η γραμματεία Χανίων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ χαιρετίζει τους Χανιώτες οι οποίοι με την άμεση κινητοποίησή τους ματαίωσαν την μεθοδευμένη από το ΕΒΕ Χανίων σύσκεψη για την «ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων» με τους «παγκόσμιους χωροφύλακες» της Αμερικάνικης βάσης στη Σούδα.

Η παραπάνω προσπάθεια, προϊόν των προσπαθειών «καλής διαγωγής» του Νομάρχη κ. Αρχοντάκη προς τους Αμερικάνους «προστάτες» δείχνει ότι οι νεογιάπηδες της Νέας Δημοκρατίας και οι συνακόλουθοί τους δεν έχουν αντιληφθεί το ελάχιστο από τον από δεκαετίες αντιβασικό και φιλειρηνικό αγώνα του Χανιώτικου λαού .

Τους τονίζουμε κατηγορηματικά:

Η Αμερικάνικη βάση στη Σούδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή στο πλέγμα της στρατιωτικής και πολιτικής εξάρτησης της χώρας μας.

Δεν υπηρετεί στο ελάχιστο τα εθνικά μας συμφέροντα .Αντίθετα, όπως απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία από την Αμερικάνικη στρατηγική στο Βαλκανικό χώρο ,είναι επικύνδυνη.Δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους παραπέρα εμπλοκής μας στην τυχοδιωκτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να θεωρούν τους Χανιώτες «ιθαγενείς» οι οποίοι με «χάντρες και καθρεφτάκια» θα εξαργυρώσουν για μια χούφτα δολλάρια τα αντιβασικά και φιλειρηνικά αισθήματα του Χανιώτικου λαού «εκπορνεύοντας» την ιστορία αγώνων και θυσιών του για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Ακόμα όμως και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν ,οι Χανιώτες δε θα το επιτρέψουν!!!

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις