Μ. Σκουλάκης στη Βουλή: “Να στελεχωθεί και να ενισχυθεί το Εφετείο Χανίων και όχι να δημιουργηθεί νέο στο Ηράκλειο”

Κανένα σχόλιο

Την αντίθεση του στην τροπολογία ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στο Ηράκλειο που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες Διατάξεις» εξέφρασε κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στη Βουλή, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.

dikast-nom Όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης «η δημιουργία δεύτερου Εφετείου στη Κρήτη δεν προσφέρει στη Δικαιοσύνη μια και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι κέντρα υγείας τα εφετεία» και πως «αν είναι έτσι, τότε να κάνουμε και δεύτερο Άρειο Πάγο στη Θεσσαλονίκη, να κάνουμε και δεύτερο Συμβούλιο Επικρατείας, να κάνουμε και δεύτερο Ελεγκτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, για να γίνεται καλύτερη απονομή και να μην καθυστερούμε στον ‘Άρειο Πάγο. Για όνομα του Θεού!»

"Sponsored links"

Ο κ. Σκουλάκης έκανε παράλληλα λόγο για ύπαρξη παρεμβάσεων που οδήγησαν στη πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και στη παράβλεψη των προηγούμενων τριών αποφάσεων της Ολομέλειας αυτού, για τη δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο διερωτώμενος «πώς οι τρεις προηγούμενες Ολομέλειες του Αρείου Πάγου ήταν αρνητικές για το Εφετείο; Τι μεσολάβησε από το 1988, 2000 και το 2001 –μιλάμε για την υπ’ αριθμόν 42/98, την 9/2000 και την 21/2001- και τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της πρότασης δημιουργίας Εφετείου στο Ηράκλειο; Τι μεσολάβησε, κύριε Υπουργέ, από τότε; Κάποιος τους έστειλε μήνυμα».

Αναφερόμενος στους υπόλοιπους Βουλευτές της Ανατ. Κρήτης και ιδιαίτερα στο κ. Αλαβάνο τόνισε πως «καλά έκαναν και καλά κάνει και ο κ. Αλαβάνος και υπερασπίζεται ως Βουλευτής Ηρακλείου και όχι ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, γιατί θέλει έτσι να καλύψει τους ψηφοφόρους του για να μην το παίζουμε τώρα και πάνω από τέτοιες καταστάσεις».

Ο κ. Σκουλάκης απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης του έφερε το παράδειγμα με τον αείμνηστο πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλο για το ίδιο θέμα, τονίζοντας πως «και εγώ είμαι υπερήφανος που πιέσαμε τότε την Κυβέρνησή μας και δεν έκανε το Εφετείο και έτσι καλούνται και οι συνάδελφοι να σας πιέσουν τώρα και να μη χαϊδεύετε τα αυτιά κανενός και να πείτε ότι είπε ο συχωρεμένος ο Γιαννόπουλος, που είπε «ξεχάστε το Εφετείο στο Ηράκλειο, τελειώσαμε» και επί θητείας του ούτε που ξαναέγινε κουβέντα», προτρέποντας τον κ. Χατζηγάκη να πει το ίδιο.

Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης προέτρεψε τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να στελεχώσει το Εφετείο Κρήτης, όπως πρέπει, με δικαστές, με υπαλλήλους, να το ενισχύσει και θα δει πως η απονομή της δικαιοσύνης θα είναι και γρήγορη και χωρίς αμφισβητήσεις».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό καθ’ εαυτό ο κ. Σκουλάκης το χαρακτήρισε ως «χαμένη ευκαιρία για τη δικαιοσύνη», εξαπολύοντας βολές προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση για κατάργηση του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης, την ώρα που το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται και παρά τις αντιδράσεις του Δικαστικού Σώματος, του Δικηγορικού Σώματος, των Διοικητικών Δικαστών και των Εισαγγελικών Λειτουργών, οι οποίοι διαφωνούν ριζικά με τη τροπολογία, επικαλούμενος τα λόγια του Αντιπρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων του κ. Μαζαράκη ο οποίος δήλωσε ότι «η εκτελεστική εξουσία οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις επιχειρούμενες νομοθετικές μεταβολές της σε μια περίοδο που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα μια σειρά υποθέσεων με πολιτοοικονομικό υπόβαθρο».

* Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης, την ομιλία του οποίου θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη στο αυριανό μας φύλλο.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις