Το λαβράκι και η τσιπούρα στην ΕΕ

Κανένα σχόλιο

Το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και η τσιπούρα (Sparus aurata) είναι απαραίτητα συστατικά της θρεπτικής και υγιεινής μεσογειακής διατροφής:Clip – Η τακτική κατανάλωση ψαριών, όπως το εκτρεφόμενο λαβράκι και η τσιπούρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL) και μειώνει τους θρόμβους και την πίεση του αίματος.- Το λαβράκι και η τσιπούρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές χαμηλής σε λιπαρά πρωτεΐνης, ασβεστίου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το απαραίτητο Ω3, καθώς και των βιταμινών A, D και B12.- Το λαβράκι και η τσιπούρα έχουν σφιχτό και τρυφερό λευκό κρέας με πλούσια και χυμώδη γεύση.- Η αξεπέραστη ποιότητα του λαβρακιού και της τσιπούρας των ιχθυοκαλλιεργειών της ΕΕ είναι η απάντηση στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στην ανάγκη για μια υγιεινή διατροφή. Ως αγαπημένες επιλογές πολλών σεφ, το λαβράκι και η τσιπούρα αποτελούν τη βάση για πολλές εύκολες και γευστικές συνταγές που δεν προορίζονται μόνο για ειδικές περιπτώσεις αλλά και για την καθημερινή διατροφή μιας οικογένειας.- Πριν φθάσουν στο πιάτο του καταναλωτή, το λαβράκι και η τσιπούρα των ιχθυοκαλλιεργειών της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί αργά – για τουλάχιστον 18 μήνες – σε φυσικό περιβάλλον, στα γαλάζια, καθαρά νερά της Μεσογείου.- Τα ψάρια συλλέγονται καθημερινά και παρέχονται φρέσκα στην αγορά σε όλη τη διάρκεια του έτους.- Η ποιότητα και η ασφάλεια των ψαριών είναι εγγυημένη χάρη στην εφαρμογή προηγμένων και εξελισσόμενων μεθόδων εκτροφής και στη διεξαγωγή σχολαστικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής.- Το λαβράκι και η τσιπούρα, που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες της ΕΕ, ελέγχονται διεξοδικά ως προς την πλήρη συμμόρφωσή τους με τα αυστηρότερα πρότυπα και τις απαιτήσεις ποιότητας της ΕΕ.Η υψηλή ποιότητα του λαβρακιού και της τσιπούρας, που εκτρέφονται στις ιχθυοκαλλιέργειες της ΕΕ, διασφαλίζεται από:– Τα καθαρά, διαυγή και ανακυκλούμενα νερά των πολυάριθμων, απάνεμων κόλπων της εκτεταμένης ακτογραμμής της Ευρωπαϊκής Μεσογείου- Τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και τις ήπιες θερμοκρασίες του νερού σε όλη τη διάρκεια του έτους- Την επιτυχημένη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, που εξελίσσεται συνεχώς εδώ και 25 χρόνια, με τις πιο προηγμένες μεθόδους παραγωγής και τις πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες- Τη δέσμευση για μακροχρόνια ικανοποίηση των καταναλωτών- Τον υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνηςΗ παραγωγή λαβρακιού και τσιπούρας στις ιχθυοκαλλιέργειες της ΕΕ:– Η συνολική ετήσια παραγωγή λαβρακιού και τσιπούρας στην ΕΕ ανέρχεται στους 75.000 τόνους και 55.000 τόνους αντίστοιχα. Οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.- Η Ελλάδα είναι ο κύριος παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 67% επί της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής λαβρακιού (ακολουθεί η Ισπανία με 20%) και 63% επί της παραγωγής τσιπούρας (ακολουθεί η Ιταλία με 18%).- Η Ελλάδα είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος διεθνής παραγωγός λαβρακιού (περίπου 50.000 τόνοι ετησίως) και τσιπούρας (περίπου 35.000 τόνοι ετησίως), με μερίδιο 57% επί της παγκόσμιας παραγωγής το 2005.Η κατανάλωση λαβρακιού και τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας:– Η Ιταλία είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά λαβρακιού και τσιπούρας και καλύπτει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης. Ακολουθεί η Ισπανία (21%), η Ελλάδα (11%), η Γαλλία (9%), η Πορτογαλία (5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5%).- Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση λαβρακιού και τσιπούρας στην ΕΕ. Ακολουθεί η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.Η εκτροφή λαβρακιού και τσιπούρας στην ΕΕ διαφοροποιείται χάρη: – Στη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής, καθώς και στην αυστηρή εφαρμογή των υψηλότερων ευρωπαϊκών προτύπων για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.- Στις πολυετείς προσπάθειες εκτεταμένης εθνικής και διεθνούς Έρευνας & Ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους, για τη συνεχή βελτίωση των πρωτοκόλλων ιχθυοκαλλιέργειας.- Στο εξαιρετικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, που μετρά περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας και εργάζεται συνεχώς για την εξέλιξη των μεθόδων παραγωγής και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών προς όφελος του καταναλωτή.- Στα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα για το περιβάλλον και τα ζώα, που διασφαλίζουν την εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον.Η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας συμβάλλει στη μείωση της αλιείας ανοιχτής θαλάσσης, η οποία έχει επιβληθεί για την περιβαλλοντική προστασία των αποθεμάτων άγριων ψαριών. Ερευνητικά προγράμματα, όπως τα MED VEG, BIOFAQS και MERA MED, έχουν αποδείξει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια δεν επηρεάζει την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις