Στ. Νικηφοράκης: Να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς Κισάμου για τις ζημιές της χαλαζόπτωσης

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Χανίων κ. Στέλιος Νικηφοράκης προς των Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την οποία καλεί το Υπουργείο να αναζητήσει έκτακτους πόρους, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής Κισσάμου, για τις σημαντικές ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγής τους, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ με θέμα: « Καταβολή έκτακτων αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της επαρχίας Κισσάμου»

"Sponsored links"

7 Διάχυτο προβληματισμό και εύλογη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς της επαρχίας Κισάμου η σφοδρή και πρωτοφανής- για τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής- χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή και προκάλεσε πτώση τεράστιων ποσοτήτων ελαιοκάρπου.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των τοπικών φορέων της περιοχής οι ζημιές αναμένεται να υπερβούν το 50% της προσδοκώμενης παραγωγής και ως εκ τούτου το ήδη περιορισμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών θα συμπιεστεί περαιτέρω.

Το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της συγκεκριμένης περιοχής γίνεται εντονότερο, μια και προστίθεται στα γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελαιολάδου στο Νομό Χανίων την περίοδο αυτή, λόγω της παράλληλης προσβολής του ελαιοκάρπου από τον πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς, το δάκο, των τιμών παραγωγού που παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί κατακόρυφα, την ιδία στιγμή που τεράστιες ποσότητες αρίστης ποιότητας ελαιολάδου εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες των εμπόρων και των ελαιουργιών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η ελιά αποτελεί στην περιοχή αυτή κύρια καλλιέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι η τοπικής της οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ελαιόλαδο, το οποίο και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα γεγονότα αυτά καθιστούν αδήριτη και επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότησης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, ούτως ώστε να ανακουφιστούν άμεσα από τα συσσωρευμένα και ανελαστικά χρέη τους.

Κατόπιν όλων αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αφού πρώτα λάβει υπόψη του την εξαιρετικά επείγουσα και κρίσιμη κατάστασης που συνοπτικά εκθέτουμε παραπάνω, εάν προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής αυτής, είτε μέσω της εξασφάλισης έκτακτων ενισχύσεων από την Ε.Ε- προβάλλοντας τον έκτακτο και εκτεταμένο χαρακτήρα της συγκεκριμένης φυσικής καταστροφής- είτε μέσω εθνικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό;

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις