Η συμπαράσταση στα ζώα του τσίρκου

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντή, στην έγκριτον εφημερίδα σας, στο φύλλο της 5-7-08 και στη σελ. 3 εδιάβασα, ότι τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Ρεθύμνου ζητούνε να περιοριστούνε τα τσίρκα σε κλόουνς και σε ακροβάτες, γιατί… εξευτελίζουνε και κακοποιούνε τα ζώα που συμμετέχουνε στα τσίρκα. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ανθρώπινες ευαισθησίες θα έπρεπε να ξεκινούνε από τον άνθρωπο. Πόσοι άνθρωποι βασανίζονται, εκμεταλλεύονται και εξευτελίζονται από άλλους ανθρώπους; Πόσα παιδάκια, αθώες υπάρξεις καταλήγουνε αντικείμενα εκμεταλλεύσεως;

Μα έστω οι κ.κ. φιλόζωοι, αν θέλουνε να εκφράσουνε στα ζώα τις ευαισθησίες τους, δεν βλέπουνε τα αδέσποτα που δηλητηριάζονται στους δρόμους και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται γι’ αυτά; Και ακόμα θα ήθελα να τους ρωτήσω: Επαρακολούθησαν ποτέ από τηλεοράσεως τις ταυρομαχίες; Κάποτε βρέθηκα στη Μαδρίτη και γινόντουσαν ταυρομαχίες. Δεν πήγα να τους δω στην αρένα, όμως στο ξενοδοχείο μου δυσκολεύτηκα να βρω Τ.V. που να μην παρουσιάζει αυτό το τραγικό αποκρουστικό θέαμα. Διερωτώμαι πώς βρίσκονται τόσοι άνθρωποι που δίνουνε λεφτά για να δούνε ένα θέαμα που όντως ντροπιάζει τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Και όμως ο Φιλοζωικός Σύλλογος του Ρεθύμνου συμπονεί τα ζώα που συνεργάζονται με τον άνθρωπο στο τσίρκο «γιατί τα εξευτελίζουν».

"Sponsored links"

Ο άνθρωπος από τον Πλάστη, από τη φύση, από διάφορες προϋποθέσεις είναι ο οικοδεσπότης και εν μέρει ιδιοκτήτης του πλανήτη. Εξουσιάζει και εκμεταλλεύεται τα πάντα. Από τα πρώτα του βήματα στη ζωή, ακόμα από το στάδιο του «χόμο έρεκτους» ζώα έτρωε για να ζήσει και με τα δέρματα των ζώων επροστάτευε το σώμα του από το κρύο. Όταν επέρασε στο στάδιο του «χόμο σάπιενς» άρχισε να εκμεταλλεύεται τα ζώα, για το γάλα τους, για το κρέας τους, για το μαλλί τους, μα και για την εργασία τους. Τα είχε πολύτιμους συνεργάτες ως υποζύγια. Για μεταφορές προϊόντων, για το ζευγάρι, για το άλεσμα του ελαιοκαρπού και την άντληση νερού, αργότερα.

Δυστυχώς ο άνθρωπος στην εποχή μας επεξεργάζεται την αυτοκαταστροφή του. Εν πολλοίς «ζωοποιείται». Απομακρύνεται από τις ανθρώπινες αξίες. Όμως «καταπίνομε την κάμηλο και διυλίζομε τον κώνωπα» όταν καυτηριάζομε τον «εξευτελισμό» των ζώων, όταν συνεργάζονται με τον άνθρωπο στο τσίρκο. Προσφέρουνε την εργασία τους τα ζώα στο τσίρκο, και εις αντάλλαγμα τους παρέχει ο άνθρωπος τροφή, στέγη και ασφάλεια.

Ο άνθρωπος από την «κατασκευή» του, πνευματικά, μα παράλληλα και η διάπλαση του σώματός του, είναι φανερό ότι έγινε για να κυριαρχήσει στον πλανήτη (αν και το παρατραβά και βάζει χέρι στο διάστημα). Η λογική εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο είναι μέσα στην τάξη και το πρόγραμμα της φύσεως.

Η βάναυση εκμετάλλευση και κακοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, ειδικά όπως παραγίνεται στην εποχή μας, είναι απαράδεχτο και κατακριτέο φαινόμενο.

Κανάκης Γερωνυμάκης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live