«Έζωσαν» εκκλησία με σχοινιά στην Κρήτη για να ξορκίσουν τον κορωνοϊό όπως έκαναν και το 1918 με την Ισπανική Γρίπη | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

«Έζωσαν»  τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στην Επισκοπή για να ξορκίσουν το κακό που έχει σκορπίσει η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζητούν από τον Άγιο να προστατεύσει τις οικογένειες και τον τόπο τους και καλούν όσους θέλουν να προσευχηθούν, να το πράξουν,  πάντα όμως με σεβασμό προς τους κανόνες διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ο περισχοινισμός των ναών, ακόμα και ολόκληρων χωριών παλαιότερα, ήταν μια πρακτική προστασίας από το κακό είτε αυτό ήταν η ανομβρία είτε ήταν οι αρρώστιες και οι θάνατοι.

Στην Κρήτη, τόσο για την αποτροπή της γρίπης του 1918 όσο και για άλλα δεινά, είχαν ζώσει ολόκληρα χωριά. Με βάση λαογραφικές καταγραφές, οι πιο πρόσφατοι περισχοινισμοί αναφέρονται σε χωριά του Ηρακλείου και του Λασιθίου, περίπου στα μέσα και στα τέλη του 20ου αιώνα.

"Sponsored links"

2

Το βράδυ της Παρασκευής, των τελευταίων Χαιρετισμών, ορισμένα μέλη του συλλόγου γυναικών «Εργάνη» ανέλαβαν αθόρυβα και ταπεινά να εκπληρώσουν αυτό το ιδιαίτερο τάμα, το «ζώσιμο» της εκκλησίας του χωριού.

Ήταν η γιαγιά Κατίνα Νοικοκυράκη που τις προέτρεψε  να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου όπως το έκαναν οι παλιοί, η μητέρα της, ο θείος της που ήταν νεωκόρος στην εκκλησία του Αγίου Μηνά και αυτή μικρό κοριτσάκι.

«Έζωναν τον Άγιο και το κακό έφευγε… Πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε όσα μας λένε οι ειδικοί αλλά να μην ξεχνάμε την πίστη μας» μας είπε. Ο περισχοινισμός του ναού γίνεται από ειδικό νήμα τρεις φορές για 40 ημέρες. Όπως λέει η κ. Κατίνα στα παλιά τα χρόνια το νήμα αυτό φτιαχνόταν από βάμβακα άριστης ποιότητας που ύφαιναν οι γυναίκες στα σπίτια τους.

Η περίδεση ξεκινούσε και κατέληγε στην πόρτα της εκκλησίας. Στην συνέχεια και αφού συμπληρώνονταν ο απαιτούμενος χρόνος, μάζευαν το νήμα και έφτιαχναν τα φυτίλια για τα κεριά και τις λαμπάδες.

2

Κατάνυξη και προσευχή

Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στη διαδικασία, όμως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες. Έτσι το τελετουργικό έγινε από ελάχιστα άτομα το βράδυ της Παρασκευής ώστε «να μην είναι μόνη της και η Παναγία τέτοια μέρα…» και παράλληλα να μην δημιουργηθεί συνωστισμός, πράγμα απαγορευμένο λόγω κορωνοιού.

Η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών «Εργάνη» κ. Σεβαστή Κρασανάκη μίλησε στο Cretalive γι’ αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία, με την ευχή σύντομα να περάσει αυτός ο εφιάλτης.

"Sponsored links"

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις