16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Έκραξε τον Τσίπρα ο Μελανσόν: “Εγώ δεν είμαι Τσίπρας να διαπραγματεύομαι 17 ώρες με Ευρωπαίους που με προσβάλλουν – Η Γερμανία θα βρεθεί προ εκπλήξεων”

Ημερομηνία:

Εχουν πει συχνά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο Μελανσόν της Ελλάδας». Αλλά στη Γαλλία ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, όπως έγινε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, μιλώντας στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

Ο κ. Μελανσόν απαντούσε στην κριτική που δέχεται σε σχέση με τη δέσμευσή του να αναδιαπραγματευθεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι, σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, ο ριζοσπάστης αριστερός πολιτικός θα έβρισκε απέναντί του τον «τοίχο» της Γερμανίας.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι», απάντησε ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος πρόεδρος, του οποίου τα δημοσκοπικά ποσοστά έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντάς του (μικρές) ελπίδες για συμμετοχή στον β’ γύρο των εκλογών, στις 7 Μαΐου.

«Εγώ δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία!», διακήρυξε ο κ. Μελανσόν, ο οποίος, παρά το ριζοσπαστικό αριστερό προφίλ του, έχει εισαγάγει στον λόγο του -το τελευταίο διάστημα- στοιχεία του ευρωσκεπτικιστικού, εθνοκυριαρχικού λόγου.

«Προφανώς έχουμε ανάγκη την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι υπό την ηγεσία της αριστεράς εδώ και έναν αιώνα. Αλλά μας κυβερνούν πεφωτισμένοι ιδεολόγοι, ένας απόλυτος φιλελευθερισμός», τόνισε ο υποψήφιος.

«Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει πως η Ευρώπη είναι σε πορεία προς κατάρρευση. Μαζί μου, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει την έκπληξη της ζωής της: θα δουν μια Γαλλία που θα τους λέει “όχι”», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά πως εγώ δεν είμαι Αλέξης Τσίπρας: δεν θα με κλείσουν 17 ώρες σε ένα γραφείο με κάποιον που με προσβάλλει. Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία, επομένως θα συζητήσουμε».

Ο Μελανσόν υποστήριξε πως η συζήτηση για μια νέα συνθήκη είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη, υπενθυμίζοντας ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, έχει προχωρήσει σε τέσσερις προτάσεις.

«Θα υπάρξει και μία ακόμη: να αλλαχθούν οι συνθήκες, να δημιουργηθούν κριτήρια σύγκλισης για την κοινωνική και δημοσιονομική εναρμόνιση. Θα τους πω ότι είμαστε η δεύτερη δύναμη στην Ευρώπη και ότι χωρίς εμάς, δεν υπάρχει Ευρώπη. Αυτά είναι τα όπλα μου», δήλωσε ο υποψήφιος, προσθέτοντας πως «οι Γερμανοί δεν έχουν κανέναν τρόπο να μας πουν “όχι”».

Καταλήγοντας, ο Γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι «οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί, μια σειρά χωρών αρχίζουν να μπουχτίζουν! Αν οι Γερμανοί δεν θέλουν να αλλάξουν στάση, θα τους πω ότι το plan B είναι να φύγουμε μαζί με εκείνους που είναι σύμφωνοι με μια αναβίωση».

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ζαν Λικ Μελανσόν υποστήριξε πως θα περάσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Όπως πρόσθεσε, είναι «πολύ χαρούμενος» που δεν συμμάχησε με τον Μπενουά Αμόν, αν και ανέφερε πως δεν έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί του, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα παιδί ενδιαφέρον και συμπαθητικό».

 

Ας σημειωθεί ότι ο Μελανσόν ήταν αρχικά φίλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά το δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο το «Οχι» έγινε «Ναι», στράφηκε προς τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί σήμερα άριστες σχέσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...