Έκρηξη του προβλήματος των ναρκωτικών στην Κρήτη: Τι δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία 2014 του υποστελεχωμένου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ – Δηλώσεις Περιφερειάρχη Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της ημέρας, παρουσιάστηκε η δυναμική του προβλήματος των εξαρτήσεων στην Κρήτη σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 2014 του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρου και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Πατήρ Νικηφόρος.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποτύπωσαν την ένταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Κρήτη που έχει γίνει εκρηκτικό τα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι για 4η συνεχόμενη χρονιά τα αιτήματα θεραπείας και υποστήριξης προς το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αυξάνονται με 977 άτομα να δέχονται υπηρεσίες σχετίζομενες με την εξάρτηση ενώ υπηρεσίες δέχτηκαν 800 περίπου άνθρωποι ανά μήνα.

Κι όλα αυτά υπό καθεστώς υποστελέχωσης και με βασικές δομές να κινδυνεύουν να κλείσουν.

"Sponsored links"

Ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη Μιχάλης Σκουλάς σε δηλώσεις του επεσήμανε:

«Με ή χωρίς την κρίση καμία σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να προσπεράσει το πρόβλημα των εξαρτήσεων. Οι διαστάσεις του είναι τεράστιες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και αν κανείς το αφήνει το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να το ξαναβρεί μπροστά του με διπλάσιο κόστος. Τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον στο δικό μας πρόγραμμα τα περιστατικά δυστυχώς αυξάνουν. Το 2014 είχαμε 997 αιτήματα από άτομα σε επίπεδο Κρήτης, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξαρτημένοι. Το προσωπικό είναι στα όρια του και ευτυχώς που οι εθελοντές, η κοινωνία είναι δίπλα μας. Πιστεύω ότι με την στήριξη του Υπουργού, της Περιφέρειας Κρήτης, οι δομές θα συνεχίσουν την λειτουργία τους».

Να σημειώσουμε ότι το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, γνώρισε από κοντά μέλη, γονείς και στελέχη του προγράμματος από Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι και ενημερώθηκε για την κατάσταση των εξαρτήσεων στο νησί μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Φωτο 2

Σύμφωνα με τα απολογιστικά 2014 του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, για 4η συνεχόμενη χρονιά τα αιτήματα θεραπείας και υποστήριξης προς το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αυξάνονται. Συγκεκριμένα 977 ξεχωριστά άτομα δέχτηκαν υπηρεσίες όλο το έτος (506 εξαρτημένοι και 471 έμμεσα εξυπηρετούμενοι) ενώ κατά μέσο όρο συνολικά σε όλες τις Μονάδες, υπηρεσίες δέχτηκαν 800 περίπου άνθρωποι το μήνα.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα αιτήματα για υπηρεσίες πρόληψης κυρίως από τις μαθητικές κοινότητες όπου συνολικά δέχτηκαν υπηρεσίες 1211 άτομα (675 μαθητές, 227 εκπαιδευτικοί και 309 γονείς) σε 19 σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι (από 01/01/2014 έως 31/05/2015).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το 2014 παρουσιάζει:

 • η συνεχιζόμενη αύξηση αιτημάτων στις νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια),
 • η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών θεραπείας και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και τις οικογένειές τους,
 • η αύξηση αιτημάτων θεραπείας και υποστήριξης εξαρτημένων με συννοσηρότητα (διπλή διάγνωση),
 • η αύξηση παραπομπών για ένταξη σε θεραπεία από τις Δικαστικές Αρχές,
 • η αύξηση των αιτημάτων θεραπείας για κάνναβη,
 • η αλλαγή του προφίλ των χρηστών παράνομων ουσιών όπου δεν κυριαρχεί μόνο μια ουσία αλλά η πoλυχρήση.
 • η εμφάνιση σε μικρό ποσοστό ακόμη, νέων ψυχοδραστικών ουσιών (συνθετικά ναρκωτικά),
 • η αύξηση αιτημάτων θεραπείας από αλλοδαπούς,
 • η μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για συνεργασία με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρή παρέμβαση από σχολεία, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία κ.α.

Τα γενικά συμπεράσματα είναι:

Φωτό 1

"Sponsored links"

 • Η εξελισσόμενη κοινωνικο – οικονομική κρίση που βιώνουμε, επηρεάζει αυξητικά τη ζήτηση υπηρεσιών υποστήριξης και θεραπείας για θέματα εξαρτήσεων.
 • Οι ανάγκες των εξαρτημένων έχουν διαφοροποιηθεί σχετικά με τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την κοινωνική κατάσταση, σε σχέση με το παρελθόν και παρουσιάζουν πιο επιβαρυμένα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο των υπηρεσιών και του προσωπικού επιβάλλοντας ευελιξία, ταχύτητα και αξιοποίηση δικτύων και συνεργασιών με όλο το σύστημα υγείας και την τοπική κοινότητα.
 • Ιδιαίτερα δύσκολο είναι επίσης το ζήτημα επανένταξης των απεξαρτημένων στο περιβάλλον της κρίσης, γεγονός που επίσης χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
 • Ιδιαίτερη εγρήγορση πρέπει να δείξουν τα επόμενα χρόνια φορείς και τοπικές κοινωνίες στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, καθώς το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της θεραπείας και επανένταξης συνεχώς μεγαλώνει.

Σε σχετικό κείμενο σημειώνουν ότι:

Την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι αυτές και χρειάζεται ν’ αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες και δομές για την κάλυψη των αναγκών (βελτίωση προσβασιμότητας π.χ. με κινητή μονάδα, ανάπτυξη υπηρεσιών στη Μεσσαρά, Ιεράπετρα κ.α.) αντιμετωπίζουμε:

 • την πρόκληση να κλείσει στις 20/07/2015 μια κρίσιμη δομή, το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο που εξυπηρετεί εξαρτημένους με διπλή διάγνωση, καθώς ολοκληρώνεται το διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ,
 • την υποστελέχωση, σε βαθμό να λειτουργούν οριακά οι δομές πλέον,
 • την αβεβαιότητα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης παρά τις μέχρι σήμερα περικοπές.

Με κρίση ή χωρίς κρίση, οι εξαρτήσεις είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που καμία σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να προσπεράσει χωρίς επιπλέον κόστος. Οι εξαρτήσεις συνδέονται με τη δημόσια υγεία (HIV, ηπατίτιδες κ.α.), τη δημόσια ασφάλεια (παραβατικότητα, εγκληματικότητα κτλ), το τεράστιο κοινωνικό κόστος (εγκατάλειψη ανηλίκων, πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, πορνεία, τροχαία ατυχήματα, διαφθορά, διαπλοκή, πολιτισμική διάβρωση κ.α.), το οικονομικό κόστος (κόστος περίθαλψης, χαμένες εργατοώρες, κ.α.) και την ψυχική υγεία (συννοσηρότητα, αυτοκτονικότητα κ.α.)

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ολοφάνερη την ανάγκη για εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και της τοπικής κοινωνίας ώστε ν’ ανταποκριθούμε στην διπλή πρόκληση τόσο της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης όσο και την κρίση που δημιουργούν οι εξαρτήσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο διαχρονικά. Ενθαρρυντικό είναι ότι σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει επικοινωνία, υποστήριξη και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Εκκλησία, ΕΣΥ, ΟΚΑΝΑ) και τελευταία υποστήριξη από επιχειρήσεις, ιδιώτες και εθελοντές (Πλαστικά Κρήτης, Thema Maris κ.α.) υπό μορφή χορηγιών, τους οποίους με την ευκαιρία και ευχαριστούμε. Το γεγονός αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη εγγύηση ότι θ’ αντέξουμε μέσα στην κρίση και θα προστατεύσουμε το νησί μας από την πολιτισμική και κοινωνική διάβρωση που προκαλούν οι εξαρτήσεις.

Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης είναι δεδομένη σε όλα τα επίπεδα για την λειτουργία των δομών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη, ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε ειδική εκδήλωση του προγράμματος στην εγκαταστάσεις της δομής στην Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Το πρόβλημα των εξαρτήσεων δυστυχώς και στην Κρήτη είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη Μιχάλης Σκουλάς, για 4η συνεχόμενη χρονιά τα αιτήματα θεραπείας και υποστήριξης προς το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αυξάνονται. Συγκεκριμένα το 2014 δέχτηκαν υπηρεσίες 977 άτομα ενώ κατά μέσο όρο συνολικά σε όλες τις μονάδες υπηρεσίες δέχτηκαν 800 περίπου άνθρωποι το μήνα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης ανέφερε: «Συγχαίρομε όλους τους εργαζόμενους στις δομές, πολύ ψυχική δύναμη στους γονείς, και σε όλα τα άτομα που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης. Η υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης είναι δεδομένη, γιατί όταν 977 συνάνθρωποι μας ζητούν την στήριξη του ΚΕΘΕΑ εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα και σε ηθικό επίπεδο.

Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με το προσωπικό, με τους γονείς, και με την νέα Προγραμματική Περίοδο ότι μπορούμε από πλευράς προγραμμάτων θα υποστηρίξουμε αυτό το σημαντικό έργο που επιτελείται από το ΚΕΘΕΑ, προσπάθεια που στηρίζει ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης».

Στατιστικά στοιχεία

1

2

Τα αιτήματα για Συμβουλευτική & Θεραπεία που υποβλήθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ το 2014, είτε από άμεσα εξυπηρετούμενους είτε από έμμεσα εξυπηρετούμενους ήταν 977 στο σύνολό τους και αναλύονται ως εξής:

Αιτήματα από άμεσα εξυπηρετούμενους νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων για συμβουλευτική / μείωση βλάβης & θεραπεία ήταν 506, εκ των οποίων

 • 187 πέρασαν στη φάση της θεραπείας
 • 319 τους παρήχθησαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης

Αιτήματα έμμεσων εξυπηρετούμενων νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων – γονείς, αδέλφια, σύντροφοι

κ.λ.π.- ανερχόταν στα 471.

3

Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων κατά Μέσο Όρο ανά μήνα για το 2014 που πήραν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ήταν 802 άτομα, συγκεκριμένα:

 • Ενήλικες χρήστες παρανομών ουσιών 130 άτομα / μήνα
 • Κρατούμενοι χρήστες ουσιών 90 άτομα / μήνα
 • Έφηβοι εξαρτημένοι νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων 33 άτομα / άτομα
 • Ενήλικες εξαρτημένοι από Αλκοόλ 23 άτομα / μήνα
 • Ενήλικες εξαρτημένοι από το Τζόγο 18 άτομα / μήνα
 • Ενήλικες με διπλή διάγνωση 75 άτομα / μήνα
 • Έμμεσοι εξυπηρετούμενοι (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι) 433 άτομα / μήνα

4

Οι υπηρεσίες πρόληψης που παρείχε το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην μαθητική κοινότητα και ενίοτε στην ευρύτερη κοινότητα στα πλαίσια της εφαρμογής των Προγραμμάτων πρόληψης του ΚΕΘΕΑ αφορούσε 1211 άτομα, συγκεκριμένα:

 • 675 Μαθητές
 • 227 Εκπαιδευτικοί
 • 309 Γονείς μαθητών

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 19 σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης ( Ηράκλειο, Χανιά, Λασίθι)

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις