18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ένα οινοποιείο με παράδοση, ποιότητα και κρητική ψυχή

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Μπαδογιάννη

Συνεχιζοντας την περιηγηση μου (αν θελετε εμπειριες και μνημες),το μυαλο παει στο οινοποιειο που εστησε οικοδομησε και σχεδιασε με μαστορια μερακι και γνωση ο φιλος και δασκαλος πλεον Ανδρεας Ντουρακης,το οινοποιειο ΝΤΟΥΡΑΚΗ.

Το 1987 αν δε με γελα η μνημη μου ενας συναδελφος μου γνωρισε ενα ανθρωπο με αγερωχο και ανθρωπινο υφος,χαμογελαστο με εντονο χιουμορ που αμεσως ξεπροβαλε.Τοτε ισχυε ο αναπτυξιακος νομος 1262 και κληθηκαμε να υποβαλουμε μια μικρη μελετη για τα πρωτα μηχανηματα.Το καναμε,με χαρα γιατι εμενα μου δοθηκε η ευκαιρια κι η χαρα να ασχοληθω με το αντικειμενο που παντα με προσελκυε και αγαπουσα.Αυτο δεν ηταν τιποτα παρα η αφορμη να εχω την ευκαιρια και την τυχη να γνωρισω το κρασι και τη δημιουργια του απο ενα μεγαλο και για μενα λαικο δασκαλο του κρασιου, τον Ανδρεα Ντουρακη.

Ερεθισματα για ψαξιμο αλλα και γνωσεις πολλες,οχι μονο γιαυτο καθαυτο το κρασι αλλα και τους χωρους που πρεπει να γινονται τα διαφορα σταδια δημιουργιας φυλαξης ,παλαιωσης κλπ.Ο νομος μας ,η Κρητη γενικοτερα ειναι τυχερη που εχει διπλα της το οινοποιειο αυτο και κυριως την προσωπικοτητα του συγκεκριμενου δημιουργου.

Ειχαμε την δυνατοτητα να επιλεγουμε στις εξοδους μας (σε γευματα η δειπνο),ενα Λογαρι παληοτερα ,η με το χρονο ολες αυτες τις ετικετες που δημιουργησε το συγκεκριμενο οινοποιειο.Οι γεννιες απο το 1988 και μετα ειχαμε την ευκαιρια να απολαυσουμε και να γνωρισουμε γευσεις που δεν ξεραμε που δεν ειχαμε γευτει.Κρασια βελουδινα η τανικα,φρουτωδη,αρωματικα.Ακομα ποικιλιες αγνωστες παληοτερα (Γκαρινιαν,γκρεναζ,μερλο κλπ).Σημερα βεβαια εχουμε την ευκαιρια ν απολαυσουμε και να χαρουμε γι αυτο,κρασια γηγενη,με αρωμα Κρητης,το Μαντηλαρι,το Βιδιανο,μαλβαζια,το ρωμεικο (καλυτερο Ελληνικο κρασι ειχε αναδειχθει) και αλλα πολλα .Σημερα με αναριθμητα βραβεια μας κανει περηφανους.

Εκεινο που θα μου μεινει παντα ειναι ολα αυτα τα χρονια,οσες φορες κι αν βρεθηκα στον Αλικαμπο στο οινοποιειο ,παντα με ξεναγησε στα μοναδικα υπογεια αποθηκευσης και ωριμανσης κρασιου κι ακομα οσους φιλους κι αν πηγα εκει ,ο ιδιος παντα φιλοξενος ,κατατοπιστικος και διδακτικος μας υποδεχονταν και μας ξεναγουσε σ ολους τους χωρους.Ακουραστος χωρις ποτε να βαρεθει.Ευχομαι να συνεχισει για πολυ ακομα.Ομολογω ,ποιοτητα και τιμη για μας.Ειναι καλο για τον Κρητικο αμπελωνα και για το Ελληνικο κρασι τετοιες παρουσιες .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...