20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ένταση στο λιμάνι Ηρακλείου – Απελαύνουν άρον άρον τους πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Το σκληρό πρόσωπο της Κρήτης βλέπουν οι 74 εναπομείναντες πρόσφυγες στο λιμάνι του Ηρακλείου οι οποίοι εν μία νυκτί μετατράπηκαν από φιλοξενούμενοι σε κρατούμενους.

Ήδη η αστυνομική δύναμη στο κτίριο των λιμενεργατών έχει αρχίσει να μεγαλώνει ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των μελών της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, τους επιδόθηκαν χαρτιά απέλασης αλλά αποκρύπτοντας το περιεχόμενό τους. Στο χώρο βρίσκεται αστυνομική δύναμη, διαδηλωτές και η επιτροπή δικαιωμάτων του Δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η αστυνομία ζήτησε από εθελοντή μεταφραστή (και εκείνος αρνήθηκε) να επιδώσει τα έγγραφα απέλασης στους πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων και περίπου 20 παιδιά και βρέφη) χωρίς όμως να τους μεταφράσει το ακριβές περιεχόμενό τους. Τα έγγραφα (ένα εκ των οποίων δημοσιεύεται παρακάτω) τελικά επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστούν.

Τα έγγραφα απέλασης τα οποία επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστεί το περιεχόμενό του στους πρόσφυγες
Τα έγγραφα απέλασης τα οποία επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστεί το περιεχόμενό του στους πρόσφυγες |
έγγραφο απέλασης
Από τα έγγραφα γίνεται σαφές πως οι πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους είναι πλέον κρατούμενοι μέχρι να απελαθούν. |

Τα βέλη των αλληλέγγυων στρέφονται κυρίως κατά του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος επιδιώκει να σταλεί μήνυμα πως η Κρήτη δεν είναι φιλικός τόπος για το πέρασμα των «καραβιών» μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωϊνή σύσκεψη φορέων στο λιμάνι ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει και η Κρήτη στα δρομολόγια για τις «καραβιές» ώστε να  αποφορτιστεί η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου. Ο ίδιος πάντως σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του αυτές τονίζοντας όμως πως δεν προτίθεται να συναινέσει στη μετατροπή του λιμανιού του Ηρακλείου σε… hot spot.

Αγκάθι οι αιτούντες άσυλο

Στο νησί “τρέχει” πρόγραμμα φιλοξενίας για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπει μέχρι και 2.000 θέσεις φιλοξενίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση εγκατάστασης με στέγαση κυρίως οικογενειών και ήδη φιλοξενούνται περίπου 240 πρόσφυγες. Από τους πρόσφυγες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου, 28 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο και συνεπώς θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει ήδη εξασφαλίσει σπίτια για τη στέγαση των συγκεκριμένων προσφύγων ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, ασκήθηκαν υπόγειες πιέσεις ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου και τελικά να οδηγηθούν και αυτοί σε απέλαση.

«Τη διαδικασία μπλοκάρει με τις ενέργειές της η Περιφέρεια Κρήτης με πρόσχημα ότι θα δοθεί το μήνυμα ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει προορισμό για νέες καραβιές προσφύγων», λέει στην «Εφ.Συν.»  η Ηλέκτρα Τρουλλινού, μέλος της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «τηρήθηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την πρώτη φουρνιά των 103 προσφύγων. Ενώ τουλάχιστον 28 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο, τις τελευταίες ώρες ασκήθηκαν τρομερές πιέσεις ώστε πάση θυσία να μην τους επιτραπεί η παραμονή στην Κρήτη» αναφέρει η ίδια.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως συμφωνεί να μεταφερθούν στις δομές της Αναπτυξιακής Ηρακλείου όσοι πρόσφυγες αιτηθούν άσυλο και πως θα ήταν παράλογο να μεταφερθούν στον Πειραιά και από εκεί να ξαναγυρίσουν στην Κρήτη. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει πως επί του θέματος αυτού δεν έχει αρμοδιότητα καθώς οι πρόσφυγες που παραμένουν στο Ηράκλειο είναι πλέον στη δικαιοδοσία της αστυνομίας.

Στο χώρο του λιμανιού πάντως από τις 7.30 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται αλληλέγγυοι πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τις μεθοδευόμενες εξελίξεις ενώ στο σημείο σπεύδει και ομάδα δικηγόρων της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να επιχειρηθεί και εσπευσμένη μεταγωγή των προσφύγων για κέντρο κράτησης της Αθήνας (πιθανώς Αμυγδαλέζα) σήμερα το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...