19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Έντονες αντιδράσεις από Εθνικό Συμβούλιο και Οργανώσεις Θυμάτων για τη συμπερίληψη στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της θετικής συμβολής του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Ημερομηνία:

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας όσο και σε οργανώσεις θυμάτων η ένταξη στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (σελίδα 45) ως θετικός απολογισμός και ως δέσμευση η εξής φράση:

“Στον τομέα της Νέας Γενιάς προωθήθηκε η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές, πολιτιστικές και άλλες συνεργασίες) σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Νεότητας, Γυναικών και Τρίτης Ηλικίας της Γερμανίας στη βάση της αρχής της ισοτιμίας.”

Αν και στη συνέχεια του κειμένου αναφέρεται ότι “σε αντίθεση με όσα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τα οποία αποτελούσαν απλή αντιγραφή του αντίστοιχου Πολωνογερμανικού ή Γαλλογερμανικού Ιδρύματος, τέθηκαν οι βάσεις για ένα ιδρυτικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες, και το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά”, δεν ξεκαθαρίζεται τίποτα σχετικά με τον χαρακτήρα του Ιδρύματος ή με τη λειτουργία του.

SYRIZA

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο το Εθνικό Συμβούλιο όσο και οι οργανώσεις θυμάτων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους πολλές φορές, τόσο για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας όσο και για το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, θεωρώντας τα δούρειο ίππο για την άλωση του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα αντέδρασε έντονα κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ενημερωνόμαστε, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των οργανώσεων που αγωνίζονται για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και είναι πιθανό ως ένα πρώτο βήμα να σταλεί επιστολή σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα με τις θέσεις τους ειδικά για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας αλλά και πιο αναλυτικά για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα η οποία επισημαίνει ότι : «Η απόρριψη των ύπουλων μεθοδεύσεων του γερμανικού ιμπεριαλισμού και η σθεναρή και αποτελεσματική διεκδίκηση των απαράγραπτων και ισχυρά τεκμηριωμένων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, πολεμικές επανορθώσεις, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών) αποτελεί καθολική απαίτηση του ελληνικού λαού και συσπειρώνει σημαντική μερίδα δημοκρατών και αντιναζιστών μέσα στην ίδια τη Γερμανία ως αναγκαία πράξη για την απόδοση δικαιοσύνης και ισχυρό μήνυμα εναντίον του φασισμού.Για μας αποτελεί ιερό καθήκον στο οποίο θα επιμείνουμε μέχρι την δικαίωση.»

Να υπενθυμίσουμε ότι από 2 έως 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κρήτη ομάδα 20 νέων κυρίως από τη Γερμανία ως μέλη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μάλιστα σήμερα συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του Δήμου Χανίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα – Οι προϋποθέσεις

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να...

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...