14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ένωση Γονέων Κρήτης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητούν εξέταση των ειδικών μαθημάτων στον τόπο κατοικίας των μαθητών

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αναγκάζει περισσότερους από 100 μαθητές από τα Χανιά και 400 από την Κρήτη να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για Ειδικά Μαθήματα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων και με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητούν να εξεταστούν στο τόπο τους οι μαθητές των Χανίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πιο αναλυτικά, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει:

Μετά από σειρά παρεμβάσεων του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος για το ζήτημα της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στον τόπο κατοικίας των μαθητών, καθώς και τη συμπόρευση στο αίτημα αυτό των Προϊσταμένων Εκπαίδευσης Κρήτης, το Υπουργείο δεν έχει λάβει καμία απόφαση για να μας δικαιώσει.

Μάλιστα είναι σε πλήρη αντίθεση η πάγια τακτική του για το θέμα αυτό με την εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης, αλλά και της Ολομέλειας των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης) που με επιστολή της  συντάσσεται ομόφωνα με το αίτημα να εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο.

Θεωρούμε ότι η αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος μας από τον ίδιο τον φορέα συντονισμού και παρακολούθησης της εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλώνει την αναγκαιότητα να μπει τέλος στην άδικη και άνιση τακτική του Υπουργείου που εξοντώνει τα παιδιά μας και δεν έχει κανένα παιδαγωγικό υπόβαθρο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων αναφέρει:

Στηρίζουμε το αίτημα των γονιών και ζητούμε να δοθεί τέλος στην άδικη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας αναγκάζει περισσότερους από 100 μαθητές από τα Χανιά και 400 από όλη την Κρήτη να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Ξένες Γλώσσες και Μουσικά Μαθήματα). Η πανδημία κάνει επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση και απειλή για την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ζητούμε οι μαθητές των Χανίων να εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα στο τόπο τους όπως γίνεται με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αντί να λειτουργήσουν τα εξεταστικά κέντρα που αναλογούν και προορίζονται για την εξέταση των εκατοντάδων μαθητών της Κρήτης στα ειδικά μαθήματα στην Αθήνα. Ακόμα να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος.

Στο ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στηρίζει το δίκαιο αίτημα μαθητών, γονέων και της όλης εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε η εξέταση των ειδικών μαθημάτων στα πλαίσια των Πανελληνίων Εξετάσεων να λάβει χώρα όχι σε κεντρικό επίπεδο αλλά εντός Περιφέρειας Κρήτης. Η αναγκαστική μετάβαση 400 και πλέον μαθητών με τους συνοδούς τους από το νησί μας στην Αθήνα και η αναγκαιότητα πολυήμερης παραμονής τους σε ξενοδοχεία, ενέχει κινδύνους για τους συμμετέχοντες, λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε και σίγουρα είναι οικονομικά ασύμφορη ενόψει της πρόδηλης μείωσης των εισοδημάτων, ώστε πολλοί από τους μαθητές αυτούς τελικά θα αποκλειστούν από την συμμετοχή τους στις εξετάσεις αυτές.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την προσαρμογή της εν λόγω διαδικασίας εξέτασης στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, όπως πολλοί φορείς και τομείς του Δημοσίου έχουν ήδη πράξει, ειδικά μάλιστα όταν αυτή η προσαρμογή δεν επιφέρει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Αντίθετα, από την εμπειρία των συνθηκών εξέτασης των ειδικών μαθημάτων, κανένας λόγος επιστημονικός, παιδαγωγικός ή κοινωνικός δεν εμποδίζει τη δυνατότητα του Υπουργείου να οργανώσει τις εν λόγω εξετάσεις σε Περιφερειακό επίπεδο.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα των μαθητών για δίκαιη και ίση συμμετοχή τους στις ιδιαιτέρα απαιτητικές, βαθμολογικά και εκπαιδευτικά, εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ