Έξι καταλήψεις για τη Μακεδονία σε Χανιά και Ρέθυμνο – “Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” σε Λύκειο στα Μάλια – Και άλλες καταλήψεις στο Λασίθι

Το «μικρόβιο» της κατάληψης για “εθνικά θέματα” έκανε την εμφάνιση του και σε σχολεία της Κρήτης.

Στα Χανιά, τρια σχολεία ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα και τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων, το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου και το ΕΠΑΛ Βρυσών.

Να σημειώσουμε ότι έξω από σχολεία μαθητές και φοιτητές μοίραζαν φυλλάδια ενάντια στις καταλήψεις και την υποκίνησή τους από ακροδεξιές οργανώσεις.

Σε κατάληψη βρίσκονται και τρία σχολεία στο Ρέθυμνο.

Πιο συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο Γυμνάσιο και τα ΓΕΛ Περαματος και Πανορμου με τους μαθητές να ανταποκρίνονται σήμερα στο κάλεσμα του μαθητικού κινήματος για καταλήψεις Πανελλαδικά.

Πάντως με ανακοίνωσή του οι μαθητές του ΓΕΛ Πανόρμου δηλώνουν ότι καταδικάζουν τον φασισμό:

Διαχωρίζουμε την θέση μας απο τα εθνικιστικά καλέσματα και συνθήματα που υπονομεύουν την “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”.Η κατάληψη μας είχε ως στόχο την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων που αφορούν το σχολείο μας!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρχή έγινε στο Γυμνάσιο Χερσονήσου και στο Λύκειο Μαλίων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε ότι αφορά στο Γυμνάσιο Χερσονήσου, όλα ξεκίνησαν μέσω διαδικτύου όπου ενημερώθηκαν σχετικά οι μαθητές ενώ εμφανίστηκαν στο σχολείο και δύο πανό με συνθήματα “MAKEΔONIA ΓH EΛΛHNIKH” και “AΓEPAΣTH H MNHMH TOY KATΣIΦA”.
Στο δε Λύκειο Μαλίων το πανό αναγράφει: “Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”.

Οι μαθητές για περίπου δύο ώρες έκαναν αποχή, ωστόσο, μόλις το γεγονός έγινε γνωστό σε γονείς, επενέβησαν προκειμένου να…επανέλθει η κατάσταση στα σχολεία σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Γονείς, μαθητές αλλά και κάτοικοι της περιοχής επιχειρούν πλέον να ενημερωθούν όλα τα παιδιά “σωστά για τα θέματα του εθνικισμού και του φασισμού”

Επίσης, υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και το ΕΠΑΛ της Νεάπολης, ενώ στο Γυμνάσιο-Λύκειο Τζερμιάδω πραγματοποιείται δίωρη αποχή από το μαθήματα όπως είπε στην «Α» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ν. Λασιθίου κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου στην Ιεράπετρα αναφέρουν στο ψήφισμά τους πως κινητοποιούνται ώστε να στηρίξουν τις αντιδράσεις και άλλων σχολείων σε όλη τη χώρα σχετικά με την ονοματοδοσία της Π.Γ.Δ.Μ., χωρίς όπως αναφέρουν να κομματοποιούν την κατάληψη ή να υιοθετούν ακραίες αντιλήψεις.

Η ονοματοδοσία της Π.Γ.Δ.Μ. είναι η αιτία της κατάληψης και στο ΕΠΑΛ Νεάπολης, το οποίο όπως ενημέρωσαν τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιάννη Κουτάντο οι μαθητές θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο.

Σημειώνεται ότι και η εκπαιδευτική κοινότητα στην Κρήτη είναι σε επιφυλακή, με αφορμή την «καμπάνια» για να γίνει κατάληψη σε σχολεία με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"google ad"

Στο SMS που φέρεται να διακινείται σε κινητά μαθητών αναφέρεται: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Από την άλλη πλευρά, πάντως, μαθητές απευθύνουν κάλεσμα για συλλαλητήρια, σήμρα Πέμπτη, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία».

Κατάληψη με... εθνικιστικά χαρακτηριστικά και σε σχολεία της Κρήτης!

Το πανό που αναρτήθηκε στο Λύκειο Μαλίων

Με πληροφορίες από cretalive.gr, anatolh.com