Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ούτε καν απάντηση στην αίτησή τους για δάνειο

Κανένα σχόλιο

Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες φαίνεται πως θεωρούν τις διαδικασίες παροχής δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους σε έρευνα του φορέα.

H έρευνα, από την οποία προκύπτει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης, πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis στις 22-25 Ιουνίου, σε δείγμα 278 επιχειρήσεων στον νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “ Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% όχι.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημά του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Ωστόσο, κι όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%. Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δηλώνει “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”.

"Sponsored links"

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές, ενώ το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Στην ερώτηση: “ Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;”, οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κι Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνοδευτική επιστολή επισημαίνεται ότι “τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ε κμέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας. Φοβούμαστε ότι όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη. Είναι απαραίτητο οι δράσεις να γίνουν εγκαίρως, για να μην περιέλθει η αγορά σε μία δίνη οριστικής παύσης εργασιών και πτωχεύσεων”.

tvxs.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις