20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Έξω οι βάσεις του θανάτου…;”: Oι ΗΠΑ εξετάζουν και το ΓΕΕΘΑ εγκρίνει χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης

Ημερομηνία:

Η Αριστερά είχε πρωτοστατήσει στους αγώνες ενάντια στο καθεστώς των βάσεων. Όμως αυτή η κυβερνητική αριστερά θεωρεί ευλογία τις βάσεις και την επέκταση των δράσεών τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Καθημερινή, τη χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) εξετάζουν, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το φως των γενικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αυτή την περίοδο.

Οι ίδιες πηγές εκδήλωναν την αισιοδοξία τους και για την πρόοδο του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού και δη εκείνου που αφορά την παράδοση και του τελευταίου υποβρυχίου τύπου P-214.

Το ΠΒΚ χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, είναι, ενταγμένο στις νατοϊκές δομές και με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για τη χρήση του οι Αμερικανοί γίνεται φανερό ότι: πρώτον, γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν, αν όχι να ενισχύσουν, την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι το οποίο εντάσσεται αφενός στην έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα ως προς τη Συρία. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ενόχλησή της για την ύπαρξη τριών ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο, ενώ προσπαθεί να δεσμεύσει περιοχή και για τη δημιουργία ενός τουρκικού. Ως εκ τούτου η διεύρυνση του αριθμού των νατοϊκών χρηστών στα ελληνικά ΠΒΚ του Αιγαίου λειτουργεί και ως ένα σημαντικό επιχείρημα για τη διατήρησή τους.

Από το ΓΕΕΘΑ διαρρέουν ότι υπάρχει και η οικονομική διάσταση του θέματος. Οι χώρες-χρήστες καταβάλλουν ετήσια συνδρομή για το πεδίο βολής και, σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας, η επιπλέον χρηματοδότηση είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν, επίσης, ότι εντός του 2016 θα ενταχθεί στον στόλο το τρίτο και τελευταίο υποβρύχιο τύπου P-214, που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Φρέντερικ Μπεν Χέτζες. Συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Β. Τελλίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...