14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έπιασαν δουλειά τα μηχανήματα στο Πάρκο Γεωργιάδη

Ημερομηνία:

Μετά από συζητήσεις, διαβουλεύσεις, δικαστικές διαμάχες αλλά και επεισόδια  “έπιασαν δουλειά” τα μηχανήματα στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ ήδη έχει γίνει οριοθέτηση του εργοταξίου και τοποθετήθηκαν…πόρτες στις τρεις εισόδους του, δηλαδή από την πλευρά της Πλαστήρα, της Δημοκρατίας αλλά και απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα νωρίς το πρωί σχολίασαν ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αναστασάκης και η κ. Ευγενία Στυλιανού.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου ήταν από τα πρώτα άτομα που έφθασαν στο σημείο, προσπαθώντας να… διαπραγματευτούν με τα μέλη των Φυλών τα οποία και σήμερα δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα αντιδρώντας στις εργασίες ανάπλασης.

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο γκρίζο σημείο. Δέντρα δεν κόβονται, τα κλαδέματα είναι στα απολύτως απαραίτητα, κι από εδώ και πέρα οφείλουμε να είμαστε συνεπείς σε ότι έχουμε πει, ώστε σε σύντομο χρόνο να αποδοθεί ανακαινισμένο το Πάρκο στους δημότες του Ηρακλείου», επανέλαβε ο κ. Αναστασάκης, ο οποιός υποστήριξε ότι «παρά τις μικροεντασεις που υπήρξαν και σήμερα, είναι κέρδος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ηρακλειωτών ξέρει τα βασικά στοιχεία του έργου και συμφωνεί με την εκτέλεση του».

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν χρειάζεται η εμπλοκή της αστυνομίας»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι «μερικοί μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες για το Πάρκο», όμως όπως ξεκαθάρισε «σε μια δημοκρατική διαδικασία δεν είναι προϋπόθεση η ομοφωνία. Εξαντλουμε τα περιθώρια για να πειστούν περισσότεροι, αλλά φτάνει ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί μια τελική απόφαση και να προχωρήσουμε».

Ο κ. Αναστασάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ο δήμαρχος εχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του για το συγκεκριμένο έργο, με πάρα πολλή υπομονή και κατανόηση».

Σε ερώτηση για το αν τα έργα θα συνεχιστούν με την παρουσία των ΜΑΤ, ο ίδιος απάντησε: «Άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται η εμπλοκή της αστυνομίας στο συγκεκριμένο έργο. Και σήμερα η παρουσία τους είναι διακριτική. Δεν είχαμε συλλήψεις».

«Έχει εκλείψει κάθε πεδίο διαφωνίας, κάνουμε μία γενναία συντήρηση»

Ο κ. Αναστασάκης ανέφερε για ακόμη μία φορά πως «έχει εκλείψει κάθε πεδίο διαφωνίας», τονίζοντας πως «από εδώ και πέρα πιο ασφαλές είναι να παίρνουμε ευθείες ερωτήσεις και αντίστοιχα δημόσια να απαντάμε το τι θα κάνουμε στο έργο». Αναρωτήθηκε επιπλέον: «Ποιο είναι το πεδίο της διαφωνίας; Διαφωνεί κάποιος να φτιάξουμε τα σπασμένα παγκάκια; Διαφωνεί κάποιος να ξηλωσουμε την άσφαλτο και να βάλουμε ένα πιο φιλοπεριβαλλοντολογικο υλικό; Ή να φυτεύουν τα παρτέρια του Πάρκου;»… Και  κατέληξε, κάνοντας για άλλη μία φορά σαφές ότι «Δεν υπάρχει πεδίο διαφωνίας. Ουτερ πάρκινγκ δημιουργούμε, ούτε δέντρα κόβουμε, ούτε καταστρέφουμε το Πάρκο. Κάνουμε μια γενναία συντήρηση που τόσο πολύ τη χρειάζεται το Πάρκο».

Το πάρκο...οριοθετήθηκε κι έγινε εργοτάξιο!

«Τους κοίταζα στα μάτια και τους μίλαγα πάντα με ειλικρίνεια!»

Περισσότερο φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού. Αρχικά δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις. Εν συνεχεία όμως, έχοντας ηρεμήσει κάπως από την ένταση των διαρκών διαπραγματεύσεων που είχε σήμερα με μέλη των Φυλών, η ίδια θέλησε να κάνει μία προσωπική αναδρομή, λέγοντας: «Είμαι εδώ εννέα μήνες. Δεν ήρθα σήμερα το πρωί. Πριν εννέα μήνες, με εντολή του δημάρχου, του Βασίλη Λαμπρινού, ανοίξαμε έναν διάλογο με τους πολίτες για να μπούμε στη διαδικασία να διαμορφώσουμε τη διαχειριστική μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη. Ανοίξαμε έναν διάλογο με όλους τους επιστημονικούς φορείς και όχι μόνο με τους απλούς πολίτες. Ανοίξαμε πρωτόγνωρες διαδικασίες για το Ηράκλειο. Μπήκαμε μαζί με ειλικρίνεια σε μία διαδικασία διαβούλευσης. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό, ποτέ στα χρονικά! Η εντολή του δημάρχου ήταν να πάμε σε αυτόν τον διάλογο, τον οποίο εξανλτήσαμε! Εννέα μήνες λοιπόν, έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατή διαδικασία δημοκρατική, για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Εννέα μήνες φτάσαμε σήμερα να ζήσουμε το θέατρο του παραλόγου».

Όλο αυτό το διάστημα, όπως σημείωσε η κ. Στυλιανού «προσωπικά βρέθηκα πολλές φορές μαζί τους. Πήγα στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Τους κοίταζα στα μάτια και τους μίλαγα πάντα με ειλικρίνεια! Με ειλικρίνεια την οποία και αναγνώριζαν πολλοί εξ αυτών. Όσοι αντιλαμβάνονταν την ειλικρίνεια με την οποία τους μιλούσε ο Δήμος, έτσι όπως εκπροσωπούνταν από το πρόσωπό μου, αυτοί που το καταλάβαιναν έβγαιναν από αυτή την ομάδα. Έμειναν οι τελευταίοι οι οποίοι, ένιωσα σήμερα το πρωι ότι με ενέπαιξαν. Ένιωσαν ότι αυτό ήταν το τελευταίο χαρτί για να μην γίνει το έργο. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην γίνει το έργο! Δεν ξέρω τι άλλη σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετούσαν. Η μία μέρα που ζητούσαν ήταν το άλλοθι για να ζητήσουν άλλη μία μέρα και ούτως καθεξής. Τους είπα: Ξεκινήσαμε έναν αγώνα μαζί! Περιφρουρήστε στον αγώνα σας, και δεν τον περιφρούρησαν! Πραγματικά μου εξήνλτησαν όλα τα ψυχικά μου αποθέματα».

Η Γενική Γραμματέας του Δήμου υπογράμμισε με τη σειρά της ότι η παρουσία και η στάση των Φυλών «ήταν αυτή που κινητοποίησε τις δυνάμεις που βρέθηκαν εδώ. Όταν ήρθαμε στις 7 το πρωί, ήρθαμε μόνοι μας, μαζί με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους. Δεν είχαμε καμία διάθεση να μπούμε με τέτοια διαδικασία! Η δικιά τους άτεγκτη στάση τη δημιούργησε!»

"google ad"

«Με τη στείρα στάση τους κατάφεραν να χάσουν τον αγώνα τους»

Αναφορικά με τις εντάσεις  τις οποίες προέβαλαν οι Φυλές να γίνουν, η κ. Στυλιανού σχολίασε ότι «οι αλλαγές που ζήτησαν έχουν γίνει. Συναντήθηκαν ο δασολόγος με τον γεωπόνο. Κατέγραψαν όλα αυτά που ήρθαν εδώ και κατέγραψαν. Τα μετέφρασαν σαν εργασίες πρασίνου οι οποίες θα ενσωματωθούν στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα». Ωστόσο, όπως  διευκρίνισε «κανένας ανακεφαλαιωτικός πίνακας δεν μπορεί να συνταχθεί χωρίς να υπάρξει εγκατάσταση του εργολάβου. Αυτά τα ουτοπικά που ζητούν δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν γνωρίζουν από τις διαδικασίες των δημόσιων έργων. Δεν οφείλουν να γνωρίζουν. Με την στείρα όμως στάση τους, κατάφεραν να χάσουν τον αγώνα τους, να χάσουν το δίκιο τους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ