20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Έργα και ημέρες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στα Χανιά

Ημερομηνία:

“Του γκεσταμπίτη το παιδί έγινε γκεσταμπίτης μ’ αλλάξανέ ντου τ’ όνομα κι έγινε χρυσαυγίτης”, λέει μια μαντινάδα που έβγαλαν αντιφασίστες στην Κρήτη. Την χρησιμοποιούν συχνά πυκνά για να υπενθυμίζουν σε όλους ότι, ότι και αν έλεγαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο αντισυστημικοί και αν ήθελαν να παρουσιάζονται, τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά φασίστες και θαυμαστές των ναζί.

Σήμερα, όλοι καταδικάζουν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όμως μέχρι πριν μερικά χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Δεν είναι μυστικό ότι και στην Κρήτη η Χρυσή Αυγή τύγχανε μίας ιδιότυπης ασυλίας τόσο από τις πολιτικές αρχές όσο και από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Ειδικά τα Χανιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δράσης των φασιστών στην Κρήτη με τους αντιφασιστικούς αγώνες να είναι και πολύμορφοι και με διάρκεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου η Χρυσή Αυγή δεν έχει γραφεία. Όμως, αυτή η νίκη επιτεύχθηκε μέσα από λαϊκούς και κινηματικούς αγώνες που πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από το κράτος που επέλεγε να κρατά “ίσες αποστάσεις” μεταξύ των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και αυτών που αγωνίζονταν για να αποκρούσουν το φασιστικό δηλητήριό τους.

Στα Χανιά, δεκάδες είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα φασιστικής βίας και πολλές δεκάδες αυτά που ποτέ δεν έφτασαν ποτέ στην αστυνομία ή δεν δημοσιοποιήθηκαν γιατί αφορούσαν μετανάστες χωρίς χαρτιά, ή άλλους ανθρώπους σε θέση αδυναμίας.

Εδώ, έχουμε συλλέξει μερικά μόνο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιθέσεων της Χρυσής Αυγής από το 2007 και έπειτα με στόχο μετανάστες, αλλά και εργαζόμενους, φοιτητές, ανθρώπους των κινημάτων, αριστερούς:

  • 11/12/2007 Φασίστες ξυλοκοπούν 2 μετανάστες στα Χανιά
  • 27/12/2007 20 φασίστες πυροβολώντας στον αέρα εισβάλλουν σε σπίτια Σουδανών μεταναστών στον Κίσσαμο Χανίων ξυλοκοπώντας τους άγρια με λοστούς και μαδέρια
  • 13/8/2009 Επιδρομή καμιάς εικοσαριάς κρανοφόρων ακροδεξιών με παλούκια στην κατάληψη RosaNera, στα Χανιά, ενώ σε άλλο σημείο της πόλης πραγματοποιούνταν το ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Σπάσιμο της πόρτας κι εκτεταμμένες φθορές στο εσωτερικό του κτιρίου. «Στην είσοδο χτύπησαν μια μητέρα, το μαθητή γιο της, έναν φίλο του και έναν μετανάστη. Φεύγοντας χτύπησαν έναν ηλικιωμένο και το γιο του, που φιλοξενούνται στην κατάληψη κι εκείνη την ώρα επέστρεφαν σ’ αυτήν»
  • 1/10/2009 Πυρπόληση του κεντρικού προεκλογικού περιπτέρου του αριστερού σχηματισμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη (1.40 π.μ.). Οι δράστες άφησαν ως «επισκεπτήριο» φέιγ βολάν της «Χρυσής Αυγής». Περίπτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν επίσης καταστραφεί στα Χανιά (17.9), τη Ν. Ιωνία και το Παγκράτι.
  • 15/11/2009 Απρόκλητη νυχτερινή επίθεση και ξυλοδαρμός δυο ενεργών πολιτών σε δρόμο των Χανίων από ομάδα 10 ακροδεξιών, που τους αποκαλούν «αναρχικούς» και «κουμούνια».
  • 5/12/2009 Μεσονύκτια επίθεση με 2 μολότοφ από ισάριθμους επιβάτες μοτοσικλέτας σε σπίτι στο Γαλατά Χανίων, όπου μένει ο πατέρας ενός από τα δυο θύματα της φασιστικής επίθεσης της 15ης Νοεμβρίου. Γι’ αυτή την τελευταία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, συνελήφθη 20χρόνος, ο οποίος …αφέθηκε ελεύθερος, λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου. Από την επίθεση στο σπίτι προκλήθηκαν υλικές ζημιές και κινδύνευσαν 5 άτομα, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί, που βρίσκονταν μέσα.
  • 11/12/2009 στο Καστέλι χτυπούν έναν μετανάστη με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του
  • 13/12/2009 στο Καστέλι πυρπολούν δύο μετανάστες με βενζίνη που γλυτώνουν με σοβαρά εγκαύματα.
  • 16/12/2009 Εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά (7 π.μ.), μια μέρα πριν από το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τις πρόσφατες φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις στην πόλη (περίπου 15-20 μέσα σ’ ένα δεκαήμερο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Στεκιού). Οι δράστες προκάλεσαν υλικές ζημιές κι «υπέγραψαν» στον τοίχο με σβάστικες.
  • 27/12/2009 Ρατσιστική επίθεση “ομάδας κρούσης” με ρόπαλα του μπέιζμπολ και σιδερογροθιές εναντίον παρέας μεταναστών σε μπαρ των Χανίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών νεαρών και μιας κοπέλας.
  • 27/12/2009 Ρατσιστική επίθεση “ομάδας κρούσης” με ρόπαλα του μπέιζμπολ και σιδερογροθιές εναντίον παρέας μεταναστών σε μπαρ των Χανίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών νεαρών και μιας κοπέλας.
  • 05/01/2010 Αποτυχημένη προσπάθεια εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη των Χανίων. Οι δράστες άφησαν την υπογραφή τους με το πέταγμα σαπουνιών .
  • 16/01/2010 Ολικός εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής
  • 27/10/2010 Εμπρησμός αυτοκινήτου Πακιστανού οικονομικού μετανάστη
  • 28/10/2010 Επίθεση, ξυλοδαρμός και προσπάθεια εμπρησμού μετανάστη φύλακα εγκαταστάσεων στα Κεραμειά.
  • 24/02/2010 στην περιοχή της Χαλέπας, δυο θρασύδειλα φασιστοειδή με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας γάντια, επιτέθηκαν σε μία χανιώτισσα καθηγήτρια που έκανε μάθημα ελληνικών σε παιδιά μεταναστών. Αφού την απείλησαν, της χάραξαν με ξυράφι στο χέρι δυο αγκυλωτούς σταυρούς και άλλους τρεις στο μπουφάν που φορούσε. Φεύγοντας της άφησαν σαν ενθύμιο το ξυράφι και της υπενθύμισαν “φιλικά” πως αν συνεχίσει τα ίδια θα την “ξαναζωγραφίσουν”.
  • 05/03/2010 η Xρυσή Αυγή στα Χανιά απειλεί με επιστολή της διευθυντή σχολείου γιατί παρατήρησε μαθητές, που είναι μέλη της, επειδή δηλώνουν ανοιχτά ρατσιστές και φασίστες
  • 09/03/2010 περίπου 15 νεοναζί όταν τόλμησαν να βγουν για μοίρασμα φυλλαδίων με τις εμετικές τους ιδέες, και κυνηγήθηκαν απο 200 άτομα όπου τελικά κλειδαμπαρώθηκαν σε ένα μπαρ απ’ όπου και βγήκαν με συνοδεία αστυνομικών.
  • 15/03/2010 Εμπρησμοί αυτοκινήτων μεταναστών στην πόλη των Χανίων από φασίστες.
  • 19/03/2010 Μαθητές λυκείου στα Χανιά «πόζαραν» στο facebook μπροστά από ναζιστικά εμβλήματα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου στον τοπικό τύπο πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλα τα σχολεία, ενώ τόνισε πως δεν είχαν παρουσιαστεί μαθητές με ακροδεξιές απόψεις τα προηγούμενα χρόνια. «Κάτι συνέβη φέτος. Πρόκειται για παιδιά της πρώτης και της δευτέρας λυκείου. Δηλαδή έρχονται έτοιμα, προσηλυτισμένα από το γυμνάσιο. Η δουλειά γίνεται στο γυμνάσιο, στα μικρά παιδιά, που είναι ευαίσθητα και πολιτικά ακαλλιέργητα» είπε χαρακτηριστικά.
  • 20/04/2010 δύο φασίστες επιτίθενται σε ανήλικους μαθητές που με την προτροπή του Δήμου έκαναν γκράφιτι με οικολογικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Οι δύο φασίστες με τσαμπουκά και απειλητική διάθεση τραμπούκισαν τους μαθητές ρωτώντας τους ποιος έσβησε την περικεφαλαία που είχαν ζωγραφίσει παλιότερα στον τοίχο. Αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από την ζωγραφισμένη περικεφαλαία είχαν γράψει το “ελλάς” με ένα λάμδα.
  • 24/05/2010 Στο κέντρο της παλιάς Πόλης στα Χανιά σημειώνεται τις βραδινές ώρες νέα ωμή φασιστική εμπρηστική επίθεση εις βάρος μεταναστών με ρίψη μολότοφ στη τζαμένια πρόσοψη ενός ισόγειου σπιτιού που κατοικούν την ώρα που κοιμόντουσαν.
  • 03/06/2010 Φασιστική επίθεση στο Γαβαλοχώρι όπου οι θρασύδειλοι νεοναζί περιέλουσαν το εσωτερικό του αμαξιού με πετρέλαιο, του έβαλαν φωτιά και εξαφανίστηκαν.
  • 15/11/2010 δυο μετανάστες από την Παλαιστίνη ενώ βρίσκονται στην παραλία Καστέλι δέχθηκαν επίθεση από τέσσερις οπλισμένους με καραμπίνες. Χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτε και χωρίς να ανταλλάξουν μια κουβέντα, οι μετανάστες δέχονται πυροβολισμούς και άγρια επίθεση. Ξυλοκοπήθηκαν και αφέθηκαν αιμόφυρτοι.
  • 23/02/2011 άγνωστοι έβαλαν φωτιά στον σύνδεσμο Μουσουλμάνων στα Χανιά και τοποθέτησαν δυο γουρουνοκεφαλές έξω απο την πόρτα του συνδέσμου.
  • 25/03/2011 Συγκέντρωση νεοναζί απέναντι από τους επισήμους και προκλητική πορεία μετά την λήξη της παρέλασης.
  • 30/03/2011 φασίστες πυρπόλησαν το αυτοκίνητο μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, μιας συλλογικότητας αλληλέγγυας στον αγώνα των 300 μεταναστών εργατών απεργών πείνας.
  • 02/04/2011 μετά τα μεσάνυχτα επιτίθενται σε μετανάστες πρώην απεργούς πείνας και τους τραυματίζουν άσχημα.
  • 03/11/2011 μέλη συμμορίας που συχνάζουν στο περίπτερο στα ΚΤΕΛ επιτίθενται σε μετανάστη που περνάει μπροστά από το περίπτερο και όταν φτάνουν οι μπάτσοι μετά απο την επέμβαση αλληλέγγυων συλλαμβάνονται δύο φασιστοειδή που οδηγούνται στο Μπατσομέγαρο όπου και ακολουθεί συγκέντρωση 200 περίπου ελλήνων και μεταναστών. Ο ένας απο τους δύο νταήδες μυξοκλαίει μπροστά στους μπάτσους και στους μετανάστες ενώ και οι δύο ισχυριζόνται πως τους έχουν παρασύρει “κακές παρέες”. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στο μπατσομέγαρο αλλά και καθόλη την διάρκεια της νύχτας γίνονται επιθέσεις σε μετανάστες στην περιοχή των ΚΤΕΛ πολλοί από αυτούς καταλήγουν στο νοσοκομείο.
  • 11/04/2011 επιτίθενται σε μετανάστες στην ανατολική τάφρο αλλά ύστερα από την άμεση αντίδραση των μεταναστών και των αλληλέγγυων φυγαδεύονται άρον άρον από τους μπάτσους.
  • 19/6/2012 Άγρια επίθεση σε μετανάστη στα Χανιά, έχασε το ένα του νεφρό
  • 02/04/2013 Άγρια επίθεση σε μετανάστες
  • 25/03/2015 Άγρια επίθεση στον γιατρό Δημήτρη Μακρέα

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ