16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Έργο πνοής για τον τόπο μας”: Tα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης που ρημάζουν – Λαογραφικά έργα τα τρώει το σαράκι | Φωτός

Ημερομηνία:

O Δρ. Νίκος Παπαδάκης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, με επιστολή του αναφέρεται στην απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκμισθώσει κτίριά του για τη δημιουργία ακόμα ενός ξενοδοχείου. Το κείμενο της επιστολής συνοδεύεται από φωτογραφίες εγκαταλελειμμένων κτιρίων που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε το κείμενο:

Θα ήθελα να εκφράσω από καρδίας τα συγχαρητήριά μου στην διοίκηση του ΑΕΙ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτή η Ανώνυμος Εταιρεία Ιδιωτικοποιήσεων, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας πήρε επιτέλους την γενναία απόφαση να  δημιουργήσει ακόμη ένα ξενοδοχείο στην πόλη μας. Διότι αυτό ακριβώς χρειάζεται η πόλις για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής σε αυτήν. Φτάνει πια με τους δημόσιους και κοινωνικούς ελεύθερους χώρους όπου ο κάθε τυχόντας μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς να πληρώνει. Πλέον κάθε κοινός πολίτης που μπορεί να διαθέσει μερικές εκατοντάδες € την βραδιά θα μπορεί να απολαμβάνει το ιστορικό κτήριο της Μεραρχίας ως κατάλυμα. Εξάλλου τις θέσεις δουλείας των 400 € με 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα χωρίς καμία εξασφάλιση, τις χρειάζεται επειγόντως η νεολαία της πόλης μας.

Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νομού μας επιτέλους δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του, ανεξαρτήτως σπουδών να γίνουν κι αυτοί/αυτές τα γκαρσόνια της Ευρώπης· του Ισραήλ για νά’μαστε πιο σωστοί μιας και αυτό το έργο πνοής μετατροπής ενός από τα πιο ιστορικά κτήρια της Κρήτης όπου τώρα λειτουργεί ως κοινωνικό κέντρο, σε ξενοδοχείο πολυτελείας το ανέλαβε Ισραηλινή εταιρεία.

Οι ανοικτές θεατρικές, χορευτικές και μουσικές ομάδες, οι παραστάσεις, οι προβολές, τα εργαστήρια και οι συναυλίες που με μεγάλη αυθάδεια διοργάνωναν σχεδόν καθημερινώς εκεί, και μάλιστα χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο, θα λάβουν πλέον τέλος.

DSC01417
Πεταμένα στην σκόνη και στο σαράκι έργα λαογραφικής τέχνης, υπό την ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης
DSC01427
Πεταμένα στην σκόνη και στο σαράκι έργα λαογραφικής τέχνης, υπό την ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης
DSC00722
Το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο κόστισε εκατομμύριο ευρώ και τώρα βρίσκεται υπό κατάρρευση

DSC00717

Ελπίζουμε μέσα από την ψυχή μας να ολοκληρώσει η διοίκηση του Πολυτεχνείου το θεάρεστο έργο της και να συνεχίσει να προσφέρει στους Χανιώτες με σεβασμό στην πολιτιστική τους κληρονομία και τους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνουν υπέροχα έργα όπως το λαογραφικό μουσείο με τα απροστάτευτα και πεταμένα στην σκόνη και στο σαράκι έργα λαογραφικής τέχνης και το υπερσύγχρονο υπό κατάρρευση κολυμβητήριο κόστους εκατομμυρίων €. Φαίνεται εξάλλου κι από τις φωτογραφίες πως η διοίκηση αυτή έχει λάμψει σε ό,τι κοινωφελές έργο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Χρήματα για πέταμα εξάλλου είπαμε, δεν υπάρχουν. Μόνον βεβαίως εάν πρόκειται για τσιμέντα. Εκεί κάπως πάντα κάτι βρίσκεται.

Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στον προαύλιο χώρο της Μεραρχίας όπου χιλιάδες άνθρωποι κάθε λογής χρώματος, ταξικής και πολιτισμικής ταυτότητας με τα ανοικτά καφενεία κάθε Τετάρτης και Παρασκευής, με τα γλέντια όπου όλοι μοιράζονται φαγητό και ποτό που έχουν φέρει από το σπίτι τους πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Δεν γίνεται μερικές χιλιάδες πολίτες να χαλάνε την εικόνα της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και της ψυχαγωγίας. Δεν γίνεται να μοιράζονται τον χώρο, την τέχνη και τις απόψεις τους με την πλέμπα. Η υψηλή κοινωνία δεν θα το ανεχτεί πλέον αυτό. Μέσα από τις γυάλες μας τρομάζουμε όταν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργούν πολιτισμό πέρα από εμπορικές κι αγοραίες σχέσεις.

Θυμώνουμε όταν βλέπουμε να μην μετράνε την ευτυχία και την επιτυχία με τα υλικά αγαθά και εξανιστάμεθα όταν συνειδητοποιούμε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος για να ζει κανείς εκτός από το συνεχές κυνήγι για περισσότερο χρήμα. Πώς είναι δυνατόν; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έμαθαν να είναι υλιστές, καταπιεστές και φιλοχρήματοι; Στα ίδια σχολεία δεν πήγαν; Στην ίδια κοινωνία δεν μεγάλωσαν; Επιτέλους λοιπόν οι ελευθεριακές αυτές εστίες που χαλάνε την κοινωνία πρέπει να παταχθούν. Η Ανώνυμος Εταιρεία Ιδιωτικοποιήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε την αρχή. Ελπίζουμε όλοι οι υπόλοιποι τοπικοί “άρχοντες” να την ακολουθήσουν. Εξάλλου σε δημοκρατία της αγοράς ζούμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...