25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Έρευνα: Θετικοί στη μάσκα, επιφυλακτικοί στο εμβόλιο οι πολίτες – Τέλος η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Η χρήση της μάσκας και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο στην μάχη κατά του νέου κορονοϊου, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο εκατοντάδων θεωριών συνωμοσίας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή, έξω από τα διαδικτυακά φόρα;

Η χρήση της μάσκας, ως μέτρο προστασίας, έχει περάσει από διάφορες φάσεις, με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στην εκάστοτε χρονική συγκυρία. Πλέον τα δεδομένα συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της χρήσης της, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Την αποτελεσματικότητά της μάσκας, σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται να αναγνωρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως δείχνει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7.

To 72,2% των πολιτών πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, ένας στους 4 (25,9%) διατηρεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

Το 1,9% των ερωτηθέντων απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά.

Τα θετικότερα ποσοστά παρατηρούνται στις γυναίκες, στις μεγάλες ηλικίες και σε όσους είναι ανώτερης/ανώτατης μόρφωσης.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ αυξάνονται εκείνοι που απαντούν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο εάν αυτό ήταν άμεσα διαθέσιμο. Το 48,9% απαντά ότι θα έκανε το εμβόλιο,  ενώ ότι δεν θα το έκανε δηλώνει το 37,1% των ερωτηθέντων. Το 14% δεν παίρνει θέση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Άντρες, μεγάλης ηλικίας και υψηλής μόρφωσης είναι πιο θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο.

Το ποσοστό εκείνων που την 21η Ιουλίου απαντούσε ότι θα έκανε το εμβόλιο ήταν ήταν 52,1% και όσων δήλωναν πως δεν θα το έκαναν ήταν 34,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι πολίτες τον Ιούλιο εμφανίζονταν πιο θετικοί απέναντι στο εμβόλιο σε σχέση με τον Μάιο, μία αυξητική τάση που δεν είχε μεγάλη διάρκεια.

Ένας άλλος κόσμος

"google ad"

Το 75,3% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η ζωή του έχει αλλάξει πολύ και αρκετά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, λίγο δηλώνει το 20,8% και καθόλου το 3,6%.

Οι γυναίκες νιώθουν ότι έχει αλλάξει περισσότερο ο τρόπος ζωής τους από ότι οι άνδρες.

Παράλληλα βλέπουμε ότι η ανησυχία εξαιτίας της πανδημίας αυξάνεται. Ο κορονοιός θεωρείται απειλή για τον κόσμο για το 76,3% (77,2% τον Ιούλιο), ενώ για την Ελλάδα η ανησυχία εκτοξεύεται στο 74,3% (από 64% τον Ιούλιο) και για την οικογένεια στο 58,7% (από 50,4% τον Ιούλιο).

Μείωση της ικανοποίησης από την πολιτική διαχείριση της κρίσης

Την ίδια στιγμή η ικανοποίηση από τη διαχείριση της κυβέρνησης μειώνεται στο 49,8% (από 63,5% τον Ιούλιο), ενώ μειώνεται και η ικανοποίηση από την στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα: σήμερα είναι στο 21,9% από 26% στην προηγούμενη έρευνα.

Καλά στην Υγεία, οργή για Τουρισμό και Παιδεία

Η ικανοποίηση από τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται στο 55,8%, από τα οικονομικά μέτρα στήριξης στο 41,3% (43,7% τον Ιούλιο).

Σαφώς χαμηλότερη ικανοποίηση καταγράφεται από α) εκπαίδευση/λειτουργία σχολείων 32,1%, β) λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς 28,4% και γ) άνοιγμα τουρισμού 28,1%.

Καλύτερα από την Ευρώπη

Η πλειοψηφία (53,7%) πιστεύει ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας από άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένώσης, με το 34,3% να απαντά ούτε καλύτερα/ούτε χειρότερα και μόνο το 10,2% να υποστηρίζει ότι τα πηγαίνουμε χειρότερα.

Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι ο κορονοιός υπερτιμήθηκε σε ποσοστό 29,9%, υποτιμήθηκε σε ποσοστό 27,5%, ενώ ούτε υποτιμήθηκε ούτε υπερτιμήθηκε απάντησε το 40,1% των ερωτώμενων.

Οι γυναίκες, οι ηλικίες ως 55 ετών, οι απόφοιτοι γυμνασίου/λυκείου και οι κάτοικοι εκτός Αττικής θεωρούν ότι ο κορονοιος υπερτιμήθηκε σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους υπόλοιπους ερωτώμενους.

Εμείς τηρούμε τα μέτρα, οι άλλοι όχι…

Το 49,9% απάντησε ότι τηρεί τα μέτρα προστασίας πάντα, το 35,2% τις περισσότερες φορές, το 10,7% κάποιες φορές ναι/κάποιες φορές όχι, το 2,1% λίγες φορές και το 1,8% σπάνια/σχεδόν ποτέ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ