21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Έρχονται» έξι Open Mall στην Κρήτη – 2 στο νομό Χανίων

Ημερομηνία:

Εγκρίθηκαν έξι προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 9.875.937 ευρώ, για Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου στο νησί

Σε καλό δρόμο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (open mall) στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς στην Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν έξι προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 9.875.937 ευρώ, στο πλαίσιο χρηματοδότησης 59 προτάσεων της δράσης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” με 96 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & Τ.Σ. ανακοίνωσαν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014-2020”.

Όπως τονίζεται, ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε στα 96,3 εκατομμύρια, προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια-Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά 59 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε σχήμα, όπως επισημαίνεται, θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Για την Κρήτη, συγκεκριμένα, στη δράση περιλαμβάνονται τα εξής open mall: Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Χανίων με χρηματοδότηση 1.659.755,61 ευρώ, Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνου με 1.652.000,00 ευρώ, Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Κισσάμου με 1.768.220,00 ευρώ, Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Ιεράπετρας με 1.496.937,45 ευρώ, Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ηρακλείου 1.768.065 ευρώ και Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγίου Νικολάου με χρηματοδότηση 1.530.958,85 ευρώ.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 1.659.755,61

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ       1.652.000,00

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ         1.768.220,00

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  

"google ad"

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ      1.496.937,45

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ      1.768.065,00

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ            1.530.958,85

Άγιος Νικόλαος

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «με ικανοποίηση το Επιμελητήριο Λασιθίου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανακοινώνουν την έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγίου Νικολάου” με κύριο δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Νικολάου και συνδικαιούχο το Επιμελητήριο Λασιθίου. Να σημειωθεί ότι στην προετοιμασία της πρότασης συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.530.958 ευρώ, εκ των οποίων 1.209.164 κατανέμονται ως χρηματοδότηση στον Δήμο Αγίου Νικολάου και 321.794 ευρώ ως χρηματοδότηση στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Με την παρούσα πράξη επιδιώκεται η ενίσχυση και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους, όπως ο δήμος Αγίου Νικολάου. Όσον αφορά στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αυτές αφορούν δράσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής μέσω της εγκατάστασης ομοιόμορφων εξωτερικών στοιχείων (π.χ. πινακίδες, φωτιστικά, στέγαστρα, κ.λπ.), καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής (διοργάνωση εκδηλώσεων, ηλεκτρονική πλατφόρμα ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κ.λπ.). Από την πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, προβλέπεται η χρηματοδότηση δαπανών εκσυγχρονισμού υποδομών, βελτίωσης της κινητικότητας και της προσβασιμότητας, βελτίωσης του μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης αλλά και της εφαρμογής συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Χανιά

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση του Δήμου Χανίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην πλατεία 1866. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η υποβληθείσα πρόταση του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με το ΕΒΕΧ, αναφορικά με τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στην πλατεία 1866, αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή ως ιδιαιτέρως θετική, λαμβάνοντας τη 2η πανελλαδικώς βαθμολογία, από τις 59 συνολικά. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τι λένε οι φορείς της αγοράς

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους αλλά και μιλώντας στη “Ν.Κ.” οι παρακάτω παράγοντες της τοπικής αγοράς: «Ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθούσε χρόνια τώρα ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο open mall στο Ηράκλειο. Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει και έπρεπε το λιανικό εμπόριο να κάνει κάποιες κινήσεις. Ευτυχώς που προέκυψε ένα πρόγραμμα στο οποίο έπρεπε να συμμετάσχει ο Δήμος Ηρακλείου. Συνεργαστήκαμε πολύ στο θέμα αυτό. Κατατέθηκε ένας πολύ καλός φάκελος. Οριοθετήσαμε λοιπόν το Ανοικτό αυτό Εμπορικό Κέντρο σε έναν πολύ μεγάλο εμπορικό δρόμο της πόλης μας που αφορά τις οδούς Έβανς, Αβέρωφ, Σμύρνης και Ζωγράφου και την ευρύτερη περιοχή. Έχει συμμετάσχει το 95% των επιχειρήσεων σε αυτό και έχει γίνει μια πολύ καλή μελέτη για έργα υποδομής που απαιτούνται. Θέλει δουλειά για να υλοποιηθεί, διότι ο στόχος είναι το κέντρο του Ηρακλείου να είναι σημείο αναφοράς. Αν το open mall το συνδέσουμε με τη Δικαιοσύνης και την Καλοκαιρινού μέχρι τη Χανιώπορτα, θα είναι πραγματικά ένα κέντρο αναφοράς, εμπορίου και πολλών άλλων δραστηριοτήτων», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης.

«Είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Θα δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πώς μπορούν να γίνουν συνεργασίες σε κάποιες περιοχές του εμπορικού κέντρου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ανταποκριθούν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τι απήχηση θα έχει αυτό στο καταναλωτικό κοινό, και αν τελικά θα ανταποκριθεί όλη αυτή η προσπάθεια στις απαιτήσεις της εποχής και της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...