20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Έφτιαξαν μάσκες με αντιβακτηριδιακή επίστρωση στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Εταιρεία spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας προχώρησε σε δωρεά 500 μασκών προσώπου

Στη δωρεά 500 μασκών προσώπου με αντιβακτηριδιακή επίστρωση, με σκοπό την προστασία των ερευνητών και του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, προχώρησε σήμερα η εταιρία PCN Materials IKE, τεχνοβλαστός του ΙΤΕ, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση από το European Investment Fund μέσω του VC «Big Pi».

Τις μάσκες παρέδωσε στον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ερευνητής του ΙΤΕ, καθηγητής Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι πρόκειται για κοινές μάσκες από βαμβακερό ύφασμα, που έχουν στην εξωτερική επιφάνειά τους εμπλουτιστεί με αντιβακτηριδιακή επικάλυψη, η δράση της οποίας διαρκεί, όσο υπάρχει αυτή η επικάλυψη πάνω στην επιφάνεια.

«Αυτό το υλικό δουλεύει φωτοκαταλυτικά, δηλαδή σαν καταλύτης με την επίδραση του φωτός και αποδομεί επί της ουσίας βακτήρια και μικροοργανισμούς. Η ζωή του δεν έχει περιορισμό, όσο μένει πάνω στην επιφάνεια αυτό ενεργεί και όσο υπάρχει φως, είτε της ημέρας είτε τεχνητό της νύχτας, αυτό απολυμαίνει το χώρο μπροστά από τη μάσκα» σημείωσε ο κ. Κυριακίδης. Προσέθεσε ότι τα πλυσίματα στα οποία έχει δοκιμαστεί η μάσκα είναι τουλάχιστον δέκα, όπου έχει παρατηρηθεί μια μικρή μείωση της δραστικότητας της τάξης του 6-7% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι δεν είναι μία αντιική μάσκα και δεν είναι πιστοποιημένη για τον κορονοϊό αλλά για συγκεκριμένα βακτήρια όπως η κλεψιέλα, ο στρεπτόκοκος, ο σταφυλόκοκκος κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, που επανέλαβε ότι σταθερά μια από τις προτεραιότητες του Ιδρύματος είναι αξιοποίηση της έρευνας που γίνεται, χαρακτήρισε τις μάσκες αυτές ένα δυναμικό παράδειγμα.

«Οι αντιβακτηριδιακές επιστρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες και σε υλικά όπως ύφασμα. Μια τέτοια επίστρωση μπορεί να μπει σε μια μάσκα και προστατεύει από μολύνσεις από βακτήρια και έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη προστασία από παθογόνα που μπορεί να υπάρχουν σε χώρους εργασίας ή άλλους χώρους που κινούμαστε» είπε ο κ. Ταβερναράκης που εστίασε το ενδιαφέρον του σε χώρους εργασίας υγειονομικών και πόσο μια τέτοια προστασία θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...