Τα “φουσκωμένα πανιά” του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα σχόλιο

Του Δημήτρη Κυριαζή

Αν και οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις που επαληθεύουν τη σταθερότητα της εκτίναξης του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ αδυνάτισαν, αν δεν θρυμάτισαν, τις κρίσεις όποιων ότι επρόκειτο για «συγκυριακό» ή «τηλεκατασκευασμένο» φαινόμενο, θα επανέλθω στην αιτιολογία ή τις «ούριες» δυνάμεις της σταθερής ανόδου. Οι ΕΑΜογενείς δυνάμεις (συμπεριλαμβάνω και τους επιγιγνομένους των Αντιστασιακών) ενοφθάλμισαν το κοινωνικό όραμα του ΕΑΜ – που εξέφρασε η Λαϊκή Δημοκρατία – στο περί το 80% του λαού μας και εξακολουθούσε να τους θερμαίνει και μετά την ήττα στον εμφύλιο και να ηγεμονεύει γενικά στο εποικοδόμημα – απόδειξη, π.χ., κανένας σημαντικός πνευματικός δημιουργός, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, δεν εξέφρασε την κοσμοθεωρία της δεξιάς – γιατί η ήττα δεν προήλθε ως αποτέλεσμα εσωτερικών, κοινωνικών συσχετισμών, αλλά υπήρξε αποτέλεσμα εξωτερικών στρατιωτικών (των Αγγλοαμερικανών) επεμβάσεων΄ αυτές οι δυνάμεις, στις εκλογές ψήφιζαν (ΕΠΕΚ 1951, Ε.Κ. 1963 και ’64, ΠΑΣΟΚ 1981) όχι γιατί απαρνήθησαν τα οράματά τους, αλλά προπαντός για να φύγει αποπάνω τους το κράτος – τρομοκράτης της δεξιάς.

Το ΠΑΣΟΚ, τα πρώτα χρόνια, με την αναγνώριση της Εθν. Αντίσταση, ΕΣΥ ΑΣΕΠ, και τινα άλλα μέτρα, ικανοποίησε τις προσδοκίες τους – προπαντός ανάσαναν γλίτωσαν από το κράτος και παρακράτος – φόβητρο της δεξιάς. Στη συνέχεια, κατά τη μακρόχρονη Πασοκική διακυβέρνηση, η μία διάψευση πάνω στην άλλη, η μια αθέτηση υποσχέσεων πάνω στην άλλη (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, Έξω οι βάσεις του θανάτου, η Ελλάδα στους Έλληνες, κραυγές πολέμου κατά του ν. Σιούφα για το «ασφαλιστικό, αλλά ως κυβέρνηση τον εφάρμοσε και επιδείνωσε – ν. Ρέππα, κραυγές κατά Μητσοτάκη για «Σκοπιανό», αλλά ως κυβέρνηση επιδείνωσε το πρόβλημα – κάθε πτυχή του παρόμοια…) και, γενικά, οικονομικο – κοινωνικο – κυβερνητικά δεν ξεχωρίζει από τη δεξιά και μάλιστα, πολλές φορές τη χειρότερη… Αυτά διαπίστωσαν όλοι οι σύνεδροι στο πρόσφατο συνέδριό τους και η ηγεσία θα φτιάξει, λέει, νέο ΠΑΣΟΚ!

"Sponsored links"

Η αιτιολογία για την παραπάνω πορεία του εστιάζεται στο ότι το «σοσιαλιστικό» που περιέλαβε στον τίτλο του, δεν είχε και δεν έχει καμία με αυτό σχέση. Π.χ.: κανένα στέλεχός του – ούτε ο ιδρυτής του – δεν πήρε μέρος, δεν διαμορφώθηκε, αναδείχτηκε μέσα από τους ταξικούς αγώνες, όπως συνέβη με τη δυτική σοσιαλδημοκρατία, (που στη χώρα μας δε ρίζωσε ποτέ, δεν έγινε «εθισμός» εδώ, η Αριστερά ανδρώθηκε «μαρξιστικά»), ούτε θεωρητικό υπόβαθρο είχανε αυτό της δυτικής σοσιαλδημοκρατίας (Μπέρνστάιν, Κάουτσκυ, Πλεχάνοφ κ.ά.) – το «σοσιαλιστικό» είναι μια «λεκτική ετικέττα» – από δω και η «παλατζαρίζουσα» πολιτική του.

Ας σημειώσω ότι, το ΠΑΣΟΚ για να γίνει δεχτό στη Σοσιαλιστική Διεθνή, έγραψε τότε ο τύπος, αγόρασε από τη Γαλλία – Μιτεράν – μιράζ σε τιμή πολύ ακριβότερη απ’ ότι σε άλλα κράτη).Να γιατί αυτοί οι πολίτες του εγκαταλείπουν και ξαναγυρνάνε στις ρίζες τους. Ας αναλογιστεί κανείς την απογοήτευση (ή και οργή τους), να τους ξαναπάει ο ΣΥΝ σε αυτό ως έχει, χάριν κάποιας συγκυβέρνησης… Η ΝΔ, διέψευσε ταχύτατα, από τα πρώτα κυβερνητικά της βήματα, όποια υπόσχεση, αρχή είχε διακηρύξει για οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση του βιωτικού επιπέδου του λαού, καταπολέμηση της διαφθοράς, κ.λπ.

Αντ’ αυτών: σκάνδαλα επί σκανδάλων, κουμπάροι, μοιχοί, ομόλογα, παρακολουθήσεις τηλεφώνων και του πρωθυπουργού που δεν διευκρινίζονται, πτώση της ανάπτυξης, αποβιομηχανοποίηση, άνοδος του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών, άπλωμα της φτώχειας σε όλο και ευρύτερα στρώματα του λαού μας, την ίδια ώρα που ο πλούτος μαζεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια προπαντός αεριτζήδων, π.χ., πρόσφατο, η διαβόητη Μάρφιν που αγόρασε μετοχές του ΟΤΕ και χωρίς να παράγει ούτε ένα ψίχουλο τις πωλά στους Γερμανούς και βγάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ! Σ’ ελάχιστο διάστημα!.., η ανεργία φουντώνει, το «ασφαλιστικό»… κ.λπ.

Η ΝΔ έγινε αναξιόπιστη, σάπισε γρήγορα, γι’ αυτό και πέφτει η δημοτικότητά της – ένα ποσοστό της προσχωρεί στο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, τις λύσεις σε αυτόν τις προσδοκά. Στο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ έρχονται οι νέοι και οι «ανένταχτοι». Θα επικεντρωθώ στην ηλικιακή κατηγορία 24 έως 34 χρονών που ο ΣΥΝ διατηρεί την πρωτιά στην ένταξή τους σε αυτόν, απ’ όλα τα κόμματα. Αυτοί οι νέοι είναι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, πάρα πολλοί με μάστερς κ.λπ., κατανοούν γενικά τι είναι ο παγκόσμιος οικονομικός νέο-φιλελευθερισμός, που πιστότατος οπαδός του και εφαρμοστής των απόψεών του στη χώρα μας είναι η ΝΔ. Και που, με την κατάρρευση του «υπαρκτού», υποσχόταν πως θ’ απλώσει την ευτυχία στον σύμπαντα κόσμο!

Κι άπλωσε και μεγένθυνε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, παιδείας, πρόνοιας, συσσωρεύει πλούτο όλο και μεγαλύτερο σε όλο και λιγότερους, ανοίγει την ψαλίδα με τους «μη έχοντες», που γίνονται όλο και περισσότεροι και οδηγεί σ’ ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ, ίσως σαν του 1929 – 30 στις ΗΠΑ… (οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, τον αποτίναξαν ή το προσπαθούν, κι έχουν μπει σε μια διαδικασία οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης).

Κι έρχονται στο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών, πλατιών οριζόντων, του στρατηγικού στόχου για «σοσιαλισμό με δημοκρατία κι ελευθερία» και πολίτες εργαζόμενοι που μέχρι τότε είχαν διαφορετική κομματική ένταξη, για να καταθέσουν ελευθέρως τις απόψεις τους, να συζητήσουν, να διαμορφωθεί το πρόγραμμα, ν’ αγωνιστούν, αναλαμβάνοντας και υπευθυνότητες, όλοι μαζί, ενιαία και με τους εργαζόμενους της ΕΕ και με όλου του κόσμου τα παγκόσμια κινήματα – τα «φόρα», όπως τα λέμε – γιατί είναι φενάκη, ψεύδος, να ισχυρίζεται ή να πιστεύει κανείς ότι ο «παγκόσμιος οικονομικός νέο – φιλελευθερισμός» μπορεί να ηττηθεί μόνον με όποιους αγώνες κάθε ξεχωριστής χώρας. Σε γενικές γραμμές,γκρόσσο μόντο, αυτές είναι οι όλο και διευρυνόμενες και ισχυροποιούμενες, μη αναστρέψιμες από το δικομματισμό αιτίες και οι δυνάμεις για την κάθετη εκτίναξη του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ένα «ευκαιριακό» ή «πρόσκαιρο» δημιούργημα ή φαινόμενο, αλλά, Ο ΦΤΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις