Σε έντονο κλίμα η σύνοδος φορέων στη Νομαρχία για την Ε.Π.Μ. Λαφονησίου

Κανένα σχόλιο

Το Σάββατο 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Χανίων, συνάντηση φορέων, βουλευτών, μελετητών και δημάρχων για το θέμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής Ελαφοννήσου. Μέσα σε έντονο κλίμα τοποθετήθηκαν οι Μανούσος Βολουδάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Μανώλης Σκουλάκης απαιτώντας μία συγνώμη από τον Δήμαρχο Ινναχωρίου για τα όσα ειπώθηκαν περί διαφθοράς και διαπλοκής μετά τις δηλώσεις των βουλευτών σε τοπικό κανάλι αλλά παράλληλα αναδίπλωσαν τις θέσεις τους διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις τους ακόμα κι αν ήταν λανθασμένες δεν ήταν προϊόν διαπλοκής αλλά ενδιαφέροντος για την περιοχή. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης δεν παρέστη στην συζήτηση ενώ με ανακοίνωση που απέστειλε δήλωσε ότι θεωρεί προσβλητική την αντιμετώπιση του Δημάρχου Ινναχωρίου και αποφάσισε να μην παραβρεθεί στην συζήτηση υπό αυτό το κλίμα.

Πρώτος τον λόγο στην συζήτηση πήρε ο Νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης ο οποίος και ζήτησε να επικρατήσει ένα κλίμα συνεργασίας και να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις ώστε να παρθούν αποφάσεις και να συνεχιστεί το έργο των μελετητών απερίσπαστα για το όφελος της περιοχής και των κατοίκων

"Sponsored links"

Την απόσυρση των δηλώσεων περί διαπλοκής ζήτησε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

P7262057 Πρώτος εκ των βουλευτών που πήρε τον λόγο ήταν ο βουλευτής Ν.Δ., Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος απαίτησε από τον Δήμαρχο Ινναχωρίου, κ. Κουκουράκη να αποσύρει τις δηλώσεις του περί διαφθοράς και διαπλοκής. Αναλυτικότερα στην ομιλία του είπε τα παρακάτω:

«…Την επόμενη ημέρα των δηλώσεων μου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, είδα στις εφημερίδες μια απόφαση του Δ. Σ. Ινναχωρίου, ιδιαίτερα υβριστική, που είμαι βέβαιος ότι δεν είναι απόφαση του Δ.Σ. και ότι είναι προϊόν διαβούλευσης.

Είδα μια επίθεση με χαρακτηρισμούς ανοίκειους λες και απέναντι στον Δήμο Ινναχωρίου ευρίσκοντο ληστές οι οποίοι ήταν έτοιμοι να τον καταλάβουν με συμπαραστάτες τους 4 βουλευτές του Νομού Χανίων. Εγώ δεν θέλησα να απαντήσω διότι είναι σίγουρο ότι μέσα στο κλίμα σύγχυσης και εκνευρισμού θα υπάρξουν και υπερβολές. Το αποκορύφωμα – κι αυτό είναι που με έχει ενοχλήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο – η πρόσκληση του βουλευτή Ηρακλείου, κ. Αλαβάνου – ο οποίος είναι και πρόεδρος Κοινοβουλευτικής ομάδας, νομίμως ευρισκομένου στη Βουλή κόμματος – ο οποίος ήρθε στα Χανιά και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι στα Χανιά υπάρχει μια νέα Siemens με ουσιαστικούς πρωταγωνιστές τους τέσσερις βουλευτές του Νομού. Και δίπλα στον κύριο αυτόν βρισκόταν δήμαρχος του Νομού Χανίων, και δεν έκανε το ελάχιστο δηλαδή να πει ότι διαφωνεί. Αυτό για εμένα είναι απαράδεκτο.

P7262076 Σ’ αυτά τα 30 χρόνια κύριοι έχω δώσει, δεν έχω πάρει. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να φύγω από την πολιτική θα φύγω φτωχότερος απ’ ότι μπήκα. Εγώ πουλώ τώρα δεν αγοράζω για να μπορέσω να τα φέρω βόλτα για την οικογένεια μου. Και δεν επιτρέπω σε κανένα μια πορεία είκοσι ετών – που δεν λέω πως είναι χωρίς λάθη – όλοι κάνουμε λάθη να λασπώνει το όνομά μου και την πορεία μου

Αν θέλετε να προχωρήσω και στην άποψη ότι η δήλωση που έκανα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει. Δεν επιτρέπεται όμως αυτή η αντίδραση. Η αντίδραση ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική και για εμένα προσωπικά και για τον θεσμό αλλά και για τα Χανιά. Όταν επιτρέπεται στον κ. Αλαβάνο να κάνει και να λέει αυτά τα πράγματα. Όταν λοιπόν έχετε ανθρώπους απέναντι σας οι οποίοι θυσιάζουν την οικογενειακή τους κατάσταση, θυσιάζουν το επάγγελμα τους, θυσιάζουν την επιστήμη και προσπαθούν να προσφέρουν χωρίς να έχει βρεθεί στα τόσα χρόνια που εκλεγόμαστε, – άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο – κανείς να πει τέτοιου είδους υβριστικές φράσεις. Και έρχεται ένας Αλαβάνος, ένας ηρακλειώτης βουλευτής στο Νομό Χανίων να βρίζει κατ’ αυτό τον τρόπο και να μην βρίσκεται ένας άνθρωπος και προπάντως ο παρευρισκόμενος δήμαρχος να του πει ως εδώ και μη παρέκει. Δεν βρέθηκε κανείς θεσμικός παράγων του νομού κι έχουν περάσει πέντε μέρες τώρα να βγει και να πει αυτά που είπε ο κ. Αλαβάνος ήταν απαράδεκτα.

Εγώ κ. Νομάρχη ήρθα εδώ με όλη την καλή διάθεση να σταματήσει αυτή η κατάσταση που είναι σε βάρος του νομού. Απαιτώ όμως από τον κ. Κουκουράκη να μου ζητήσει συγνώμη για όλα τα υβριστικά που ειπώθηκαν σε βάρος μου. Αν δεν γίνει αυτό, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν μπορώ να παραμείνω άλλο στη συζήτηση.»

Μ. Βολουδάκης: Πρώτος μας στόχος η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η διασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής

P7262073 Αμέσως μετά τον κύριο Μαρκογιαννάκη, τον λόγο πήρε ο βουλευτής Ν.Δ. Χανίων, κ. Μανούσος Βολουδάκης ο οποίος εξήγησε το ύφος των δηλώσεων του και προκάλεσε τον Δήμαρχο Ινναχωρίου να του εκφράσει σε ποια σημεία των δηλώσεων του διαφωνεί. Τόνισε με έμφαση ότι σκοπός του ήταν και παραμένει μόνο το όφελος της περιοχής με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και την υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων και ιδίως των μικροϊδιοκτητών «με κύριο γνώμονα όμως πρωτίστως την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής». Αναλυτικότερα του η ομιλία του είχε ως εξής:

"Sponsored links"

«Τοποθετήθηκα κι εγώ στο ζήτημα που μου ετέθη από δημοσιογράφο τοπικού μέσου ενημέρωσης, με την δημόσια παρουσία όλων των συναδέλφων. Και ποιο ήταν το ζήτημα; Τί άποψη έχουμε για την Ε.Π.Μ. στο Ελαφονήσι; Τρία πράγματα είπα. Είπα ότι η περιοχή της Ελαφονήσου πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτεί. Είπα επίσης ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες ήπιας ανάπτυξης στους κατοίκους της περιοχής και είπα ακόμα ότι πρέπει για όσα συμβαίνουν και βρίσκονται υπό επεξεργασία η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί διότι διαφορετικά δημιουργούνται ανησυχίες.

Σε απάντηση αυτών των τόσο γενικών θέσεων δέχτηκα κι εγώ μια επίθεση ακατάσχετης λασπολογίας από την πλευρά του δήμου Ινναχωρίου και δέχτηκα και μαθήματα πολιτικής από τον Νομάρχη Χανίων για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να τοποθετηθούμε πάνω στο θέμα.

Πιστεύω ότι η κατάσταση που δημιουργείται κατ’ αυτό τον τρόπο μας ωθεί ως νομό σε ένα ιδιότροπο λαϊκίστικο φασισμό. Οποιοσδήποτε ακούει μια άποψη που δεν του αρέσει θα προσπαθεί να κάνει μαθήματα πότε και πώς θα μιλάμε και τι θέσεις θα παίρνουμε. Κύριε Δήμαρχε Ινναχωρίου θεωρώ ότι επιτεθήκατε με λάσπη σε όλους τους βουλευτές αλλά και με ιδιαίτερο μένος σε μένα προσωπικά χωρίς ουσιαστικά να πείτε κάτι για τις δηλώσεις μου. Σας προκάλεσα κι απέξω από την αίθουσα, σας προκαλώ και τώρα να μου πείτε σε ποιο σημείο των δηλώσεων μου διαφωνείτε.

…Θεωρώ ότι με την έμμεση στήριξη που σας έδωσε ο Νομάρχης Χανίων δόθηκε το έδαφος να έρθει ο κ. Αλαβάνος και να ασκήσει μια πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα του τύπου ότι πετάμε ορισμένες κορώνες χωρίς να γνωρίζουμε ειδικά το θέμα. Έναν νέο τύπου λαϊκισμό – καλή ώρα η αναφορά του κ. Αλαβάνου περί siemens των Χανίων – Δεν χρειάζεται να μπουν στην ουσία, απλά και μόνο δημιουργούν εντυπώσεις. Επιλέγουν να παίξουν τον ρόλο αυτών που διαμαρτύρονται κι επειδή η κοινωνία περνάει δύσκολες ώρες φαίνονται πιο συμπαθείς. Χρειάζεται όμως να έχουμε ευθύνη όλοι για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και πως το κάνουμε.

…Δεν θεωρώ ότι η πολιτική ασκείται κατόπιν εισηγήσεων υπηρεσιών και μόνο. Εμείς τουλάχιστον σαν βουλευτές δεν έχουμε αυτόν τον ρόλο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε γενικές πολιτικές θέσεις, τις οποίες όταν έρθει η ώρα εξειδικεύουμε. Το να πούμε ‘α δεν ξέρω θα περιμένουμε τις υπηρεσίες’ είναι υπεκφυγή. Και εγώ σε υπεκφυγές δεν είμαι μαθημένος.

P7262054 …Εγώ ακόμα και στην τοποθέτηση μου τότε αλλά και τώρα, θέση οριστική για την μελέτη δεν έχω πάρει.Εκφράστηκα για ορισμένα γενικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διέπουν την όποια απόφασή μας….Εγώ δεν αποδίδω σε κανέναν πρόθεση να ωφελήσει η να βλάψει κάποιον. Τονίζω μόνο ότι σε τέτοια ζητήματα ένας λόγος για τον οποίο εγώ προσωπικά είμαι πιο προσεκτικός είναι ότι πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη. Κι εγώ θέλω να προστατευτεί το περιβάλλον και το θέτω σαν πρώτη προτεραιότητα μάλιστα. Απλούστατα πρέπει να γνωρίζετε ότι προστατεύοντας το περιβάλλον πολλές φορές τραβάς κάποιες γραμμές. Όποιος είναι από την μια ή την άλλη πλευρά της γραμμής μπορεί να αφορά το συμφέρον του. Και κάποιες φορές όταν βλέπουμε κάποιους να υποστηρίζουν θέσεις που μοιάζουν περιβαλλοντικές εξυπηρετούν πρώτα τα συμφέροντα τους. Δεν λέω ξανά, ότι συμβαίνει αυτό αυτή την στιγμή. Απλώς, τονίζω, γιατί πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός πριν πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση. Αυτά προς το παρόν και θα περιμένω να λάβω την μελέτη σε γραπτή μορφή να την μελετήσω, να ακούσω τις βασικές τοποθετήσεις και από εκεί και πέρα στην πορεία θα έχουμε τον χρόνο να δούμε τα πράγματα σε λεπτομέρεια.».

Κλείνοντας ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στον Νομάρχη Χανίων λέγοντας ότι του προκαλεί εντύπωση η επιλεκτική του ενασχόληση με θέματα που αφορούν το περιβάλλον στον Ν. Χανίων.

Σε έντονο ύφος ο Μανώλης Σκουλάκης

P7262091Ο τελευταίος βουλευτής που εκφράστηκε πάνω στο θέμα ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης. Ο κ. Σκουλάκης σε έντονο συγκινησιακό ύφος αναφέρθηκε στις, κατά την ομιλία του, σημαντικές προσβολές που δέχτηκε και ζήτησε από τον Δήμαρχο Ινναχωρίου να ανακαλέσει την επίμαχη φράση περί διαπλοκής. Υπενθύμισε επίσης στον Δήμαρχο ότι έχουν συνεργαστεί και παλαιότερα χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ τέλος καυτηρίασε με πολύ έντονο ύφος την επίσκεψη και την δήλωση Αλαβάνου.

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σε ύφος σαρκαστικό δηλώνοντας: «Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να ξεκινήσω να σας συστηθώ… Είμαι ένας διαπλεκόμενος βουλευτής, εκ Κισσάμου καταγόμενος» για να συνεχίσει «εάν δεν το ξέρουν κάποιοι στο Ινναχώριο έχω εκλεγεί δέκα φορές και κάθε φορά ο λαός επιβραβεύει την τακτική μου. Στις τελευταίες εκλογές ο λαός μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου δώσει 21.536 ψήφους για να τον εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο.

…Και έπρεπε όλοι οι παράγοντες του Δ. Ινναχωρίου να ξέρουν ότι στον όμορο δήμο ο Σκουλάκης ο διαπλεκόμενος έχει 3 στρέμματα θερμοκήπια για να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του. Κι αυτός ο διαπλεκόμενος έχει πουλήσει επτά φορές την πατρική του περιουσία και τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να στέκει στα πόδια του. Υπό αυτή την έννοια και μετά τις συστάσεις απαιτώ όχι από τον Δήμαρχο αλλά από όλους εκεί να πάρουν πίσω την λέξη ‘διαπλοκή’. Δεν με αφορά. Τους την επιστρέφω την λέξη διαπλοκή. Δεν με αγγίζει. Έκανα κι εγώ ο δύσμοιρος μια δήλωση. Κακώς θέλετε; Κακώς την έκανα. Εντάξει. Την έχω μπροστά μου. Είπα τα εξής τρομερά απίστευτα πράγματα:

΄Νομίζω ότι πρέπει η συγκεκριμένη μελέτη να ξαναμελετηθεί (αποσιωπητικά) – γελώντας το είπα – για να εξαφανιστούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και δεδομένου ότι απ’ ότι πληροφορούμαι πάρα πολλοί κάτοικοι και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται.’ Αυτό είναι το αμάρτημα μου. Γιατί δεν πήρα την άδεια τίνος; Εγώ ο αιρετός. Ο εκπρόσωπος του λαού των Χανίων. Που έχω τιμήσει τον νομό μου. Γι αυτό και μου έκανε την τιμή και με έβγαλε πρώτο. Για το ύφος μου, το ήθος μου και την αποτελεσματικότητά μου.

…Κι αφήσατε, κύριοι του Ινναχωρίου να ειπωθούν τα περί διαπλοκής για τον χωριανό σας; Είναι δυνατόν; Έκανα ένα λάθος. Θα με εκτελέσετε; Κι έστειλα μια δήλωση μετά και δεν την διαβάσατε. Δαιμονοποιώντας κάθε διαφορετική προσέγγιση που γίνεται κι ακόμα από ένα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του νομού για ένα θέμα αναζητώντας απεγνωσμένα φαντάσματα και εχθρούς. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός η καθαρά πολιτική μου δήλωση που έκανα, (ότι δηλαδή καλώ να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη…να ξαναμελετηθεί για να μειωθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις ενδεχομένως υπάρχουν) ερμηνεύτηκε ως άκαιρη παρέμβαση και αποτέλεσμα διαπλοκής.

Δεν αξιολόγησα την μελέτη αυτή καθ’ εαυτή αλλά η δήλωση μου είχε ως στόχο να επισημάνει τις αρχές που θα πρέπει να συνοδεύσουν την μελέτη ώστε αυτή να διασφαλίζεται με τρόπο συμβατό στην κοινωνική, οικολογική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η διατήρηση και αποκατάσταση της οικολογικής ακεραιότητας των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Είναι όμως απορίας άξιο αν μπορεί αυτό να συμβεί χωρίς την απαιτούμενη σωστή πληροφόρηση και με δεδομένο πως μέχρι αυτή την στιγμή, απ’ ότι τουλάχιστον εμένα μου έλεγαν, δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες της περιοχής ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε ανάρτηση των χαρτεων.

…Ο Δήμαρχος Πελεκάνου το δήλωσε προ ημέρων που τον επισκέφτηκα ότι δεν γνώριζε τίποτα για την μελέτη. Είκοσι εφτά χρόνια έχω υπάρξει βουλευτής κι αυτό το κατάντημα δεν το έχω ξαναδεί. Και έρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου, ο κ. Αλαβάνος και αναφέρει ότι οι βουλευτές των Χανίων είναι διεφθαρμένοι; Και δεν του απαντήσατε; Εμένα θα μου απαντήσει στη Βουλή σύντομα. Εσείς όμως είχατε την υποχρέωση να του απαντήσετε πρωτίστως! Δεν ένιωσε την ανάγκη κανείς σας να του απαντήσει; Κι αφήσατε να περάσει αυτή η φράση και να παίξει σε όλα τα κανάλια; Αντιλαμβάνεστε ότι υπό αυτό το κλίμα εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στη διαδικασία. Διότι υπό αυτό το κλίμα ό,τι και να αναφέρω μέσα σε αυτή την αίθουσα θα το εκλάβουν σαν αποτέλεσμα διαπλοκής. Ότι κάποιους θα θέλει να εξυπηρετήσει.

… Θα ενημερωθώ αρμοδίως, όταν έρθει η ώρα από αυτούς που έχουν σχέση με την μελέτη και νομίζω ότι εάν δεν υπάρξουν τοποθετήσεις όσον αφορά τις δηλώσεις περί διαπλοκής και που μας αφορά άμεσα δεν έχω λόγο κ. Νομάρχη να παραμείνω.

…Κι εσείς έχετε τις ευθύνες σας βέβαια κ. Νομάρχη και να φροντίσετε να παρεμβαίνετε έγκυρα. Γιατί υπάρχουν κι άλλα θέματα του νομού που έχουν σχέση με το περιβάλλον και δεν βλέπω να παίρνετε θέση. Εμείς πάντως, σας το λέω από τώρα, σαν παράταξη θα κάνουμε ειδική ημερίδα για το περιβάλλον, θα σας καλέσουμε κ. Νομάρχη να πάρετε θέση σε όλα τα σημαντικά θέματα του Νομού.».

Μετά τις ομιλίες των τριών βουλευτών, τον λόγο πήρε και πάλι ο Νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, παρακαλώντας για δεύτερη φορά όλους τους παρευρισκόμενους, να επικρατήσει κλίμα συνεργασίας ενώ απαντώντας στον κ. Σκουλάκη και Βολουδάκη για το κατά πόσο είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητος και σε άλλα θέματα του νομού απάντησε:

«Για αυτά που ακούστηκαν για το κατά πόσο είμαι περιβαλλοντικά υπεύθυνος ή όχι δεν έχω κανένα πρόβλημα αν επισημανθεί κάποιο λάθος μου να το αποδεχτώ και να προχωρήσουμε επιτέλους στην ουσία του θέματος και να συνεχιστεί η διαδικασία. Ας μην μείνουμε στις αντιπαραθέσεις και ας πάμε στην ουσία του θέματος. Εξάλλου και ο κ. Σκουλάκης και ο κ. Μαρκογιαννάκης είπαν ότι αν κάπου έκαναν λάθος ας τους το συγχωρήσουν» για να πάρει αμέσως τον λόγο ο κ. Μαρκογιαννάκης και να απαντήσει: «Εγώ είπα ότι η δήλωση που έκανα ήταν σωστή. Αλλά κι αν ακόμα ήταν λάθος, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βγει και να πει ότι είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και διαπλοκής.»

Αρχοντάκης:

«Αν συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αποτέλεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση και να συνεχίσουμε επί της ουσίας»

Δήμαρχος Ιναχωρίου: «Με τις δηλώσεις σας αποτελείτε μέρος του προβλήματος»

P7262137 Ο Δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κουκουράκης αναγκαζόμενος να αντιμετωπίσει «ολομέτωπη επίθεση» και από τους τρεις βουλευτές και καλούμενος να απολογηθεί για τις φράσεις του περί διαπλοκής, μπόρεσε και διατήρησε την ψυχραιμία του και να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να φτάσει σε τέλμα η συζήτηση και να αποχωρήσουν οι βουλευτές.

Απέφυγε να αποσύρει την δήλωση του περί διαπλοκής και στο σημείο εκείνο και με την προτροπή άλλων παρευρισκομένων καθώς και του Νομάρχη Χανίων απεφεύχθη η αποχώρηση των βουλευτών. Εν τέλει μετά και από πρόταση του κ. Σκουλάκη είπε ότι αν το επιθυμούν μπορεί να αποσύρει την φράση «φαίνεται ότι υπάρχει θέμα διαπλοκής» και στην θέση του «φαίνεται» τοποθέτησε τις λέξεις «φάνηκε εμένα» ικανοποιώντας έστω και τυπικά όλους τους βουλευτές.

Παρουσίασε τις απόψεις του αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν να προβεί στις δηλώσεις που δυσαρέστησε τους βουλευτές. Επεσήμανε σε γενικές γραμμές την σημαντικότητα της μελέτης καθώς και τους λόγους που η επιτυχή εφαρμογή της θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην προστασία του οικοσυστήματος. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση που έχει δεχθεί από τους βουλευτές είπε ότι και στο παρελθόν έχουν επιδείξει στάση αδιαφορίας ενώ το θέμα της ελαφονήσου «καίει» τον Νομό Χανίων για πάνω από 11 χρόνια! Σε εκείνο το σημείο επίσης, έκανε γνωστό ότι η πρόσκληση καθώς και το ψήφισμα του Δ.Σ. είχε σταλεί σε όλους τους φορείς και βουλευτές του Νομού προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών που βεβαίωναν ότι ποτέ δεν έλαβαν καμία πρόσκληση για να λάβουν την απάντηση από τον Δήμαρχο «όχι μόνο εστάλη με fax αλλά ακολούθησε και τηλεφωνική επιβεβαίωση από την υπηρεσία μας».

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ανέφερε:

P7262126 «Εμείς εκδώσαμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και ο κ. Αλαβάνος ενδιαφέρθηκε και ήρθε και είπε αυτά που είπε. Εμείς δεν θα κρίνουμε τις πολιτικές απόψεις του κ. Αλαβάνου. Τις δηλώσεις τις έκανε ο ίδιος και όχι εμείς. Εμείς από την πλευρά μας στείλαμε την πρόσκληση παντού. Η υπηρεσία μου έστειλε την πρόσκληση παντού και με τηλεφωνήματα.

…Αυτό το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι βουλευτές του νομού Χανίων έκαναν δηλώσεις για ένα θέμα που ταλανίζει τον τόπο εδώ και 11 χρόνια κι ενώ παλιότερα δεν είχαν δείξει κανένα ενδιαφέρον τώρα εφέροντο κατά της Ε.Π.Μ. Το ρεπορτάζ το συγκεκριμένο με τις δηλώσεις παίζει ασταμάτητα εδώ και αρκετές ημέρες σε δελτίο ειδήσεων συγκεκριμένου σταθμού. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω. Για εμάς που ζούμε το θέμα γνωρίζουμε το επίπεδο του προβλήματος της περιοχής. Για έντεκα χρόνια η καταστροφή αυτής της περιοχής αποτυπώνεται από τηλεοπτικούς σταθμούς του Ν. Χανίων πλην ενός. Γίνανε πρωτοσέλιδα σε όλες τις εφημερίδες από το 1999. Πήγαμε στην Αθήνα και γίνανε πρωτοσέλιδα και ένθετα εκεί. Τα δείξανε τηλεοπτικοί σταθμοί των Αθηνών και όμως κανείς βουλευτής από τους παριστάμενους δεν είχε την ευαισθησία να έρθει να μας βρει να μας ρωτήσει παιδιά τι γίνεται.

P7262151 …Ήταν προσβολή όπως το εισπράξαμε εμείς για τους θεσμούς χωρίς να έχουμε βρεθεί με τους βουλευτές και χωρίς να έχουν ενημερωθεί να υιοθετούν την συγκεκριμένη στάση. Και το γνωρίζουν όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές ότι όσα χρόνια είμαι δήμαρχος ουδέποτε δεν έχει τύχει να μην συνεργαστώ μαζί τους όποτε μου το εζήτησαν για οποιοδήποτε θέμα χρειάζονταν την βοήθεια μου. Ως εκεί. Αισθανθήκαμε προσβεβλημένοι διότι αγνοήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και έγιναν αυτές οι δηλώσεις ενώ γνωρίζετε ότι υπάρχει σύγκρουση. 11 χρόνια σύγκρουση. Το 2007 είχαμε αποστείλει επιστολή στους βουλευτές όσον αφορά το λατομείο της περιοχής στην οποία αναλύαμε τις θέσεις του Δ. Ινναχωρίου και ζητούσαμε οι βουλευτές να πάρουν θέση. Ακόμα περιμένουμε.

ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Το λατομείο τώρα λειτουργεί;

ΚΟΥΚΟYΡΑΚΗΣ

Εμείς σας αποστείλαμε μια επιστολή και ζητούσαμε την γνώμη σας και ακόμα περιμένουμε.

P7262133 Με το παραπάνω παράδειγμα ο Δήμαρχος θέλησε να κάνει σαφές ότι επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα αδιαφορίας για την περιοχή και τα προβλήματά της και ότι ήταν τουλάχιστον ύποπτη η στιγμή και ο τρόπος που έγιναν οι δηλώσεις από τους βουλευτές του Νομού Χανίων. Στο ίδιο κλίμα και με παρόμοιο ύφος μίλησε και ο Δήμαρχος Πελεκάνου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την έντονη αδιαφορία που υπάρχει σε όλη την περιοχή ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από διάφορα συμφέροντα ενώ δεν απέφυγε να αναφέρει και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα έχει την πεποίθηση ότι η περιοχή κινδυνεύει να καεί ολοσχερώς από διάφορους επιτήδειους.

«Ποτέ δεν ήρθε κανείς να με ρωτήσει ποια είναι τα προβλήματα του Δήμου. Παλεύουμε μόνοι μας. Τώρα έχουμε έρθει σε ένα σημείο που οι δύο Δήμοι τα έχουμε βρει όσον αφορά το Ελαφονήσι και η μελέτη προχωράει κανονικά. Όταν παλιότερα ξεκίνησα να κάνω διαδικασίες για να πάρω το Ελαφονήσι από τους ιδιώτες άκουγα από την αντιπολίτευση και τους βουλευτές τους ίδιους ότι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Κι εγώ ξεκίνησα να το πάρω όταν είδα 1 εκ. ευρώ να μπαίνουν στην τράπεζα από την εκμετάλλευση της περιοχής. Και αναρωτήθηκα τόσα πολλά λεφτά βγαίνουνε; Οι βουλευτές τότε μου είπανε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Βουλευτές μου το είπανε. Δεν λέω ονόματα.

ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Όχι μισό λεπτό. Εγώ σε προεκλογική μου ομιλία έχω πει ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίες. Είναι όμως αρχή μου αλλά και του κόμματος στο οποίο ανήκω το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να μην παίζουν τον ρόλο του επιχειρηματία. Εγώ το λέω επειδή έχω πει αυτή την θέση δημόσια και δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις και όλους τους Δήμους. Εγώ ό,τι λέω το λέω δημόσια.

ΔΗΜ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

P7262142 Φτάνω στο σημείο για να λειτουργήσει η καντίνα του Δήμου στις 29/8/2007 να μου ζητάνε άδεια οικοδομής…Η πολεοδομία μου ζητούσε και μην πω και ποια υπάλληλος…Φέτος πάλι μου ζητούσαν άδεια οικοδομής και μπράβο της η διευθύντρια πολεοδομίας που έλυσε το πρόβλημα. Η αγανάκτηση καμιά φορά σε βγάζει έξω από τα ρούχα σου.

Η συνάντηση έκλεισε με την παρουσίαση μέρους της μελέτης καθώς και διευκρινίσεων της μελετήτριας κας Μπολιεράκης Ρωξάνη. Η κα Μπολιεράκη μίλησε για τους όρους της Περιβαλλοντικής Μελέτης, εξήγησε ότι η Ε.Π.Μ. όπως παρουσιάζεται αυτή την στιγμή είναι χωρίς τις τροποποιήσεις που θα συμπεριληφθούν σε λίγες μέρες. Παρουσίασε τους χάρτες της περιοχής όπως συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη ενώ έκανε σαφές ότι η παρούσα μελέτη είναι της πολύ ήπιας μορφής και διατηρεί μία ισορροπία μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας της ιδιομορφίας της περιοχής όσον αφορά το οικολογικό μέρος αλλά και της δυνατότητας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι απεναντίας των ανησυχιών των βουλευτών, η συγκεκριμένη μελέτη όχι μόνο δεν θα αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα των μικριοϊδιοκτητών αλλά αντιθέτως λόγω της οργανωμένης, υπό κανόνες περιβαλλοντικούς, ανάπτυξης που θα ακολουθήσει θα ανέβει κατά πολύ η αξία των γύρω περιοχών.

Οι μικροιδιοκτήτες της γης μπορεί να χάσουν κάποια στρέμματα από την μελέτη αλλά τα εναπομείναντα στρέμματα τους που βρίσκονται εκτός της προστασίας που ορίζει η μελέτη αλλά και ο νόμος Σουφλιά για τον αιγιαλό θα τριπλασιάσουν και τετραπλασιάσουν την αξία τους αφού θα ισχύσει μια πιο οργανωμένη μορφή και όχι άναρχη ανάπτυξης.

P7262147 Εξάλλου όπως δήλωσε η μελέτη στο περισσότερο της μέρος ορίζει σαν προστατευόμενο κομμάτι 40 μέτρα από τον αιγιαλό και μόνο σε περιορισμένο μήκος του η απόσταση προστασίας φτάνει τα 100-400 μ. Ενώ διευκρίνισε ότι ο νόμος Σουφλιά που έτσι κι αλλιώς ισχύει στην περιοχή, με ή χωρίς την εφαρμογή της μελέτης, ορίζει σαν ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό τα 50-100 μ.

Η κα. Μπολιεράκη μετά και την απαίτηση του κ. Βολουδάκη δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει στους βουλευτές άμεσα την μελέτη όπως έχει μέχρις στιγμής, χωρίς τις τροποποιήσεις ενώ θα τους κοινοποιήσει και τις όποιες προσθήκες και μετατροπές εφόσον αυτές είναι διαθέσιμες και εισηχθούν στην μελέτη.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις