Τοποθέτηση Νομικού Συμβούλου Πολυτεχνείου Κρήτης για την διεξαγωγή των Πρυτανικών εκλογών

Κανένα σχόλιο

Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από το συνδυασμό του κ. Γ. Φίλη — Ανοικτή επιστολή προς τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας έστειλε για δημοσίευση ο νομικός σύμβουλος του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνοντας εξηγήσεις για τον τρόπο της διεξαγωγής των εκλογών, για την νέα πρυτανική αρχή του Ιδρύματος. Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός του πρώην πρύτανη Γιάννη Φίλη κατέθεσε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «παρωδία εκλογών».

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Sponsored links"

Κύριε Διευθυντά, Αξιότιμα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας,

Δε συνηθίζω να ομιλώ δημόσια με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου του Πολυτεχνείου Κρήτης για θέματα του Ιδρύματος χωρίς την άδεια της Συγκλήτου, πλην όμως, επειδή εδέχθην προσωπική επίθεση από τον μη πλειοψηφίσαντα συνδυασμό στις Πρυτανικές Εκλογές δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση να παράσχω τις αναγκαίες διευκρινίσεις, φυσικά εντός των ορίων του απορρήτου που οφείλω να τηρώ λόγω της ιδιότητός μου.

Πρωτίστως θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά που δέχομαι δημόσια επίθεση από τη Διοίκηση του Πολυτεχνείου ή μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που αποβλέπουν στη Διοίκησή του στα 20 χρόνια της θητείας μου στο Πολυτεχνείο και μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο της ατεκμηρίωτης αφοριστικής τοποθετήσεως.

Η εισήγησή μου προς την Εφορευτική Επιτροπή που είχε και την ευθύνη των εκλογών στηρίζετο στις εξής βασικές κατά την άποψή μου αρχές:

α) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά την πάγιά του θέση δέχεται το Πανεπιστήμιο των ομάδων και τη συλλογική έκφραση κάθε ομάδας στα θέματα αναδείξεως των οργάνων διοικήσεως του ΑΕΙ (ΔΕΠ, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, λοιπό επιστημονικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι).

β) Το όργανο που έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών οφείλει να έχει διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε κάθε ομάδα να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

γ) Επειδή η εκλογική διαδικασία είναι σύνθετος διοικητική ενέργεια κατά την άποψή μου, η εκ της συμπεριφοράς των μελών μιας ομάδας ματαίωση της συμμετοχής της στην διαδικασία δεν καθιστά κατ’ ανάγκη ακυρωτέα και την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη νομότυπα στα πλαίσια συμμετοχής των άλλων ομάδων. Εν προκειμένω, θα πρέπει να επισημανθεί ότι επειδή τα ΑΕΙ δεν διαθέτουν μηχανισμούς κατασταλτικού ελέγχου, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση κάθε μέλους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας δια των ενεργειών του, να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας εις το Ίδρυμα. Δεν τίθεται προς αμφισβήτηση το δικαίωμα αποχής μιας ομάδας ακόμη και αν αυτή εκδηλώνεται με τον τρόπο που εκδηλώθηκε η ματαίωση της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία, όμως αυτό δεν καθιστά ανίσχυρο την διαδικασία που διεξήχθη νομότυπα στα πλαίσια της εκφράσεως της βούλησης των άλλων ομάδων, ειδικώς εάν το γεγονός δεν οφείλεται σε πράξεις και παραλήψεις των εχόντων της ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών από πλευράς Ιδρύματος.

Τα ανωτέρω σε γενικές γραμμές αποτέλεσαν την εισήγηση μου στην Εφορευτική Επιτροπή τα οποία υποθέτω, αφού δε συμμετείχα στις συνεδριάσεις της, ότι συνέβαλαν ώστε να λάβει την απόφαση μη παρατάσεως της εκλογικής διαδικασίας και την επόμενη ημέρα, ώστε να δοθεί μια νέα ευκαιρία στους φοιτητές να ψηφίσουν εκτιμώντας ότι είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια, αφού οι εκλογές είχαν ματαιωθεί λόγω καταλήψεων για πολλοστή φορά, αλλά και ενεργώντας στα πλαίσια της χρηστής διοικήσεως που επέβαλαν την εκλογή διοικήσεως για να μην νεκρωθεί το Ίδρυμα μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Ως γνωστόν, η θητεία της Πρυτανείας είναι σαφώς χρονικά ορισμένη και δεν προβλέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο παράταση αυτής ή ορισμό προσωρινής διοικήσεως σε Ίδρυμα που δεν έγιναν εκλογές.

"Sponsored links"

Η άποψή που εκθέτω παραπάνω είναι η «καθ΄όλα εσφαλμένη άποψή» μου, την οποία παραθέτω χωρίς αφορισμούς, μικροψυχίες και σκοπιμότητες. Θέλω δε να επισημάνω ότι δεν θα απαντήσω σε οποιεσδήποτε κρίσεις δεχθεί η θέση μου αυτή γιατί αυτό επιβάλει η ιδιότητά και αξιοπρέπειά μου. Έχω μάθει κατά την πολυετή θητεία μου στο Ίδρυμα, σε περίπτωση διαφωνιών, να απευθύνομαι αποκλειστικά στα μονομελή και συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου επιχειρηματολογώντας, χωρίς τη χρήση αφορισμών και άλλων μεθόδων και με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Με τιμή,

Νικόλαος Κοτσιφάκης

Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος Πολυτεχνείου Κρήτης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις