Στο Ελαφονήσι της αντιπαράθεσης

Κανένα σχόλιο

Η περιβαλλοντική μελέτη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια γιατί δεν έγινε; Η ΕΤΑΝΑΠ είχε εκπονήσει μια μελέτη και τι απέγινε; Η χωροταξική που δεν έγινε ποτέ και τώρα είναι αργά. Οι μεγαλοεπενδυτές που ορέγονται το Λαφονήσι – το κεδρόδασος ακόμα; Μα και οι μικροϊδιοκτήτες που δεν μπορούν να χτίσουν, γιατί; Η κόντρα του Δημάρχου με χανιώτικο κανάλι που γι’ αυτόν είναι ανεπιθύμητο στο Δήμο. Ποιος και γιατί έφερε τον Αβραμόπουλο στο Δήμο; Οι βουλευτές των Χανίων είναι θεσμικοί ή διαπλεκόμενοι; Βουλευτής μου είπε: «Βαγγέλη, έρχεται να αποκαλυφθεί σκάνδαλο που θα τρίβετε τα μάτια σας». Σάββατο 16 Αυγούστου συνέντευξη ενημέρωσης για το Ελαφονήσι από τον Δήμαρχο στο δήμο του Έλους. Σάββατο 16 Αυγούστου στο έγκυρο – έγκριτο ΓΕΩ της Ελευθεροτυπίας, ο δημοσιογράφος Σταμ. Τσαμπαρδώνης σε ένα 5σέλιδο αφιέρωμα – οδοιπορικό, γράφει: «Το Ελαφονήσι και το Κεδρόδασος από τους τελευταίους πνεύμονες στην Κρήτη αφημένα στο έλεος του θεού και της αντιπαράθεσης». Μήπως είναι αργά για την σωτηρία τους;

Γράφει ο Βαγγέλης Στ. Χατζάκης

"Sponsored links"

alabanos Έρχονται πολλές φορές οι συμπτώσεις και δημιουργούν νέα δεδομένα σε γεγονότα και καταστάσεις που κάποιοι αλλιώς τα έχουν δρομολογήσει. Σε εντονότατη αντιπαράθεση βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο δήμος του Ιναχωρίου με κάποιους επενδυτές. Και η αντιπαράθεση αυτή καλά κρατεί. Ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αμφιλεγόμενη και μεθοδευμένη επίσκεψη Αλαβάνου στο Έλος, η σύσκεψη φορέων στη Νομαρχία Χανίων και η ενημερωτική μάζωξη του Σαββάτου 16 Αυγούστου στον Δήμου του Έλους όπου λάβρος ο κ. Δήμαρχος, συνεπικουρούμενος από την αντιπολίτευση, επιτέθηκε φραστικά κατά του καναλιού ΚΥΔΩΝ και της εβδομαδιαίας εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες.

Την ίδια μέρα, το περιοδικό ΓΕΩ της Ελευθεροτυπίας είχε ένα θαυμάσιο τετρασέλιδο αφιέρωμα στην περιοχή. Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι – Κεδρόδασος. Το αφιέρωμα αυτό το υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Σταμάτης Τσαμπαρδώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει και τα εξής: «Όσο κι αν περνάει κανείς καλά στο Κεδρόδασος, το Ελαφονήσι παραμένει πάντα μια πρόκληση. Επιλέγουμε να πάμε το απόγευμα όπου και θα έχουν φύγει οι ορδές των τουριστών. Απογοήτευσε μας πιάνει. Καρέκλες και ομπρέλες παντού και οι βλοσυροί Αλβανοί σεκιουριτάδες να μας αστυνομεύουν. Το Ελαφονήσι χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο νησί υπήρχαν ιερά αφιερωμένα στον Μουσαγέτη, Απόλλωνα και την Ινώ στα οποία γίνονταν τελετές. Ενώ έχουν συμβεί μάλιστα πολλά ναυάγια με αποκορύφωμα το ναυάγιο του υπερωκεάνιου «Impetatrice» το 1907, όπου πνίγηκαν 300 άνθρωποι. Και από τότε τοποθετήθηκε φάρος στην περιοχή και ναυάγια δεν γίνονται πια. Η περιοχή του Ελαφονησίου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Αν σταθείς λίγο τυχερός μπορεί να δεις τα δελφίνια ή τις φώκιες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή έχουν να κάνουν με την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη αλλά και την υπερβόσκηση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να προστατευθεί ο χώρος και να μείνουν τα αυτοκίνητα μακριά από τον αιγιαλό. Το Ελαφονήσι και το Κεδρόδασος ίσως είναι από τους τελευταίους παραδείσους της Κρήτης. Αρκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα να μην ισοπεδώσει και καταστρέψει ότι έχει απομείνει».

Να τι ζητούμε να μάθουμε όλοι για το Ελαφονήσι. Να βγει το ταχύτερο μια τεκμηριωμένη και βιώσιμη περιβαλλοντική μελέτη. Να γίνει έστω και τώρα χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής. Να μπορούν και οι πάμπολλοι μικροϊδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους. Ένα όμως Ελαφονήσι προσβάσιμο στον κάθε Εννιαχωριανό, Κρητικό, απλώς επισκέπτη. Ελεύθερο όπως τους αλλοτινούς καλούς καιρούς. Χωρίς καρέκλες, ομπρέλες και σεκιουριτάδες στην παραλία.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις