«Γήινοι»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πλήρη εξάρτηση του ανθρώπου από τα ζώα αλλά και για την απόλυτη έλλειψη σεβασμού του απέναντι σε κάθε μη ανθρώπινη μορφή ζωής

Κανένα σχόλιο

Τετάρτη 6 Αυγούστου, 9 μ.μ. – Πεζόδρομος Χατζημιχάλη Νταλιάνη – Σκηνοθεσία: Shaun Monson, Αφήγηση : Joaquin Phoenix, Μουσική: Moby — Ο όρος «σπισισμός» είναι η προκατάληψη υπέρ των συμφερόντων των μελών ενός είδους και εναντίoν των συμφερόντων των μελών των άλλων ειδών. Από όλους του «Γήινους», τους κατοίκους δηλαδή του πλανήτη Γη, μόνο ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα έμβια όντα ως απλά αντικείμενα. Υπερισχύει και σε αυτήν την περίπτωση το δίκαιο του ισχυρού. Ο πιο δυνατός άνθρωπος, αντιμετωπίζει τα ζώα ως κατώτερα και διαθέσιμα προς εκμετάλλευση. Πρόκειται για την πιο παλιά μορφή ρατσισμού και ίσως για την τελευταία που θα καταργηθεί.

clip_image002Κι όμως όλοι εξαρτόμαστε από τα ζώα, με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, και σίγουρα κάποια ζώα έχουν κακοποιηθεί για να καλυφθούν δικές μας ανάγκες, ανεξάρτητα από το αν συμπαθούμε κάποια είδη ή όχι. Βάζουμε το δικό μας συμφέρον πάνω από το δικό τους και τα χρησιμοποιούμε για συντροφιά, φύλαξη, τροφή, ρουχισμό, διασκέδαση και επιστημονική έρευνα. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο μας καταλαβαίνουν και πόσο έξυπνα είναι τα ζώα, το σίγουρο είναι ότι όλα μπορούν να φοβηθούν, να πεινάσουν, να διψάσουν, να υποφέρουν και να νιώσουν με αισθήσεις που εμείς χάσαμε ή δεν είχαμε ποτέ.

"Sponsored links"

Το ντοκιμαντέρ «Γήινοι» παρουσιάζει μέσα από κρυφά γυρισμένα βίντεο, πώς ακριβώς ο άνθρωπος εξαρτάται από τα ζώα και την καθημερινότητα αυτής της άνισης σχέσης. Παρουσιάζει όλα δηλαδή αυτά που διαδραματίζονται κάθε μέρα στο δρόμο, σε εκτροφεία, σφαγεία, στο τσίρκο, στους ζωολογικούς κήπους, στα υπόγεια των εργαστηρίων, στη φύση, και συνήθως διαλέγουμε να μην τα ξέρουμε. Μας βοηθά να δούμε τους συγκάτοικούς μας με ένα πιο σφαιρικό τρόπο και να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλα τα ηθικά επιχειρήματα με τα οποία δικαιολογούμε τη βαρβαρότητα που διαπράττουμε σαν είδος.

Το «Γήινοι»είναι το πιο ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ πάνω στη σχέση μεταξύ της φύσης, των ζώων, και των ανθρώπινων οικονομικών συμφερόντων. Είναι ένα πολύ σκληρό ντοκιμαντέρ γιατί και η αλήθεια είναι σκληρή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε τοπικό επίπεδο για την προστασία των ζώων και την εξάλειψη της αδιαφορίας απέναντι στην κακοποίηση τους.

  • Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
  • Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»
  • Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η μικρή κιβωτός του Νώε»

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live