Ανοιχτή επιστολή: Με αφορμή πρόσφατα συμβάντα στο Ναυτικό Μουσείο

Κανένα σχόλιο

Με αφορμή την πρόσφατη διαγραφή του γνωστού συμπολίτη μας και διακεκριμένου γιατρού Μανώλη Μιχαηλάκη, από μέλος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, θέλουμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστές τις απόψεις μας, τόσο γι’ αυτή καθεαυτή την ανοίκεια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου, όσο και για το μέλλον και το ρόλο ενός κοινωφελούς Σωματείου, που συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό, τη ναυτική παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Δυο λόγια πρώτα για τον Μανώλη Μιχαηλάκη. Ο γνωστός γιατρός υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένας υποδειγματικός ενεργός πολίτης. Στα χρόνια της χούντας και στη μετέπειτα δύσκολη περίοδο, ο Μιχαηλάκης τίμησε τα Χανιά και τα δημοκρατικά πιστεύω του λαού μας. Στο χώρο της δουλειάς του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο γιατρός τιμά το λειτούργημά του και αναδεικνύει τα ύψιστα χαρακτηριστικά, ενός κοινωνικού λειτουργού, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι κατά συνείδηση συμπαραστάτης πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι έτυχε να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και υπηρετεί με ευλάβεια τις αρχές της ανιδιοτελούς χορηγίας και ευεργεσίας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αγία Σοφία, το ίδιο το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το Β΄ Γυμνάσιο Χανίων, τον έχουν ήδη ανακηρύξει σε Μεγάλο Ευεργέτη τους. Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του Β΄ Γυμνασίου, αποφάσισε πρόσφατα να ζητήσει από του Υπουργείο Παιδείας την μετονομασία του σχολείου σε «Γυμνάσιο, Μανώλης Μιχαηλάκης».

"Sponsored links"

Αυτά, εν πλείστη συντομία, για τον Μανώλη Μιχαηλάκη. Για τη διαγραφή του τώρα και για το Ναυτικό Μουσείο. Ο Μιχαηλάκης διέθεσε στο Ναυτικό Μουσείο το ποσό των 100.000 € για τη συντήρηση του νεωρίου «Μόρο» και την χρησιμοποίησή του σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Το Ναυτικό Μουσείο τιμώντας τη χορηγία του αυτή, τον ανέδειξε Μεγάλο Ευεργέτη του και στις τελευταίες αρχαιρεσίες εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Μιχαηλάκης έπραττε κατά πως η ευαίσθητη συνείδησή του και η πλούσια παιδεία του τον συμβούλευαν.

Έλεγε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και έκανε προτάσεις που άνοιγαν τους ορίζοντες του Μουσείου και το έβαζαν δίπλα σε Ιδρύματα διεθνούς κύρους (Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, Ναυτικό Μουσείο Βενετίας κ.ά.). Αυτά καλά και άγια είναι, δεν συμβιβάζονται όμως με το … «ενός ανδρός αρχή» δόγμα, που, εδώ και χρόνια, καθιέρωσε στο Ναυτικό Μουσείο, ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Μανιουδάκης. Αποτέλεσμα; Το Δ.Σ. του Μουσείου επέστρεψε στον Μιχαηλάκη τα χρήματα της χορηγίας του, τα οποία δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί (47.000€) και τον διέγραψε από Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και από μέλος του! Ο κ. Μανιουδάκης, ενεργώντας κατά το γράμμα ενός, από άλλες, κακές εποχές και υπό αναθεώρηση καταστατικού, αγνόησε επιδεικτικά, τόσο τις αντίθετες προτάσεις πλείστων μελών του Ναυτικού Μουσείου – κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης – όσο και την άθλια οικονομική κατάσταση του Σωματείου. Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου, η χορηγία των 100.000€ από τον Μιχαηλάκη, προσφέρθηκε στο Ναυτικό Μουσείο και όχι στο Δ.Σ. του και πολύ περισσότερο, δεν προσφέρθηκε σε σας προσωπικά. Η απόφαση για τη χρήση του ποσού αυτού ανήκε αποκλειστικά και μόνο στη Γ.Σ. του Σωματείου.

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου, εκτιμούμε το έργο, το οποίο για τόσα χρόνια προσφέρετε στο Μουσείο μας. Σήμερα όμως αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να σας κάνουμε μια επισήμανση. Την ενασχόληση κάθε πολίτη με τα κοινά, πρέπει να χαρακτηρίζει μια κυρίαρχη πρακτική. Η πρακτική αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη, από την ενσυνείδητη επιλογή διαδικασιών, που θα εγγυώνται την κοινή λήψη των ενδεδειγμένων, κάθε φορά, αποφάσεων. Οι κινήσεις που επιλέξατε το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά τη γνώμη μας, παρεξέκλιναν βάναυσα της βασικής αυτής πρακτικής. Αυτό μας βρίσκει όλους αντίθετους.

Εμείς, που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, όντας μέλη του Ναυτικού Μουσείου, κάνουμε γνωστό, πως στο εξής, δεν θα αρκεστούμε στο να παρακολουθούμε απλώς τα διαδραματιζόμενα στο Σωματείο μας. Τα Χανιά έχουν ανάγκη ενός δραστήριου, εξωστρεφούς και με διεθνές κύρος Ναυτικού Μουσείου και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Οι Συντάκτες της ανοιχτής επιστολής:

 • Γεωργαράκης Δημήτρης, τ. Γ.Γ. Τουρισμού και Υπουργείου Ανάπτυξης, τ. Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
 • Μπουζάκης Μανώλης, Επίτιμος Υποναύαρχος Π.Ν, τ. Ειδικός Συνεργάτης Νομάρχη Χανίων
 • Βουλγαρίδης Μηνάς, Γιατρός Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Ελλάδας, Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου
 • Μπαρδάτσου Νίκη, Γιατρός Αναισθησιολόγος, Πρόεδρος Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Χανίων
 • Dr Γεωργακάκης Γιώργος, Γιατρός Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων
 • Τραχαλάκης Μάνθος, Φυσικός
 • Οικονομάκης Κώστας, Γεωπόνος-Ερευνητής
 • Γεωργουδάκης Γρηγόρης, Γιατρός Πνευμονολόγος, Λογοτέχνης
 • Γεωργαράκης Μανώλης, Φυσικός
 • Αγοραστάκης Δημήτρης, Ναυπηγός, Μηχανολόγος-Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 • Γλεντουσάκης Γιάννης, Ηλεκτρονικός, Συνταξιούχος Λυκειάρχης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις