Υποβολή αιτήσεων για το Θερινό Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής IN SITU 2008

Κανένα σχόλιο

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων) οργανώνει το 7ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής In Situ, Θεωρία και Πράξη, από 24 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, 2008. Τα θερινά εργαστήρια του KAM Ιn Situ, Θεωρία και Πράξη, οργανώνουν από το καλοκαίρι του 2000 προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Οι προσεγγίσεις γίνονται με μέσον τις σύγχρονες τεχνολογίες αναπαράστασης και τη θεωρία που αφορά τη χρήση τους.

clip_image008Τα θερινά εργαστήρια συγκροτούν ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα της αρχιτεκτονικής και της τέχνης με πρακτική αιχμή. Το project κάθε χρόνου συνίσταται στην θεματοποίηση κάποιου τόπου, πού βρίσκεται πάντα στην περιοχή των Χανίων (in situ) και που συγκεντρώνει ιδιαίτερα αφηγηματικά χαρακτηριστικά. Ο στόχος του είναι η επινόηση αναπαραστάσεων του τόπου αυτού. Μια τέτοια προσέγγιση οργανώνει κάποια νομαδική σκέψη για τη συνεχή εκκρεμότητα της ταυτότητας του τόπου. Ο τόπος στήνεται ως ετερόκλητο-πολυφωνικό άθροισμα απρόβλεπτων εγκαταστάσεων με αστάθμητο και ασταθές κέντρο αναφοράς.

Συμμετέχουν σε αυτό καθηγητές και φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών και τιμώμενοι προσκεκλημένοι (από την Ελλάδα και το εξωτερικό), που επιλέγονται ανάλογα με το εκάστοτε ετήσιο project. Οι εργασίες του Θερινού Εργαστηρίου του 2008, «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ SUPER MARKET (έργο πολλαπλών κατασκευών)» συντάσσονται και οργανώνονται γύρω από ένα Super Market που βρίσκεται στα Χανιά. Η συνολική παραγωγή κατασκευάζει μεταβάσεις στο χώρο του Super Market και προτάσεις για επεκτάσεις του.

Το Super Market είναι πολυσύχναστος τόπος, τετριμμένος και –υπό κάποια οπτική γωνία- έρημος. Ως τέτοιος έρημος τόπος το Super Market ζητά περιγραφή, ζητά ερμηνεία ως τόπος «αναπαρεστημένος» –με κάποιον τρόπο. Το Super Market χωρίς αναπαράσταση δεν υπάρχει, ακόμη κι αν συνεχίζει να είναι πολυσύχναστο, ακόμη κι αν το επισκεπτόμαστε καθημερινά. Κάποια ιδιαίτερη αρχαιολογία του Super Market αποτελεί την πρώτη προσέγγιση σε αυτό. Η δυσκολία της σημερινής αναπαράστασής του το παρουσιάζει εξ αρχής προβληματικό.

Οποιαδήποτε ψυχρή ή ουδέτερη περιγραφή καθιστά το Super Market ήδη κάτι που το ίδιο μπορεί να γίνει, που ενδέχεται να είναι, το ωθεί δηλαδή να προσδιοριστεί κάπως. Η απόφαση για την περιγραφή μεταθέτει αιφνίδια την ταυτότητα του πολυσύχναστου τόπου σε κάποια άλλη περιοχή. Έτσι, η περισυλλογή κειμένων, αντικειμένων, ιχνών και προτάσεων που κατασκευάστηκαν και μαζεύτηκαν από κάποια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί έναν ατελή κατάλογο που περιγράφει την ίδια στιγμή που επεκτείνει ένα συγκεκριμένο κτίσμα.

clip_image004Ένα κείμενο μιλάει για το Super Market ως έρημο τόπο ή ως τόπο συνάντησης και περιγράφει τον τόπο. Η φωτογράφηση συλλαμβάνει τα ράφια ή τις προθήκες και περιγράφει τον τόπο. Η μελέτη που σχεδιάζει μια πραγματική επέκταση του χώρου οργανώνει επίσης κάποια περιγραφή. Στον πολυσύχναστο τόπο, κάθε τι συνηθισμένο γίνεται αόρατο. Η συλλογή των καταχωρήσεων αυτών, που είναι συλλογή διαφορετικών τόπων γύρω από τον ίδιο, θα αποτελέσει το προγραμματικά ατελές έργο.

Κάθε περιγραφή του τόπου είναι μια διαφορετική εγκατάσταση. Μια συλλογή αρχιτεκτονικών προτάσεων που διατυπώνονται με διάφορα μέσα επεκτείνει το συγκεκριμένο τοπικό Super Market σε άλλους χώρους και με άλλους τρόπους. Ενδιαφέρει η απόφαση για κάποιες επινοητικές επεκτάσεις του ή για εργασίες μέσα σε αυτό. Οι επεκτάσεις θα είναι αρχιτεκτονικές προτάσεις που θα διατυπώνονται στον συμβατικό χώρο της πόλης (δίπλα στο Super Market) και επίσης ως προσθήκες στο σχέδιο του Super Market που θα αναπαρασταθεί ως επισκέψιμος χώρος με διαφυγές προς νέους σχεδιασμένους χώρους – προσθήκες.

clip_image006Το εργαστήριο οργανώνεται από τις 24 Αυγούστου ώς τις 3 Σεπτεμβρίου 2008 στα Χανιά. Η ακριβής σύνθεση των συμμετεχόντων στο εργαστήριο θα ανακοινωθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kamworkshops.com. Θα διαρκέσει δέκα μέρες και απαιτεί από τους συμμετέχοντες φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kamworkshops@gmail.com ως τις 20 Ιουλίου 2008.

Είναι πιθανό να εξεταστούν και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα σε αρχείο word όπου θα αναφέρονται τηλέφωνο, e-mail και διεύθυνση επικοινωνίας και τρεις εικόνες (αρχεία τύπου jpg) χαμηλής ανάλυσης με αντιπροσωπευτική δουλειά. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από απόφοιτους και φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών. Τα δίδακτρα συμμετοχής είναι 270EUR και περιλαμβάνουν διαμονή σε δίκλινα δωμάτια και ημερήσια κουπόνια για φαγητό σε καλό εστιατόριο των Χανίων για το διάστημα των εργασιών.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live