21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ή Ε.Σ.Υ. ή αυτοί

Ημερομηνία:

Του Χάρη Μαμουλάκη*

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ανάγκασε τους απανταχού θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα  των δημόσιων συστημάτων Υγείας και να φθάσουν σε σημείο να επικαλεστούν πάγιες θέσεις της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου.

Ακούμε να εξαίρεται η σπουδαιότητα του ΕΣΥ, να μιλάνε για την ανάγκη ενδυνάμωσης και θωράκισης του, αυτοί που μέχρι πρόσφατα έψαχναν τρόπους να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να αλώσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτοί που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι πρέπει να απολυθούν γιατροί και νοσηλευτές, αυτοί που ήθελαν να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία. Τα έχουμε ακούσει πολλάκις από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ.

Η ΝΔ ανακάλυψε την πυρίτιδα όσον αφορά στην ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας μπροστά στον τρόμο μιας εν εξελίξει πανδημίας που θερίζει σε όλο τον κόσμο και αναγκάζει τους γιατρούς να γίνονται μικροί θεοί και να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ανάλογα με την χωρητικότητα στις ΜΕΘ, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, το ισχυρό ΕΣΥ, που πρέπει να είναι προσβάσιμο για όλους, είναι μια αυτονόητη αρχή.

Κι όμως, για την κυβέρνηση ακόμα και τώρα, οι περιβόητες ανακοινώσεις για  ενδυνάμωση και στελέχωση του ΕΣΥ, παραμένουν εξαγγελίες, παραμένουν κενό γράμμα.  Από τη μία καλούσαν τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουν τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές και από την άλλη, έστελναν τα ΜΑΤ εναντίον της συγκέντρωσης  γιατρών και νοσηλευτών έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που διεκδικούσαν τα αυτονόητα, τα απαραίτητα «πολεμοφόδια» για τη μάχη που έδιναν κάθε μέρα, δηλαδή υγειονομικό υλικό, μάσκες, στολές. Δυστυχώς, ήταν πολλές οι καταγγελίες των υγειονομικών που εξέπεμπαν το δικό τους SOS και ζητούσαν τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και ιατρικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα είδαν το φως της δημοσιότητας αποφάσεις διοικητών νοσοκομείων οι οποίες απαγόρευαν στους εργαζόμενους να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ήρωες αλλά να μην μιλάνε… Όσο και να προσπαθεί να τους φιμώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, η φωνή τους φτάνει στην κοινωνία.

Οι γιατροί φυσικά χρειάζονται το χειροκρότημα μας. Από την κυβέρνηση όμως, χρειάζονται πράξεις: προσλήψεις προσωπικού, επαρκή στελέχωση όλων των δομών υγείας, ιατρικό εξοπλισμό και φυσικά υγειονομικό υλικό. Αντί αυτών, οι Υπουργοί της ΝΔ όταν μιλούν για ενίσχυση του ΕΣΥ, εννοούν παροδικά μέτρα. Η θωράκιση του ΕΣΥ πρέπει να αφορά όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Η πανδημία μας βρήκε με ένα όρθιο σύστημα υγείας χάρης στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια υγεία ήταν, και παραμένει, ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το απέδειξε τα 4.5 χρόνια της διακυβέρνησης του. Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2015 το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, είχαν απολύσει 2.500 γιατρούς από τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Μέσα σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες και σε περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, έγιναν περισσότερες από 12.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων. Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ κατά 120 κλίνες και φυσικά καταργήθηκε το κατάπτυστο μέτρο του 5ευρου εισιτηρίου εισόδου στα νοσοκομεία και, πάνω απ ‘όλα, νομοθετήθηκε η καθολική κάλυψη υγείας για όλους, ανεξαρτήτως ασφάλισης. Αντιθέτως, με το που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν η ακύρωση των 4.000 προγραμματισμένων προσλήψεων στην Υγεία.

Η πανδημία του κορονοΐού μας υπενθύμισε ότι χωρίς ισχυρό ΕΣΥ απειλείται το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και για την επόμενη μέρα, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- που περιλαμβάνονται στο εμπεριστατωμένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»- οι οποίες είναι απαραίτητες και υλοποιήσιμες.

Συγκεκριμένα: Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες. Έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρών για τον προϋπολογισμό του ΕΣΥ.  Άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των δομών ΠΦΥ με 1.000  επαγγελματίες υγείας με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και με ειδικό κίνητρο προϋπηρεσίας για όσους καλύψουν ανάγκες σ’ αυτή τη φάση. Προκήρυξη 4.000 θέσεων μονίμων γιατρών -λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες με συστηματική ενημέρωση. Συστηματική επικοινωνία με ECDC και ΠΟΥ για ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στήριξη στα όργανα της ΕΕ προτάσεων για κοινές προμήθειες υλικών, test εργαστηριακής διάγνωσης κ.λπ. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τις έκτακτες προμήθειες και προσλήψεις για την  αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι όμως, και ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν νοείται κοινωνικό κράτος χωρίς το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία. Η  εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, πρέπει να είναι το δίδαγμα από την πανδημική κρίση. Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να μπει κι αυτή στο κλίμα συναίνεσης που δημιούργησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να υιοθετήσει τις προτάσεις μας. Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει. Ας μην ξεχάσουμε τους ήρωες με τις λευκές στολές όταν περάσει αυτή η υγειονομική λαίλαπα. Με αποφάσεις – δώρο, όπως ο διπλασιασμός της αποζημίωσης για τις κλίνες ΜΕΘ και το μπόνους των 25 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες, ΕΣΥ δεν γίνεται…

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...

Σύσκεψη στον Δήμο Αποκόρωνα για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη...