Μνήμη Γρηγόρη Παπαδογεωργάκη

Κανένα σχόλιο

Κηδεύτηκε στην Αθήνα τη περασμένη Δευτέρα 31 Μαρτίου, ο Γρηγόρης Παπαδογεωργάκης, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Κρητικής παροικίας των Αθηνών. Γεννήθηκε στις Βρύσες Κυδωνίας. Οι ρίζες του ανάγονται σε δύο ιστορικές οικογένειες της Κρήτης. Από τον πατέρα του είχε καταγωγή από τα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου. Στα νεότερα χρόνια η συμβολή των Παπαδογεωργάκηδων στους αγώνες κατά του τουρκικού ζυγού υπήρξε μεγάλη. Η μητέρα του κατήγετο από τους Κανελλάκηδες, που επίσης πολέμησαν γενναία κατά της τουρκοκρατίας και μεταξύ των μελών της είχαν αναδειχθεί σημαντικοί επιστήμονες και δημόσιοι λειτουργοί, που συνδέθηκαν στενά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Την περίοδο της κατοχής ο Γρηγόρης Παπαδογεωργάκης έλαβε μέρος στην αντίσταση και φυλακίστηκε από τους Γερμανούς. Σπούδασε οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελίχθηκε σε άριστο επιστήμονα, που τις επιστημονικές του υπηρεσίες εμπιστεύονταν προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, μεταξύ των οποίων και ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

"Sponsored links"

Από νωρίς συνδέθηκε με την οικογένεια Βενιζέλου και τάχθηκε στο Κόμμα Φιλελευθέρων. Την περίοδο της Δικτατορίας συνεργάσθηκε με τον Νικήτα Βενιζέλο σε διάφορες αντιστασιακές δραστηριότητες. Για ένα διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και Αντιπρόεδρος της Ιστορικής Λέσχης των Φιλελευθέρων. Είχε αναγορευθεί σε Ευεργέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για τη μεγάλη προσφορά του προς αυτό.

Διακρινόταν για τη γενναιοδωρία του και χρηματοδότησε ανασκαφικές έρευνες στις Βρύσες Κυδωνίας, υπό τον αείμνηστο αρχαιολόγο Ζώη, που τα πορίσματά τους δημοσιεύθηκαν σε ειδικό τόμο. Η κηδεία του τελέσθηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Μεταξύ άλλων στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν:

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, οι πρώην Βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Λευτέρης Βερυβάκης. Ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Ελευθέριος και η Λίλη Βενιζέλου, ο Αντώνης Λιβάνης και πλήθος επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι του. Τον αείμνηστο Γρηγόρη αποχαιρέτησαν με θερμούς λόγους ο Νικήτας Βενιζέλος, ο Πάρις Κελαϊδής, ο Γεώργιος Στεφανάκης και ο Νίκος Παπαδάκης, που εκπροσώπησε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Βασίλειος Καλαϊτζής – Μουντάκης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις