Ασήκωτη μυλόπετρα η ζωή των προσφύγων

Κανένα σχόλιο

Εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τα ζητήματα προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει μέρος των ζητημάτων της εκστρατείας, που σχετίζονται με τις δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και να αποτελέσει πλατφόρμα συζήτησης και προτάσεων για να βρεθούν λύσεις.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

Ως γνωστό, το θέμα με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα απασχολεί την ελληνική κοινωνία αλλά και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο θέμα της προστασίας τους πρωτοστατεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που μεριμνά για την δημιουργία καλών συνθηκών υποδοχής τους αλλά και εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που συνήθως υποβάλλουν.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το θέμα με τους αιτούντες άσυλο αλλά και γενικότερα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην χώρα μας δραπετεύοντας από τις χώρες τους έναντι σοβαρού οικονομικού τιμήματος προκειμένου να ξεφύγουν από τις περιοχές κρίσεων αλλά και τα σημεία όπου παραβιάζονται ωμά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί όχι μόνο ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης αλλά και μια βαθιά κοινωνική υπόθεση που επιβάλλεται να απασχολεί τους πάντες στην ελληνική κοινωνία. Με την ευκαιρία αυτή, η εκδήλωση του Λαυρίου αποτέλεσε μια σημαντική αφορμή για την ενημέρωση αλλά και την επισήμανση ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα από την Πολιτεία για την προστασία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

photo1_resize.jpgΕπί του προκειμένου τώρα. Στην εκδήλωση του Λαυρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγο του Άννα, καθώς και πλήθος κόσμου και προσφύγων. Ο επικεφαλής του Γραφείου της ΥΑ στην Ελλάδα, κ. Γ. Τσαρμπόπουλος, αναφέρθηκε στις θετικές προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας Λαυρίου, δημοτικής αρχής και Ερυθρού Σταυρού για «αγκάλιασμα» των προσφύγων και δημιουργίας συνθηκών αρμονικής τους συμβίωσης με τον πληθυσμό της περιοχής.

Επισήμανε ωστόσο την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία σε μια σειρά ζητήματα, όπως: (α) τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των προσφύγων (κυρίως Κουρδικής καταγωγής και Αφγανών), με άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, και (β) την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, με άμεση ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του υπάρχοντος κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή με τη δημιουργία νέου σύγχρονου κέντρου, ανάλογα με το ποια λύση ήθελε θεωρηθεί ως η πλέον ενδεδειγμένη από τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόνισε, τέλος, τη γενικότερη ανάγκη για δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, τόσο για οικογένειες όσο και για ασυνόδευτους ανηλίκους, δεδομένου ότι η χωρητικότητα των σημερινών δομών υπολείπεται δραματικά των πραγματικών αναγκών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αφγανού πρόσφυγα Αλίσια Μοχαμαντί, που ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών και μετά από ένα δύσκολο και τραυματικό ταξίδι τώρα φοιτά στο 2ο Εσπερινό Λύκειο Λαυρίου, με τη βοήθεια φωτισμένων εκπαιδευτικών όπως ο κ. Ιακωβίδης, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου. «Η ζωή δείχνει σαν μια ασήκωτη μυλόπετρα όταν ζεις ως πρόσφυγας…» ανέφερε ο Αλίσια.

Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων Καλλιτεχνών με θέμα: «Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Κόσμο» Επίσης παρουσιάστηκε θεατρικό αναλόγιο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι με τη συμμετοχή ηθοποιών εθελοντών. Παραδοσιακή Κουρδική μουσική παρουσιάστηκε από κουρδικό συγκρότημα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης και προβολές ταινιών της Υ.Α. και ΜΚΟ. Στην είσοδο παρουσιάστηκε εικαστική εγκατάσταση «Το Ταξίδι» της Καίτης Χαλιορή που αφορά το δραματικό τέλος των προσφύγων που πέφτουν σε νάρκες.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις