Η μυθική «Αργώ» ταξιδεύει – Ιδιαίτερη η πολιτισμική σημασία της ανακατασκευής αρχαίων σκαφών

Κανένα σχόλιο

Μετά την ανακατασκευή του Μινωικού πλοίου ένα ακόμα πλοίο αναγεννήθηκε και έρχεται να ενταχθεί στην οικογένεια των Ελληνικών αρχαίων σκαφών. Η ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και εντάχθηκε σ΄ ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικής ναυπηγικής αρχαιολογίας, πανομοιότυπο του Μινωικού πλοίου. Προς τούτο χρησιμοποιήθηκε και εδώ η τεχνογνωσία του Ινστιτούτου Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας ¨Ναυδόμος¨ το οποίο αξιοποίησε την πολύτιμη εμπειρία από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

ΑΡΓΩ Ενεργή υπήρξε η στήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού( εξ αρχής παραχώρησε αρχαιολογικό χώρο για τη ναυπήγηση), Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι σύγχρονοι αργοναύτες ξεκινώντας από την αρχαία Ιωλκό, τον σημερινό Βόλο την 14 Ιουνίου, διασχίζουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής για να πραγματοποιήσουν το πειραματικό ταξίδι, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας και παραπλέοντας ακτές με ενδιάμεσους σταθμούς για να διανύσουν συνολική απόσταση 1200ν.μ. Η διάρκεια του ταξιδιού προβλέπεται δίμηνος.

"Sponsored links"

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια χάρις εις το έντονο ενδιαφέρον ορισμένων φορέων ανακατασκευάστηκε ένας σημαντικός αριθμός κυρίως κωπήλατων αρχαίων πλοίων. Αυτά είναι: η Παπυρέλλα, η Τριήρης ¨Ολυμπιάς¨, το πλοίο της Κερύνειας ¨Ελευθερία¨, το Μινωικό πλοίο ¨Μινώα¨ και τώρα η μυθική Αργώ.

Τα πλοία αυτά, εκτός της ¨ Ελευθερίας¨ που θεωρείται αντίγραφο γιατί βασίστηκε στο ναυάγιο που βρέθηκε, αποτελούν εκδοχές αφού τα αντίστοιχα προγράμματα είναι ερευνητικά, βασισμένα κυρίως σε δευτερογενείς πηγές όπως αρχαία κείμενα, αναπαραστάσεις σε αγγεία, σφραγιδόλιθους και τοιχογραφίες της εποχής. Ωστόσο το καθένα από αυτά ξεχωριστά παραπέμπει στον αντίστοιχο πολιτισμό που το γέννησε και αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία. Εξ άλλου κάθε τέτοια ανακατασκευή (εκδοχή) αποτελεί σκαλοπάτι για μια πιθανή νέα μελλοντική προσέγγιση προς την ιστορική πραγματικότητα.

Γι΄ αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι φορείς αποτολμούν τέτοια δύσκολα εγχειρήματα καθώς και αυτοί που τους στηρίζουν. Ευχόμαστε αίσια ολοκλήρωση του πειραματικού ταξιδιού της ¨Αργώ¨ που θα σφραγίσει και την αξία του δύσκολου αυτού εγχειρήματος.

Εκ του Δ.Σ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις