Απαντήσεις Υπουργών στον Μανούσο Βολουδάκη για το Φαράγγι της Καντάνου

Κανένα σχόλιο

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί απάντησαν στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης σχετικά με το Λατομείο στο Φαράγγι της Καντάνου. Υπενθυμίζεται ότι τα κεντρικά ζητάματα που έθεσε με την ερώτησή του στις 25 Ιουνίου ο κ.Βολουδάκης, αφορούσαν την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον του Φαραγγιού, αλλά και την τροποποίηση των όρων της λατομικής ζώνης ώστε να προστατευθεί το Φαράγγι από μελλοντικές παρεμβάσεις.

Από τις απαντήσεις των Υπουργών, προκύπτουν τα εξής:

"Sponsored links"

kantanos α) Η αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις οι οποίες θα τεθούν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χανίων και από τη Δ/νση Δασών Χανίων, η οποία υπάγεται στην Περιφέρεια Κρήτης. Η Δ/νση Δασών, έχει ήδη ορίσει τις προϋποθέσεις που από απαιτούνται από τη πλευρά της δασικής νομοθεσίας. (βλ.επισυναπτόμενο έγγραφο). Από την απάντηση του αρμοδίου Υπουργού (ΥΠΕΣΔΔΑ), δεν προκύπτει να έχουν ως σήμερα γίνει αντίστοιχες ενέργειες από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χανίων. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό αφορά ζημιές που έχουν γίνει έξω από την περιοχή στην οποία λειτουργεί νομίμως η επιχείρηση.

β) Σχετικά με το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των ορίων της λατομικής ζώνης, από τις απαντήσεις των Υπουργών προκύπτει ότι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Νομαρχίας Χανίων. Εκκρεμεί εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο έχει αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό των λατομικών ζωνών. Σημειώνεται ότι το ζήτημα έχει τεθεί προς τις υπηρεσίες της Νομαρχίας από το Νοέμβριο του 2007 από την Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των ορίων της λατομικής ζώνης, είναι το πιο κρίσιμο για το μέλλον της περιοχής. Σήμερα, πολύ μεγάλο μέρος του Φαραγγιού της Καντάνου βρίσκεται μέσα στη λατομική ζώνη, πράγμα που καθιστά εύκολες συγχύσεις, ηθελημένες ή αθέλητες, σχετικά με τα όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται η λατόμευση. Ο μόνος τρόπος να είναι βέβαιο ότι λατόμευση γίνεται μόνο στα 59 στρέμματα για τα οποία έχει εκδοθεί η σχετική άδεια, είναι να τροποποιηθούν τα όρια της λατομικής ζώνης ώστε η περιοχή στην οποία γίνεται εκμετάλλευση να μην θίγει σημεία με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις