Η ιστορία μιας προσπάθειας

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντά, το 1997 συμμετείχα σε σύσκεψη στην νομαρχία Χανίων όπου με πρόταση σημαντικού διεθνούς παράγοντος, συζητήθηκε η προώθηση των προϊόντων και των επιχειρήσεων της Κρήτης, στο πλαίσιο της λεγόμενης υγιεινής «Μεσογειακής Διατροφής». Φαντασθείτε την έκπληξή μου σαν γιατρός καρδιολόγος, που γνώριζε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία, ότι το πρότυπο υγιεινής διατροφής ονομάζεται διεθνώς «κρητική δίαιτα» ή «κρητική διατροφή». Η ονομασία “Diete Cretoise” ή “Cretan Diet” ερχόταν στην ίδια την Κρήτη παραποιημένη σε «Μεσογειακή» ή “Mediteranean”.

DAKOS1 Διατύπωσα αμέσως την διαφωνία μου, τεκμηριωμένη με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και την απλή λογική. Τα κρητικά και ευρύτερα ελληνικά συμφέροντα, εξυπηρετούνται με την προβολή του αυθεντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κρήτης. Η μετονομασία του προτύπου της υγιεινής διατροφής σε «Μεσογειακή» πέρα από το γεγονός ότι είναι επιστημονικά και ιστορικά αστήρικτη έγινε προς όφελος άλλων μεσογειακών λαών μετά από δική μας αδράνεια.

"Sponsored links"

Πέρασαν 11 χρόνια από τότε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα με κίνδυνο να χαρακτηριστώ ακραίος, τοπικιστής ή και γραφικός, έδωσα μάχες για το θέμα αυτό, στην αρχή μόνος. Θα αναφέρω μόνο την ομιλία μου το 2000 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τη συνέντευξή μου σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς με τον αείμνηστο καρδιοχειρούργο C. Bernard, που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, την συμμετοχή μου στην επιμόρφωση χιλίων τουλάχιστον γάλλων γιατρών την τριετία 2000 – 2003 και τις εισηγήσεις μου προς τους αρμόδιους έλληνες υπουργούς.

Οι τοπικές αρχές της Κρήτης και ιδιαίτερα εκείνες του νομού μας αντιλήφθηκαν την σημασία μιας ουσιαστικής αξιοποίησης του γεγονότος προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και είδαν την ευκαιρία προβολής της ιστορίας και της πολιτισμικής παράδοσης του νησιού. Δημιουργήθηκε εταιρεία «Κρητικής διατροφής» λειτούργησαν καταστήματα πωλήσεων κρητικών προϊόντων, έγιναν πολλές εκδηλώσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα λόγω των σοβαρών οργανωτικών λαθών, αλλά και της απροθυμίας της κεντρικής διοίκησης να συνδράμει αποτελεσματικά στην προσπάθεια. Η προ ημερών νέα πρωτοβουλία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με την ενεργό συμμετοχή αυτή την φορά του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να είναι επιτυχής.

Αρκεί βέβαια να προχωρήσει με σοβαρότητα, αυστηρά κριτήρια, να υπάρχει πιστή και όραμα. Να μάθει κατ’ αρχήν ο ίδιος ο κρητικός ότι η διατροφή των προγόνων του ήταν παγκοσμίως η πιο υγιεινή και να νοιώσει περήφανος. Τα υπουργεία υγείας, παιδείας και πολλοί επιστήμονες και φορείς άμεσα συνδεδεμένοι με αυτά να αναδεικνύουν την αλήθεια σταματώντας να μας σερβίρουν «μεσογειακές πομφόλυγες». Η αναφορά στην ονομασία Κρητική διατροφή εξυπηρετεί γενικώς τα ελληνικά συμφέροντα. Ο χρόνος θα δείξει αν οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων παραγόντων θα έχουν σαν αποτέλεσμα την σωστή αξιοποίηση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.

Με εκτίμηση

Μανώλης Ι. Αλιφιεράκης

Ειδικός Καρδιολόγος

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Δημοτικός Σύμβουλος

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live