Οι Χημικοί Κρήτης για την προστασία του καταναλωτή

Κανένα σχόλιο

Πριν από ένα περίπου χρόνο (στις 18 Μαρτίου 2007), το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, είχε επισημάνει με επιστολή του προς τους Νομάρχες και τον Περιφερειάρχη Κρήτης την βαθιά κρίση στην οποία έχουν περιέλθει, βασικοί τομείς του παραγωγικού ιστού της περιφέρειας μας, όπως είναι οι τομείς της παραγωγής και της μεταποίησης των τροφίμων, αλλά δεν είδαμε αποτέλεσμα. Είχαμε τότε τονίσει ότι κύρια μέριμνα της πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή-πολίτη από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα νοθείας.

Και υποβάθμισης της ποιότητας. Που κυριαρχεί στην αγορά. Είχαμε επίσης χαρακτηριστικά επισημάνει ότι η κινητοποίηση των μηχανισμών έλεγχοι και καταστολής όπως ο ΕΦΕΤ, οι δ/νσεις Εμπορίου, Κτηνιατρικής και Υγιεινής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κλπ, είναι αμφίβολο αν μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον καταναλωτή αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της αγοράς, λόγω της αποσπασματικότητας τους αλλά και της ανησυχίας που προκαλείται.

"Sponsored links"

Δυστυχώς, το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο προέλευσης Ουκρανίας έρχεται να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο τις επισημάνσεις μας. Ακόμη και σήμερα, 28-5-2008, αν και έχουν περάσει 35 ημέρες μετά την πρώτη ειδοποίηση των γαλλικών αρχών, ποσότητες από το ακατάλληλο ηλιέλαιο κυκλοφορούν ακόμη στην Ελληνική αγορά, είτε ως έχει, είτε ως συστατικό μιας πολύ μεγάλης σειράς τροφίμων.

Στην παρούσα φάση δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να σχολιάσουμε την ικανότητα ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να καταναλώνουν επιμολυσμένο ηλιέλαιο χωρίς συνέπειες, ή τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κάποιων άλλων για την ποσότητα του ηλιελαίου που θα μας εξασφάλιζε το εισιτήριο για τον άλλο κόσμο. Όμως ως καταναλωτές και πολίτες έχουμε την απαίτηση να προσφέρουμε στα παιδιά μας, όχι το οριακά επικίνδυνο, αλλά το απόλυτα ασφαλές.

Εξηγήσαμε και τότε στους αρμόδιους φορείς Νομαρχία-Περιφέρεια, επανερχόμαστε και τώρα, επισημαίνοντας ότι ακρογωνιαίος λίθος της όλης προσπάθειας για προσφορά ποιοτικών προϊόντων στην αγορά, είναι οι αυτοέλεγχοι των επιχειρήσεων σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (HACCP, IS0), από καταρτισμένα στελέχη, χωρίς βέβαια αυτοί να υποκαθιστούν τους επιβεβλημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.

Οι αυστηροί έλεγχοι των πρώτων υλών, της γραμμής παραγωγής και του τελικού προϊόντος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να παραχθεί ένα γνήσιο, ασφαλές και ποιοτικό προϊόν. Το Π.Τ. Κρήτης της ΕΕΧ, ως Επιστημονικός φορέας (ΝΠΔΔ), σύμβουλος του κράτους και σε θέματα προστασίας της υγείας των πολιτών πιστεύει ότι, πρωταρχικός ρόλος της πολιτείας και των φορέων έκφρασης της πρέπει καταρχήν να είναι ο έλεγχος της σωστής στελέχωσης των εταιριών παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων και ποτών και κατόπιν ο έλεγχος ,του τελικού προϊόντος στο σημείο διάθεσης του στην αγορά.

Ένωση Ελλήνων Χημικών

Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις