Επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, στην οδό Νεάρχου, με εκρηκτικό μηχανισμό, πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 2.50 τα ξημερώματα. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο των γραφείων και η πολύ ισχυρή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η κεντρική είσοδος και να σπάσουν όλα τα τζάμια και τα κουφώματα στην πρόσοψη του κτιρίου. Σημαντικές οι ζημιές και στο εσωτερικό με τις μεσοτοιχίες να έχουν υποχωρήσει καθώς και στο σπίτι πάνω από τα γραφεία, όπου ο ιδιοκτήτης του, φοιτητής στα Χανιά – τυχερός μέσα στην ατυχία του – επέστρεψε χθες στις 6.00 το πρωί από την Αθήνα βρίσκοντάς το σε απερίγραπτη κατάσταση. Για να γίνει κατανοητή η ένταση της έκρηξης, αρκεί να πούμε πως, στο σημείο που τοποθετήθηκε ο μηχανισμός, άνοιξε μικρός κρατήρας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Η αστυνομία αρχικά απέκλεισε το χώρο ενώ πρώτες δηλώσεις για το θέμα έκανε το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ Κώστας Μαρματάκης που χαρακτήρισε εγκληματική την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αναλυτικές δηλώσεις, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα «βομβαρδισμένα» γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 το πρωί, έκανε ο γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων του Συνασπισμού Στέφανος Χλωράκης ο οποίος δε δίστασε να μιλήσει για «παρολίγο δολοφονικό κτύπημα» δηλώνοντας πως η επίθεση «δεν είναι τυχαία» αφού οι θέσεις του ΣΥΝ «έχουν ενοχλήσει πολλούς».

"Sponsored links"

Ακόμα παραπάνω, δεν είναι τυχαία και η στιγμή που επιλέχθηκε «μία μέρα από την κάθοδο του Αλαβάνου» και «τα γνωστά γεγονότα με το Εφετείο». Ενώ ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ να «εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάθε λογής πιέσεις που δέχονται αυτό τον καιρό».

Ολόκληρες οι δηλώσεις του Στέφανου Χλωράκη έχουν ως εξής:

«Για πρώτη φορά στα Χανιά, μια πόλη ειρηνική, μια πόλη με δημοκρατικές παραδόσεις, επιχειρείται ένα παρολίγο δολοφονικό κτύπημα, τρομοκρατικό, με εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος, στα κοινά γραφεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας ακόμα και τις βραδινές ώρες. Το ωστικό κύμα έκανε καταστροφές και στα γύρω κτίρια. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίθεση που έγινε δεν είναι τυχαία, δεδομένου των θέσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολλά ζητήματα είτε στη Βουλή είτε εκτός Βουλής είτε με διάφορα ζητήματα που αφορούν το νομό Χανίων, έχουν ενοχλήσει πολλούς. Ποικιλώνυμα συμφέροντα… Και όπως επίσης πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία πως η επιλεγείσα ενέργεια έγινε μια μέρα από την κάθοδο του Αλαβάνου και τα γνωστά γεγονότα με το Εφετείο. Πιστεύουμε πως πυροδοτήθηκε ένα κλίμα – δεν το πυροδοτήσαμε εμείς φυσικά – άλλοι έχουν την ευθύνη και άλλοι ας την αναζητήσουν ακριβώς γι’ αυτό το κλίμα. Εμείς καλούμε τους τοπικούς φορείς, καλούμε τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία, τους προοδευτικούς πολίτες, να καταδικάσουν αυτές τις φασιστικές ενέργειες – τρομοκρατικές ενέργειες, και να διατρανώσουμε όλοι μαζί τη θέληση μας, την προσήλωσή μας στη δημοκρατία, στους θεσμούς, στην απομόνωση των όποιων τρομοκρατικών στοιχείων και των κάθε λογής τραμπούκων, των κυκλωμάτων και παρα-κυκλωμάτων στα Χανιά. Φυσικά καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάθε λογής πιέσεις που δέχονται αυτό τον καιρό και δηλώνουμε επίσης πως ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει αταλάντευτος με σθένος, θα συνεχίσουμε να λέμε τις θέσεις μας και εντός και εκτός βουλής, θα συνεχίσουμε, με άλλα λόγια, να ενοχλούμε. Αυτές οι επιθέσεις μας ατσαλώνουν για πιο σοβαρή προσπάθεια στο μέλλον, για μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Θεωρούμε ότι τα Χανιά με τη δημοκρατική παράδοση δεν πρέπει να αποδεχτούν τέτοια χτυπήματα. Και πρέπει τα κάθε λογής κυκλώματα που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις ενέργειες ν’ απομονωθούν».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Να σημειώσουμε εδώ πως, ως τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, ανακοίνωση συμπαράστασης και καταδίκης της επίθεσης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μονάχα η Ν.Ε. Χανίων του ΠΑΣΟΚ που μίλησε για «τραμπούκικες ενέργειες» που «δεν προκαλούν τίποτε άλλο παρά αποσταθεροποίηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Πάντως, αναμένεται το θέμα να έχει πολύ συνέχεια, ακόμα παραπάνω, με τη σημερινή επίσκεψη Αλαβάνου στα Χανιά, η συνέντευξη τύπου του οποίου θα δοθεί ξανά στα «βομβαρδισμένα» γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 14.30. Τέλος, έχει αξία να υπενθυμίσουμε πως, στην κόντρα Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων – ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε προχθές ένα ακόμα επεισόδιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων είχε κηρύξει τον Αλέκο Αλαβάνο «ανεπιθύμητο», ενώ σε απάντηση της προχθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Ποντικάκης είχε δηλώσει πως «δεν δεχόμαστε να τον δούμε γιατί όταν έπρεπε δεν μας δέχθηκε. Ας πάει στα κομματικά του όργανα και ας συζητήσει ό,τι θέλει». Τα κομματικά γραφεία, πάντως, τώρα είναι συντρίμμια. Κι ο κ. Αλαβάνος, ακολουθώντας την προτροπή του προέδρου των δικηγόρων θα βρεθεί εκεί. Με μόνη διαφορά πως είναι βομβαρδισμένα…

Η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων

Την 02.50 ώρα χθες στα Χανιά άγνωστος δράστης – ες τοποθέτησαν αγνώστου τύπου αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στην κύρια είσοδο κτιρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων υλικών ζημιών σε όλους τους χώρους καθώς και στον υπάρχοντα υλικοτεχνικό εξοπλισμό των γραφείων. Από το ΤΑ Χανίων ενεργείται προανάκριση.

Οι καταγγελίες των κομμάτων

"Sponsored links"

Το ΔΗΚΚΙ

Τέτοιου είδους επιθέσεις που στόχο έχουν να φοβίσουν να τρομοκρατήσουν και να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δημοκρατίας μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και καλούμε το λαό σε συσπείρωση και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τέτοια εγκληματικά φαινόμενα.

Η Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, καταγγέλλει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού στα Χανιά που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Ιουλίου. Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες εγκληματικές και καταδικαστέες στη συνείδηση του χανιώτικου λαού.

Το ΜΕ.Ρ.Α

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικαστέα. Στρέφεται ανοιχτά ενάντια στην πολύμορφη δράση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά είναι ανοικτό γράμμα απειλής προς όλη την Αριστερά, προς όποιον αγωνίζεται στο εργατικό, φοιτητικό, αντιβασικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο κίνημα για τους ελεύθερους χώρους, στο κίνημα για τους μετανάστες, προς κάθε φωνή που εμπνέει και αγωνίζεται με την εργατική και νεολαιίστικη πλειοψηφία . Αυτή ακριβώς η δράση ενοχλεί και ταράζει τα μεγάλα συμφέροντα.

Γι αυτό και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πολιτική, δεν ερμηνεύεται απλώς και δεν εξαντλείται με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις Αλαβάνου . Αθροίζεται στις επιθέσεις σε μια σειρά σωματείων, γραφείων και στεκιών και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.Εκφράζει το γεγονός ότι δίπλα στην κοινοβουλευτική βία των πολιτικών της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ληστείας του ασφαλιστικού, των πολέμων που υπηρετούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ στέκεται και η μαύρη τρομοκρατία του κεφαλαίου με εκρηκτικούς μηχανισμούς όπως η χθεσινή. Την απάντηση θα πάρουν με ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες, με την ανάπτυξη μετώπου εργασίας, παιδείας, δημοκρατίας για να βγούμε με μαχητικό τρόπο από τους καιρούς της μαύρης εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας.

Η ΚΟΕ

Η ΚΟΕ καταγγέλλει τη μαφιόζικη επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με βόμβα μεγάλης μάλιστα ισχύος, που από θαύμα δεν είχε ανθρώπινα θύματα. Είναι προφανές ότι η επίθεση εντάσσεται μέσα στο κλίμα τραμπουκισμού που επιχειρούν να επιβάλλουν «παράγοντες» της πόλης, με την ανοχή της κυβέρνησης, με αφορμή την υπόθεση της (εύλογης) ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο.

Η επίθεση έρχεται αμέσως μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που πυροδοτεί την ένταση και στοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέκο Αλαβάνο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο». Η επίθεση αποδεικνύει το πόσο αποθρασύνονται οι δυνάμεις, που έχουν μάθει να δρουν σε καθεστώς γενικευμένης αδιαφάνειας, παρασκηνιακών εξυπηρετήσεων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ασυλίας κάθε είδους λαθρεμπορίων, οι δυνάμεις που μαφιοποιούν τη δημόσια ζωή –ειδικά στην Κρήτη.

Οι δυνάμεις που, τόσα χρόνια, είχαν και έχουν πολιτική κάλυψη από τις μεγάλες πολιτικές «οικογένειες», από το δικομματισμό. Η κυβέρνηση φέρει κεντρική πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, ακριβώς γιατί ανέχεται και συγκαλύπτει τους μηχανισμούς της μαφιοποίησης (κι αυτό έχει φανεί ειδικά στην Κρήτη). Η παν-δημοκρατική καταδίκη αυτής της πρακτικής είναι επιβεβλημένη.

Το ΠΑΣΟΚ Χανίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την βομβιστική επίθεση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Ζητούμε την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αυτές οι «τραμπούκικες» ενέργειες δεν προκαλούν τίποτε άλλο παρά αποσταθεροποίηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Και το Ε.Κ.Χ. για την επίθεση στα γραφεία του Συνασπισμού

Το Ε.Κ.Χ. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική ενέργεια που έγινε στα γραφεία του Συνασπισμού στην πόλη μας.Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας και ιδιαίτερα αυτές που προσπαθούν να φιμώσουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης για ένα θέμα που αφορά τον Τόπο μας, όπως όμως και τόσα άλλα προβλήματα τα οποία όμως δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει, όπως τα ατυχήματα με τους νεκρούς στους χώρους εργασίας, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τη φτώχεια που απλώνεται και στα λεγόμενα μεσαία στρώματα της κοινωνίας κλπ.

Το Ε.Κ.Χ. όπως καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιες ενέργειες από όπου και αν προέρχονται, με τον ίδιο τρόπο θα παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ζητά την ενίσχυση της κοινωνίας για την ενεργοποίησή της. Ζητούμε άμεσα την διαλεύκανση της υπόθεσης από την αστυνομία και οι ένοχοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη. Ο Δημοκρατικός λαός των Χανίων δεν τρομοκρατείται.

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Σ. Τσόκας για την επίθεση

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, σχετικά με την βομβιστική επίθεση στα Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Χανίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βομβιστική επίθεση εναντίον των Γραφείων της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά είναι απαράδεκτη και κατακριτέα απ όλους. Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας είναι θωρακισμένοι και δεν πλήττονται από τέτοιου είδους ενέργειες .Η Αστυνομία θα κάνει άριστα το καθήκον της αλλά πέραν τούτου οι δράστες έχουν ήδη καταδικαστεί από τον ίδιο τον λαό».

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Χανίων, Μ. Βολουδάκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Η επίθεση κατά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά αποτελεί επίθεση – ευτυχώς αποτυχημένη – κατά των δημοκρατικών κεκτημένων της πατρίδας μας, αλλά και ειδικότερα κατά του πολιτικού πολιτισμού των Χανίων. Οι πολιτικές θέσεις αντικρούονται με πολιτικές θέσεις και όχι με τη βία. Η κοινωνία των Χανίων δεν θα επιτρέψει σε ανώνυμους και κρυπτόμενους προβοκάτορες να αμαυρώσουν την εικόνα και την παράδοση του τόπου ούτε και θα επιτρέψει την υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Καταδικάζει και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο την επίθεση που έγινε στα Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) στα Χανιά. Είναι πράξη που στρέφεται εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας.»

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική ενέργεια που έγινε σήμερα στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στα Χανιά. Τέτοιες ενέργειες είναι καθαρά επιθέσεις κατά των θεσμών και της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση Γραμματείας Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Από την Γραμματεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα άνανδρη, ύπουλη και θρασύδειλη ενέργεια της ανατίναξης μέσα στη νύκτα με δυναμίτιδα των γραφείων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα Χανιά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευθύτητα, το ήθος και τη φιλοξενία του Χανιώτικου λαού.

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση της Ν.Δ., γιατί, η αξιοποίηση τοπικιστικών εντάσεων για ψηφοθηρικούς λόγους, η αλληλοσυγκρουόμενη θέση των βουλευτών της Ν.Δ. σε Ηράκλειο και Χανιά για το Εφετείο, η κάλυψη του τοπικού παρακράτους, η αναφορά στη Βουλή για «αιματοκύλισμα», λειτούργησαν ως πράσινο φως για τέτοιες ακραίες και επικίνδυνες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Σε τοπικό επίπεδο καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων γιατί οι εμπρηστικοί του χαρακτηρισμοί ενάντια στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως «πρόσωπο ανεπιθύμητο στα Χανιά» δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα ενόψει της επίσκεψής του γι’ αυτούς που επεδίωξαν στην πράξη με δυναμίτιδα να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανεπιθύμητος στα Χανιά».

Καμιά ενέργεια βίας δεν πρόκειται να ανακόψει στο ελάχιστο και σε κανένα μέρος της Ελλάδας τον αγώνα μας για διάλογο, ελευθερία και δημοκρατία, που σε μεγάλο βαθμό εμπνέεται από τις πολύτιμες παραδόσεις του λαού των Χανίων και όλης της Κρήτης. Η επίσκεψη του Αλ. Αλαβάνου στα Χανιά θα γίνει σήμερα ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις