“Αίτηση θεραπείας” κατάθεσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων για την προστασία του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου

Κανένα σχόλιο

Αίτηση θεραπείας με την οποία ζητά την άμεση τροποποίηση της απόφασης για τη λατομικη ζώνη εντος του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου κατάθεσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων για την προστασία του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου.

Στο σχετικό κειμενο αναφέρονται τα εξής:

Κυρία Υπουργέ

"Sponsored links"

Με την απόφαση που υπογράψατε στις 30-11-2020, εγκρίνετε την επέκταση,  με την προσθήκη νέων, λατομικών δραστηριοτήτων σε διπλάσια έκταση  από τα αδειοδοτημένα  59 στρ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μετατροπή του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου σε σκληρή βιομηχανική περιοχή.

Οι όροι δε, που τέθηκαν στην παραπάνω  απόφαση – έγκριση, δεν διασφαλίζουν την προστασία και την ακεραιότητα του ιστορικού τόπου, πολύ περισσότερο που δεν λήφθηκε καμιά απόφαση, (όπως οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είχαν προτείνει) για τον περιορισμό και τροποποίηση της λατομικής περιοχής στα σημερινά όρια λειτουργίας του λατομείου, δυτικά του οριοθετημένου ρέματος.

Επισημαίνουμε ότι ο πρώτοςόρος  (της απόφαση σας) είχε ξανατεθεί το 2015, χωρίς ουδέποτε να τηρηθεί, ως προϋπόθεση της έγκρισης του ΥΠΠΟΑ για την επανέναρξη της λειτουργίας του λατομείου στα 59 στρ. Με την εταιρεία, μάλιστα, να υπόσχεται, στην τότε συνεδρίαση του ΚΣΝΜ ότι η αποκατάσταση «θα λάβει χώρα σε διάστημα μικρότερο των έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της έγκρισής σας » (!!!) (Πρακτικά ΚΣΝΜ 2015, σελ 9)

Επιπρόσθετα ο δεύτερος όρος όπως τέθηκε στην έγκριση σας, αντιτίθεται στην απόφαση κήρυξης του ιστορικού τόπου ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/4.6-12.7.2010, κήρυξη που έχει επικυρωθεί επισφραγιστεί με την απόφαση του ΣΤΕ 366/2016, γεγονός που την καθιστά αδιαμφισβήτητη.

Με την απόφαση αυτή,  χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικός τόπος τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου)-Χανίων σε μήκος 6.640,00 μέτρων και «σε πλάτος 50,00 μέτρων ένθεν και ένθεν του άξονα του δρόμου και με διεύρυνση άνω των 50 μέτρων εκεί όπου το απαιτεί η γεωμορφολογική ενότητα του χώρου.»

Συνέπεια αυτής κήρυξης είναι ότι  οι ζώνες Β2 (7,130 μ2) και Β3 (3,146 μ2) αποτελούν μέρος του θεσμοθετημένου ιστορικού τόπου και όχι απλά «φυσικό τοπίο που συνδέεται άμεσα με τον ιστορικό τόπο όπως αναφέρονται στην έγκριση σας.

Η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης  με έγγραφο της στις 10/11/20 αναφέρει επακριβώς: «δύο από τις εκτάσεις αυτές (Β2: εμβ. 7.130τ.μ. και Β3: εμβ. 3.146 τ.μ., συνολική έκταση 10.276 τ.μ.), βρίσκονται εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ενώ στο σύνολό του ο αδειοδοτημένος χώρος εξόρυξης και οι λοιπές χρησιμοποιούμενες εκτάσεις, συμπεριλαμβανόμενης τη έκτασης Β1, βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού τόπου και έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτόν.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι εκτάσεις Β2 και Β3 αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού τόπου και επιβάλλεται, να τύχουν ίδιας μεταχείρισης με τον λιθόκτιστο δρόμο και να μετέχουν στο ίδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των 2 ετών, που έχει οριστεί, στον πρώτο όρο της έγκριση σας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο «τεμαχισμός» του ιστορικού τόπου,  θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του.

"Sponsored links"

Ζητούμε:

Την  άμεση τροποποίηση  της απόφασής σας, πριν από την έκδοση της ΑΕΠΟ της «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.», για την προσθήκη μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και διαχείρισης Α.Ε.Ε.Κ. με τα εξής:

1) Να τεθεί όρος για τον περιορισμό και τροποποίηση της λατομικής περιοχής στα σημερινά όρια λειτουργίας λατομείου, δυτικά του οριοθετημένου ρέματος,

2) Οι εκτάσεις  Β2 και Β3 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού τόπου να τύχουν ίδιας μεταχείρισης με τον λιθόκτιστο δρόμο και να μετέχουν στο ίδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των 2 ετών, που έχει οριστεί, στον πρώτο όρο της έγκριση σας.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις