23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αγία Σοφία σε τζαμί: Πώς θα καλύψουν τις αγιογραφίες – Θριαμβολογεί σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος

Ημερομηνία:

Στις 24 Ιουλίου αναμένεται, όπως έκανε γνωστό στο διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος, να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας.

Ειδικές κουρτίνες και φωτισμό για να καλύψουν τις αγιογραφίες εντός της Αγίας Σοφίας εξετάζει η Τουρκία, εν όψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Hurriyet, ενώ ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε με διθυράμβους την απόφαση Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για προσευχή, ενώ θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις των τουριστών. Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στην τουρκική κυβέρνηση, ότι, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής προκειμένου να κρύβουν τις αγιογραφίες. Αντίστοιχα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος.

Σχετικές αποφάσεις θα λάβει ο Ερντογάν την Τρίτη.

Στα πρωτοσέλιδά του, ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται με επιτιμητικά σχόλια την απόφαση του Τούρκου Προέδρου.

Ενδειτικά:

  • Η Yeni Safak έκανε λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας.
  • Η Turkiye γράφει: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».
  • Η Sabah αναφέρει στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που άνοιγε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους υπό το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο αυθεντικό».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...