17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Αγωνιστικά

Ημερομηνία:

– Nέο κρουαζιερόπλοιο, συγνώμη, αεροπλανοφόρο έρχεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Το “USS George H.W. Bush” με το ψευδώνυμο «Εκδικητής» ναυπηγήθηκε το 2009.

Πρόκειται για μια πλωτή πόλη με μόνιμο πλήρωμα 3.500 άτομα και άλλα 2.500 άτομα για την αεροπορία. Με μήκος σχεδόν 333 μέτρα, είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του υπερβαίνει τους 30 κόμβους και έχει εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους.

Έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του 41ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η πρώτη αποστολή του έγινε το 2011.

Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια για χτυπήματα και κατα των τζιχαντιστών.Top of FormBottom of Form

Ο Ζακλίν Αντρές, ερευνήτρια για Κέντρο Πληροφόρησης για τον Μιλιταρισμό, είχε πει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας:

“Όταν αρχίζεις και δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες, τότε καταλαβαίνεις ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Απλά δε θέλουμε να το καταλάβουμε, γιατί αυτό μας βολεύει, να θεωρούμε ότι ο πόλεμος είναι κάπου μακριά από εμάς. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει: ο πόλεμος πάντα ξεκινά από τις χώρες μας.”

Στην περίπτωσή μας, από τα Χανιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων μάλλον θα διαφωνεί με τις διαπιστώσεις της αφού για άλλη μια φορά έσπευσε να υποδειχθεί με τιμές τον διοικητή των βάσεων, εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την επίσκεψη αυτή, η οποία, όπως είπε «θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, ειδικά αυτήν την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής».

Ποιος πόλεμος; Ποια τρουμποποίηση του νομού; Το χρήμα να ρέει και από όπου θέλει ας είναι.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν επανέλαβε το ατόπημα και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας που είτε επειδή δεν το επέλεξε ο διοικητής των βάσεων, είτε επειδή αρνήθηκε ο ίδιος, δεν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και δε βγήκε δελτίο τύπου για την επίσκεψη. Ο κ. Βουλγαράκης πάντως παραμένει σταθερός.

Και θυμάμαι όταν πριν μερικά χρόνια, οργανώσεις και φορείς των πολιτών αλλά και της Αριστεράς αντιδρούσαν έντονα για τις χλιαρές συνήθως αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και φορέων της αυτοδιοίκησης στα όσα αφορούσαν των βάσεων. Ποιος θα το περίμενε ότι σήμερα, με 4 βουλευτές της Αριστεράς, οι αντιδράσεις θα ήταν παντελώς ανύπαρκτες; Ούτε μία τόση δα ανακοινωσούλα δε βγάζει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για τις επισκέψεις των αεροπλανοφόρων. Δε λες κουβέντα… Μη δυσαρεστήσουμε τους σύμμαχους…

Καλά, πολλοί θα μου πείτε, και τι σε σκούζει εσένα τόσο πολύ με τις βάσεις; Ε με σκούζει. Γιατί πιστεύω ακόμα ότι είναι και του θανάτου και της εξάρτησης. Να σας δώσω και ένα ιστορικό παράδειγμα.

Όταν πριν κάμποσα χρόνια είχαμε νομάρχη τον Κατσανεβάκη, είχε συγκρουστεί με αυτούς των βάσεων. Κι επειδή ήταν συχνό το φαινόμενο των καβγάδων όταν βγαίναν βόλτες «αναψυχής» τα ναυτάκια και υπήρχε ενεργό αντιβασικό κίνημα, αναγκάστηκαν οι αμερικάνοι να στέλνουν τους ναύτες τους στο Ρέθυμνο. Ξέρετε ποιοι ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν; Μα οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων μπαρ στα Χανιά που ζήτησαν, λένε, γονατιστοί από τον τότε διοικητή των βάσεων να επιστρέψουν οι ναύτες πίσω.

"google ad"

Αλλά δεν έμειναν εκεί αφού προχώρησαν σε αντίποινα, απειλώντας dj που έπαιζαν σε μαγαζιά τους ότι αν συνεχίσουν να δουλεύουν σε ραδιόφωνα που τάσσονται ενάντια στις βάσεις, θα τους διώξουν από τη δουλειά τους. Πολλοί dj υπέκυψαν στον εκβιασμό – αφού άλλωστε αφορούσε το μέσο επιβίωσής τους – έφυγαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς και πήγαν σε άλλους, αλλάζοντας κατ’ ένα τρόπο το ραδιοφωνικό τοπίο στα Χανιά και ενδυναμώνοντας σταθμούς πιο φιλικούς ή ουδέτερους ως προς το καθεστώς των βάσεων.

Ένα ακόμα πρόσωπο της εξάρτησης.

Εξάρτηση; Θάνατος; Μα δε μας νοιάζουν αυτά. «Καλώς ήρθε το δολλάριο».

Αγων-ιστικός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...