20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Αγώνας δρόμου” για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων

Ημερομηνία:

Την κατ’εξαίρεση επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης που αφορά στο έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, ζήτησε η ΕΥΔΕ Α/Δ Νοτίου Ελλάδος απο τον Πρόεδρο του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.Στόχος είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου – προυπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ – το ταχύτερο δυνατόν για να μην χαθούν οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ, τα χρήματα και φυσικά το ίδιο το σημαντικότατο για την Κρήτη έργο.

Να σημειωθεί πως η ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ κατα του αποτελέσματος της δημοπρασίας, κέρδισε μεν τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά πρέπει να εκδικασθεί και η “Αίτηση Ακύρωσης” προκειμένου το ΣτΕ να αποφασίσει οριστικά για την ανάθεση του έργου.

Τα παραπάνω προκύπτουν απο την απάντηση που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο σε επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Απόστολου Βουλγαράκη στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κων/νο Χατζηδάκη, με θέμα την εξέλιξη της επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».

Στην επιστολή ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε τη σημασία του έργου για τους Νομούς Χανιών και Ρεθύμνης και εξέφραζε την αγωνία του ότι το έργο τίθεται σε κίνδυνο, λόγω δικαστικών διενέξεων που καθυστερούν την υλοποίησή του.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζητούσε από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μην οδηγηθεί σε απένταξη το έργο, όπως και την άμεση ενημέρωσή του σχετικά με τις ενέργειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Η απάντηση του Υπουργείου δόθηκε με το υπ’αριθ. πρωτ. 3052/16-01-2013 κάτωθι έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Διονύσης Μακρής :

«Θέμα: Ενέργειες σχετικά με τη δικαστική εμπλοκή της δημοπράτησης του έργου επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής σας επιστολής σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας του διαγωνισμού του έργου του θέματος:

1. Στις 10-04-2012 διενεργήθηκε από την ΕΥΔΕ Α/Δ Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του υπόψη έργου. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 10 διαγωνιζόμενοι και μειοδότρια αναδείχθηκε η κυπριακή εταιρεία «ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ».

2. Κατά του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού υποβλήθηκε ένσταση από τη 2η μειοδότρια εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», η οποία ζήτησε τον αποκλεισμό τόσο της 1ης όσο και της 3ης μειοδότριας εταιρείας.

3. Στις 31-07-2012 εκδόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Υ.Μ.Δ. η απόφαση εκδίκασης και απόρριψης της ανωτέρω ένστασης και έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

4. Στις 10-08-2012, η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» κατέθεσε προδικαστική προσφυγή βάσει του άρθρου 4, παρ. 1, του Ν. 3886/2010 κατά της ανωτέρω απόφασης. Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε στις 23-08-2012 με σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Υ.Μ.Δ.

5. Στις 04-09-2012, η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤ.Ε.» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης απόρριψης της προδικαστικής της προσφυγής βάσει του άρθρου 5 του Ν, 3886/2010.

6. Η εκδίκαση της αίτησης ορίσθηκε αρχικά για την 01/10/2012, όμως μετά από δύο αναβολές έγινε τελικά στις 12-11-2012 και η σχετική 679/2012 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε. εκδόθηκε στις 26-11-2012.

"google ad"

7. Με την ανωτέρω 679/2012 απόφαση, το Σ.τ.Ε. έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά το μέρος που στρέφεται κατά της 1ης μειοδότριας εταιρείας «ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ» και διέταξε αφενός την αναστολή εκτελέσεως της απόφασης απόρριψης της προδικαστικής προσφυγής της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» και αφετέρου τη μη κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού στην εταιρεία «ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ» καθώς και τη μη υπογραφή σύμβασης με αυτήν.

8. Στις 18-12-201, μετά την εκ μέρους του Δημοσίου κοινοποίηση της υπ’αριθ. 679/2012 απόφασης της Ε.Α. του Σ.τ.Ε., η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» άσκησε την 6577/2012 Αίτηση Ακύρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 7 του Ν. 3886/10.

9. Η ΕΥΔΕ Α/Δ Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ (Αρμόδια Υπηρεσία που Δημοπρατεί και Διευθύνει την εκτέλεση του έργου) σε συνεννόηση με το Γραφείο Ν. Συμβούλου του Υπουργείου, με το υπ’αριθ. 20/α/08-01-2013 επείγον έγγραφό της προς τον Πρόεδρο του Δ’ Τμήματος του Σ.τ.Ε., κατέθεσε αίτηση προτιμήσεως εκδίκασης της προαναφερθείσας αίτησης Ακύρωσης της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», προκειμένου να συντομευθεί χρονικά κατά το εφικτό η δικαστική διαδικασία, να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και να εκκινήσει η κατασκευή του υπόψη έργου, ώστε να καταστεί δυνατή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η έγκαιρη περαίωση αυτού.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...