Αιχμηρός Μόσιαλος για τη διαχείριση της πανδημίας: Ξαφνικά έγιναν όλοι ειδικοι – Αλλά τώρα πλέον γνωριζόμαστε όλοι

Κανένα σχόλιο

Μια «αιχμηρή» ανάρτηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και ειδικά των απόψεων που εκφράζονται από ειδόμενες και μη έκανε στο Facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «τώρα πλέον γνωριζόμαστε όλοι».

Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε:

Είναι λογικό να αλλάζουν άποψη οι επιστήμονες όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Ειδικά όσων δεν έχουν σπουδάσει και δεν γνωρίζουν τι είναι η δημόσια υγεία η δεν γνωρίζουν τι είναι η πολιτική της υγείας. Έτσι πολλοί εκτίμησαν στην αρχή της πανδημίας ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο, ότι οι θάνατοι θα είναι ελάχιστοι, ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι γενικά. Ότι ειχε τελειώσει το πρόβλημα της πανδημίας το Μάιο, ενώ στην ουσία είχαμε μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και για αυτό είχαμε μικρή διασπορά της νόσου για αρκετούς μήνες.
Ότι δεν θα είχαμε πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα ενώ δεν είχαμε δεδομένα από τυχαίες δειγματοληψίες. Ότι κατά 99% δεν θα έχουμε εμβόλια και αν τα έχουμε δεν θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια. Ότι τα εμβόλια θα έχουν πολλές παρενέργειες άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα ακόμη και αν ξέρουμε ότι δεν βοηθούν σε βαριές περιπτώσεις και μάλλον τις επιτείνουν, δεν ξέρουμε αν μειώνουν τη θνητότητα στις υπόλοιπες και δεν έχουμε ακόμη στοιχεία από την 3η και σημαντικότερη φάση των κλινικών δοκιμών.
Να υπενθυμίσω ότι δόθηκαν φάρμακα όπως η υδροχλωροκίνη και αρκετά άλλα που δεν βοήθησαν καθόλου. Χορηγήθηκαν όμως με ελάχιστα δεδομένα και στοιχεία χωρίς να έχουμε τα τελικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.
Ξαφνικά βέβαια έγιναν όλοι ειδικοί. Δεν είναι κακό αυτό. Ειδικά σε έκτακτες συνθήκες καλό είναι να ενημερωνόμαστε όλοι για τις εξελίξεις και να ενημερώνουμε τους γνωστούς μας. Εγώ δεν θα τολμούσα να μιλάω για θέματα νευροχειρουργικής. Δημόσια υγεία και πολιτική της υγείας σπούδασα για αυτά τα θέματα μιλάω. Αλλά θαυμάζω τους νευροχειρουργούς που τώρα μαθαίνουν τι είναι η δημόσια υγεία.Η διαχείριση της πανδημίας είναι βασικά θέμα δημόσιας υγείας και πολιτικής της υγείας.
Και βέβαια χρειάζεται η συνέργια και άλλων επιστημών όπως των επιστημών της συμπεριφοράς, της γενετικής, της ψυχολογίας, των μεγάλων δεδομένων, της κοινωνιολογίας και πολλών άλλων. Και είναι ακόμη πιο σημαντική η συμβολή των ερευνητών στον τομέα των εμβολίων και των φαρμάκων.
Τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν πολλά και μάθαμε πολλά για ένα άγνωστο ιό. Επαναλαμβάνω, είναι λογικό να αλλάζουν οι επιστημονικές απόψεις. Μελετάμε ένα νέο ιό. Ίσως είναι λιγότερο λογικό να υπάρχουν άκαμπτες τοποθετήσεις. ‘Δεν υπάρχει περίπτωση’, ‘Δεν θα γίνει ποτέ’, ‘Είμαι σίγουρος’, ‘Είμαστε καταδικασμένοι’, ‘Δεν υπάρχει πρόβλημα’, ‘Δεν ξέρει αυτός, ξέρω εγώ’. Αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις δεν συνάδουν με τον ορθό επιστημονικό λόγο. Δεν θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αλλά τώρα πλέον γνωριζόμαστε όλοι.

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις