16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ακριβά θα πουλήσει την ελευθερία του ο «Σήφης»!

Ημερομηνία:

Με νέες παγίδες και νέο δόλωμα επιχειρεί η επιτροπή την παγίδευση του κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών – Τι προτείνεται για την παραμονή του στο χώρο του φράγματος

Με νέες πλωτές παγίδες και με νέου τύπου δόλωμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον κροκόδειλο η ομάδα άμεσης επέμβασης, που έχει συσταθεί με στόχο τη «σύλληψη» του Σήφη.

Οι οδηγίες που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον Γαλλο-μαροκινό Ολιβιέ Μπερά κατά την αποχώρησή του ήταν πως πρέπει να τοποθετηθούν δύο ακόμα παγίδες τουλάχιστον μέσα στο νερό του φράγματος και το δόλωμα να αλλάξει, καθώς τα ψόφια κοτόπουλα δεν τον δελέασαν ούτε στιγμή! Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν στιγμές που ο κροκόδειλος βρέθηκε δίπλα στην παγίδα, αλλά ούτε μία στιγμή δεν έκανε κίνηση να μπει σε αυτήν για να φάει το ψόφιο κοτόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερά – όπως αποκάλυψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του TeamFM «Πρώτη Γραμμή» ο διευθυντής του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης – ο κροκόδειλος έχοντας συνηθίσει να τρώει ζωντανά πτηνά στη λίμνη χρειάζεται «όσο πιο ζωντανό δόλωμα».

Ο «Σήφης» εκτιμάται ότι έχει ηλικία από 4 ως 7 έτη, με τον κ. Μπερά να πιθανολογεί ότι είναι 4 ετών, αλλά αρκετά καλοθρεμμένος για να θυμίζει 7χρονο! Επίσης, πρόκειται για κροκόδειλο του Νείλου με μήκος περίπου 1,7 μέτρα, ενώ εκτιμάται πως είναι ο μοναδικός κάτοικος του είδους στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών.

Συγκεκριμένα, πιθανολογείται ότι οι μαρτυρίες που ήθελαν και δεύτερο κροκόδειλο στη λίμνη ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο ίδιος κροκόδειλος φαίνεται διαφορετικός ανάλογα με την ώρα, τον φωτισμό και το σημείο. Θεωρείται, δε, πως δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος κανείς να προσεγγίζει τη λίμνη άφοβα μόνο και μόνο για τον δει από κοντά.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΜΠΕΡΑ

Μόλις τρεις μέρες κατάφερε να παραμείνει στο Ρέθυμνο ο κ. Μπερά, ο οποίος αναχωρώντας υποσχέθηκε να επιστρέψει τον Οκτώβριο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και αν ο κροκόδειλος δεν έχει παγιδευτεί ακόμα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η ομάδα δράσης έχει δεχθεί αρκετά αιτήματα από ειδικούς για την παγίδευση του Σήφη, τα οποία εξετάζει με πολλή προσοχή και κυρίως με γνώμονα το πώς θα γίνει σωστά η διαδικασία και όχι με γνώμονα τη διαφήμιση των ενδιαφερομένων. Το τελευταίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήδη κάποιοι ζήτησαν για να συμμετέχουν στη διαδικασία «σύλληψης» την ανάλογη διαφήμιση, κάτι που η επιτροπή αρνήθηκε, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης στον TeamFM.

Το ενδεχόμενο του υπνωτισμού του κροκόδειλου με αναισθητικό βέλος έχει αποκλειστεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει το ζώο μέσα στη λίμνη, εάν δεν τον απομακρύνουν εγκαίρως από το νερό και επομένως η λύση παραμένει η συνέχιση της προσπάθειας με τις παγίδες, από γης και νερού.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair εξέδωσε φυλλάδιο με «παγκόσμιο προορισμό τον Σήφη»!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

21Σε ό,τι αφορά στο πού θα φιλοξενηθεί ο κροκόδειλος μετά την «παγίδευσή» του, ο κ. Μαμαγκάκης επανέλαβε πως έχει βρεθεί ένας χώρος εκτός της λίμνης, τον οποίο έχει δει και ο κ. Μπερά και θα γίνει η σχετική πρόταση προς τους αρμοδίους. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από εξέταση όλων των δεδομένων.

"google ad"

«Εμείς λέμε ότι εκτός Φράγματος υπάρχει μία περιοχή, προς τη μεριά των Βολεώνων που έχει εξαγοραστεί και απαλλοτριωθεί όπου μπορεί να βρεθεί ένας χώρος 2-3 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 300-400 τετραγωνικά να διαμορφωθεί για να μπορέσει να φιλοξενηθεί.

Πήγαμε τον κ. Μπερά στο σημείο, είδε το χώρο και μας είπε ότι είναι πολύ καλός. Μας είπε τι προδιαγραφές χρειάζονται. Υπάρχει μία διεθνής επιτροπή που θα μας πει τις προδιαγραφές και εμείς θα κάνουμε την πρόταση. Οφείλουμε να κάνουμε την πρόταση και αυτή θα εξεταστεί από τους αρμόδιους», είπε ο κ. Μαμαγκάκης.

Για την ιστορία, τόσο το Ενυδρείο της Κρήτης όσο και το Αττικό Πάρκο έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την μεταφορά του κροκόδειλου σε αυτά, όταν πιαστεί και αφού εξεταστεί αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το τι θα γίνει τελικά, προφανώς θα αποφασιστεί εάν και όταν ο «Σήφης» αποφασίσει να απαρνηθεί την ελευθερία του…

Αγγελική Καλλέργη / goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...