13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αλλάζει ο χάρτης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Χανίων με έργα 10,5 εκατομμυρίων ευρώ

Ημερομηνία:

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Δημάρχου Χανίων στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Δήμου Χανίων από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Μιχαήλ Τζινευράκη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Στεργιάννη.

Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει δράσεις, μελέτες και έργα προσαρμογής στην διαφαινόμενη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών συνθηκών και επισημαίνει τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, που πολλές φορές διαδραματίζουν κορυφαίο παράγοντα στην πρόκληση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
“Στον συνεκτικό αυτό σχεδιασμό αποτυπώνεται μια ολοκληρωμένη, διατομεακή στρατηγική ανθεκτικότητας των υποδομών με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Περιέχει όλες εκείνες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κοστολογημένα και σε ορίζοντα πενταετίας εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης

Χανιά: Σύσκεψη για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων

Με οδηγό το σχεδιασμό αυτό, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, την εξέλιξη των υπό ένταξη έργων αλλά και την ωριμότητα των μελετών που εκπονούνται.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου κατασκευής δικτύων ομβρίων σε διάφορες περιοχές, εντός και εκτός σχεδίου πόλης, αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων και έχουμε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. Ένα έργο προϋπολογισμού 4,85 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από Ιδίους Πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και προστατεύει περιοχές που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Κάτω Σούδα, τα Τσικαλαριά, το Πασακάκι (οδός Ελευθερίας), το Δαράτσο, οι Στέρνες κ.α.
  2. Στις 30 Μαΐου δημοπρατείται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών όπως τα Περιβόλια, την Αγιά και τον οικισμό «Καλλιθέα» στο Βαμβακόπουλο.
  3. Εγκρίθηκε η πίστωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και δημοπρατείται εντός του Ιουνίου από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η κατασκευή δικτύων ομβρίων, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στην Π.Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου. Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως τα Κουνουπιδιανά, το Καμπάνι, ο Βλητές, ο κόμβος της Σούδας αλλά και του Δαράτσου.

4. ΔΑΡΑΤΣΟ – ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ: Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η υδραυλική μελέτη για την κατασκευή αγωγών ομβρίων στους οικισμούς Δαράτσο και Χρυσή Ακτή, περιοχές με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που αποτελούν το βαρύκεντρο του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Χανίων, δίνοντας λύση στον τρόπο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

5. ΚΛΑΔΙΣΟΣ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης σε σημεία που επλήγησαν από τις πλημμυρικές παροχές του 2017 κατά μήκος της όχθης του ποταμού Κλαδισού. Τα τεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού σε συνδυασμό με την διαπλάτυνση της εκβολής του, συνέβαλλαν καταλυτικά στην αντοχή του συστήματος σε υψηλά βροχομετρικά δεδομένα

Χανιά: Σύσκεψη για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων
Χανιά: Σύσκεψη για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων

7. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Με παρεμβάσεις πολύ χαμηλού κόστους στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, δημιουργήθηκαν νέα κανάλια ομβρίων, υπογειοποιήθηκε το δίκτυο και μετατοπίστηκαν τεχνικά εμπόδια από το βασικό ρέμα που είναι ο τελικός αποδέκτη ομβρίων της περιοχή του Δαράτσου έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εμφράξεως και πλημμυρών στη ευρύτερη περιοχή.

8. ΜΟΡΩΝΗΣ: Εντός του επομένου τριμήνου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαπλάτυνσης της εκβολής της εκβολής του Ποταμού Μορώνη, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία του ανατολικού τμήματος του Δήμου Χανίων (Λειβάδια, Σούδα) ολοκληρώνοντας τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πλημμυρικά συμβάντα των τελευταίων ετών.

Χανιά: Σύσκεψη για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων

Αυτοψία Δημάρχου Χανίων στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Δαράτσου & Αγίων Αποστόλων της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ