Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει άρδην στην Ιταλία και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται για πρώτη φορά το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Το αργότερο σε 7 μήνες βουλευτικές εκλογές.

Το πρώτο γκάλοπ του Σεπτεμβρίου της εταιρίας Dèmos επιβεβαιώνει μια ουσιαστική ανατροπή, στην ιταλική πολιτική σκηνή.  Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 28%.

Ακολουθεί η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, η οποία όμως δεν ξεπερνά το 26,8%. Η δε κεντροδεξιά της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια, έχει ελπίδες να υπερισχύσει μόνον αν καταφέρει να ενωθεί. Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αγγίζει μόλις το 13,2%, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται στο 13,6% και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρία Demos πείθει το 4,8% των πολιτών.

Τα Πέντε Αστέρια παρά τα προβλήματα κερδίζουν διαρκώς έδαφος

Εν τω μεταξύ σε δυο εβδομάδες, τα Πέντε Αστέρια θα επιλέξουν με ψηφοφορία στο  διαδίκτυο, τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο. Eίναι τριάντα ενός ετών,  κατάγεται από την Νάπολη και πριν λίγες ημέρες πήγε στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο «για να καθησυχάσει επιχειρηματίες και επενδυτές». Το κίνημα του Γκρίλο, δηλαδή, παρά τα διάφορα προβλήματα στην διαχείριση του δήμου της Ρώμης, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Και το πολύ σε επτά μήνες  οι Ιταλοί θα πρέπει  να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του κεντροαριστερού Πρωθυπουργού της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ,  αγγίζει το 40%. Ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο του κόμματός του, των «Δημοκρατικών». Αλλάο Τζεντιλόνι,όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός ενώ τέλος ο Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να  πιέζει, με την ελπίδα να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Deutsche Welle