«Αλληλεγγύη. Αξιοπρέπεια. Αγώνας»: Η Ανυπόταχτη Κρήτης για την εκκένωση της κατάληψης RosaNera

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη της «Ανυπόταχτης Κρήτης» αναφέρθηκε στην εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera:

Σε μία πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και δοκιμάζεται από τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η τελευταία αποφάσισε να διορθώσει μια από τις «ανορθογραφίες» των Χανίων και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει το υγρό όνειρο του πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή Διγαλάκη: να εκκενώσει την κατάληψη της RosaNera.

Η εκκένωση ακολουθήσε την πεπατημένη των εκκενώσεων που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα, και υλοποιήθηκαν τόσο από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανύποπτο χρόνο, τεράστιες μάζες δυνάμεων καταστολής ξεχύνονται στους δρόμους, διακόπτουν την κυκλοφορία και δεν επιτρέπουν σε κανέναν και καμία τη διέλευση, επαναφέροντας δυστοπικές εικόνες της Χούντας. Η εικόνα με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, να λυμαίνονται την ΠαλιάΠόλη των Χανίων είναι μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας.

"Sponsored links"

Η RosaNera δεν είναι απλά μία κατάληψη στέγης. Η κατάληψη της RosaNera αποτελούσε, αποτελεί και θ’ αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων. Αποτελεί μια ρωγμή στην κανονικότητα της τουριστικής βαρβαρότητας που αναπτύσσεται στα Χανιά, ένα χώρο ελεύθερο, όπου πέραν των πολιτικών διεργασιών που γίνονται στο εσωτερικό του, δίνει το έναυσμα για επανοικειοποίηση της τουριστικής χαβούζας που έχει μετατραπεί το Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τους πληττόμενους και τις πληττόμενες. Χαρακτηριστικές είναι οι συλλήψεις των μεταναστών και μεταναστριών που είχαν βρει στέγη στην κατάληψη της RosaNera την ώρα της εκκένωσης.

H εκκένωση της RosaNera έχει τριπλή στόχευση.

Από τη μία εντείνει τη συνεχιζόμενη τουριστικοποιηση του ιστορικού κέντρου ειδικότερα, και της πόλης των Χανίων γενικότερα. Μια τουριστικοποίηση που δεν ανέχεται οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν της τουριστικής να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της, που απομακρύνει από τον πυρήνα της τους μόνιμους κάτοικους, που διαμορφώνει τη πόλη σε μια τουριστική χαβούζα παροχής υπηρεσιών χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς δημιουργία και αντίσταση. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η στόχευση για μετατροπή του κτηρίου σε κάτι πρωτότυπο για την πόλη των Χανίων: ένα ξενοδοχείο.

Από την άλλη στοχεύει στο τσάκισμα οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την οργή που υπόγεια κυοφορείται, τις κοινωνικές αντιστάσεις που έρχονται εν όψει του βαθέματος της κρίσης και της φτώχιας, της εξαθλίωσης και της μιζέριας που διαφαίνονται. Προσπαθούν να προλάβουν από τώρα τις κοινωνικές εκρήξεις του μέλλοντος, διαλύοντας τις μορφές και τις δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Και τέλος εντάσσεται στην δραματική προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει το successstory της που καταρρέει. Προσπαθεί να προβάλλει ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες διατηρώντας στενές επαφές με όλο τον ακροδεξιό συρφετό που υπάρχει στην Ελλάδα. Μπορεί να απώλεσε τον τίτλο του Μακεδονομάχου, και του Τουρκοφάγου, αλλά ενισχύει το καθεστώς βίας και αγωνίας,  το δόγμα «νόμο και τάξη», στέλνοντας μήνυμα προς τα ακροδεξιά, τόσο εντός όσο και εκτός.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη της RosaNera είναι αυτονόητη. Όπως και η στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν καλεστεί. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στα πλαίσια γενικότερης αντίστασης απέναντι σε όσους μας αμαυρώνουν τη ζωή. Στους μπράβους, στους ξενοδόχους, στους ακροδεξιούς, σε όλο το συρφετό που έχει μαζευτεί στη πόλη των Χανίων και κανιβαλίζει τις σάρκες μας. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και άρση των κατηγοριών τους και την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το χώρο της κατάληψης.

Καλούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες συντονισμού των δράσεων του επόμενου διαστήματος, και καλούμε το σύνολο του λαού των Χανιών και της Κρήτης να οργανωθεί απέναντι σε όσους καταστέλλουν τους αγώνες μας και εκκενώνουν τα όνειρα μας.

Ανυπόταχτη Κρήτη

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις