Αλληλεγγύη σε όλους τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και κάλεσμα στην πορεία της Τρίτης.

Κανένα σχόλιο

Η Rosa Nera για τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους.

Σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου με φορείς, συλλογικότητες και πολίτες των Χανίων, εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός από την εντεινόμενη καταστολή ενάντια στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους, καταστολή που εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση όχι μόνο στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά και στις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων μας. Οι καταλήψιες και οι αυτοοργανωμένοι χώροι, ως στέκια έμπρακτης αλληλεγγύης, συνάντησης αλλά και κινηματικών δράσεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο ενός ιδεολογικού πολέμου που σκοπό έχει, αφενός να χτυπήσει περαιτέρω όσους αντιστέκονται αλλά και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο γύρω από τα πραγματικά προβλήματά του και τις παρανομίες της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν μια σειρά από κοινές δράσεις για την πόλη των Χανίων, με πρώτη εξ αυτών το κοινό κάλεσμα σε πορεία αλληλεγγύης που θα γίνει την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 6μμ (συγκέντρωση στην Αγορά). Στο κάλεσμα συμμετέχουν μέχρι στιγμής η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι/Στέκι Μεταναστών, η Terra Verde, η Κοινωνική Κουζίνα, οι Σαλταδόροι, πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες, καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάλεσμα αναμένεται να υποστηριχτεί και από άλλους φορείς που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν τις συνελεύσεις των μελών τους. Καλούμε όλους τους φορείς, και συνολικά την κοινωνία των Χανίων, να υποστηρίξουν όλους τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους καθώς και το κάλεσμα στην πορεία της Τρίτης.

"Sponsored links"

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ

«Νάμαστε απροσάρμοστοι, να η μεγάλη αρετή μας. Να μη βολευόμαστε, νάμαστε ανυπόμονοι, σκληροί, γιομάτοι ανησυχία και πίστη, να θέμε το αδύνατο -σαν τους ερωτευμένους. Να ξέρουμε πως ό,τι λένε σήμερα δικαιοσύνη είναι οργανωμένη αδικία κι ό,τι λένε ηθική είναι η βολική, ταπεινή συνεννόηση των άναντρων.”   

   Ν. Καζαντζάκης

Αποπηγάδι Χανίων: κάτοικοι χτυπιούνται και συλλαμβάνονται κατά δεκάδες, όσοι αντιστέκονται στη μετατροπή του βουνού τους σε δάσος ανεμογεννητριών χάριν της πολυεθνικής EDF, όσοι αρνούνται την καταστροφή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και την ιδιωτικοποίηση των υδάτων τους. Όσοι αρνούνται να τους κλέβουν έτσι απλά τη γη που τους τρέφει εδώ και γενεές, όσοι τολμούν(!) να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και προσπαθούν για αυτό. Διότι αντιλήφθηκαν τι κινδύνους εγκυμονεί να είναι η Κρήτη η μπαταρία όλης της Ευρώπης και παλεύουν να το αποτρέψουν.

Σκουριές Χαλκιδικής: επιθέσεις με γκλοπ, ρίψη  χημικών μέσα στα αυτοκίνητα των κατοίκων, συλλήψεις… Αιτία και πάλι κάποιοι «απροσάρμοστοι» κάτοικοι που αρνούνται να παραδώσουν αμαχητί όλο αυτό το φυσικό τοπίο της Χαλκιδικής στον καναλάρχη και μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα, που αντιστέκονται στην υλοτόμηση του αρχέγονου δάσους από τη εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Κερατέα: το ίδιο σκηνικό παίχτηκε πριν περίπου δύο χρόνια με τις μάχες της αστυνομίας με ολόκληρο το δήμο προκειμένου να κατασκευαστεί παράνομος ΧΥΤΑ μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, χάριν και πάλι του ίδιου καναλάρχη που εμφυτεύει τον φόβο και τον φασισμό μέσα από το MEGA.

Tα παραδείγματα είναι πολλά. Ακριβώς το ίδιο σενάριο παίζει με οποιοδήποτε κοινωνικό και δίκαιο αγώνα δίνεται από τον κόσμο: Καταστολή, συκοφάντηση, διώξεις…

Παράλληλα, όλοι οι πολιτικοί χώροι που ανέκαθεν στήριζαν και συμμετείχαν σε όλους τους παραπάνω αγώνες, χτυπιούνται. Διόλου τυχαίο…

Η κατάληψη Villa Amalias (Βίλα Αμαλίας), στο κέντρο της Αθήνας, εδώ και 23 χρόνια αποτελεί έναν ανοιχτό πολιτικό, πολιτιστικό χώρο, καθώς και στεγαστική κολεκτίβα. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο από το 1973 και σε άθλια κατάσταση. Από το ’90 που καταλήφθηκε, ζει και συντηρείται από την οικονομική συνεισφορά και την προσωπική εργασία των ίδιων των καταληψιών. Η Villa αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς πολιτικών και κοινωνικών αγώνων όλη αυτή την 20ετία με αιχμή το αντιφασιστικό κίνημα στην πολύπαθη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και τη λαϊκή συνέλευση της πλατείας Βικτωρίας. Στους χώρους της έχουν λειτουργήσει ομάδες όπως: θεατρική, χορού, συναυλιακή, παιδικού στεκιού, ξένων γλωσσών, προβολών, δανειστικής βιβλιοθήκης, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και εκδηλώσεις άλλων ομάδων.

"Sponsored links"

Παράλληλα λειτουργούσε αυτοοργανωμένο τυπογραφείο, χωρίς κέρδος, για την έκδοση βιβλίων, αφισών, προκηρύξεων κλπ.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου η αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέα εισβάλει στην κατάληψη Villa Amalias, προφασιζόμενη «ανώνυμη καταγγελία περί ναρκωτικών». Οι κάτοικοι συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις περί κατασκευής εκρηκτικών υλών! Στο οπλοστάσιο της κατάληψης περιλαμβάνονται άδεια μπουκάλια μπύρας, μαχαίρι, σφυρί και τυπογραφική μηχανή.

Λίγες μόνο μέρες μετά η αστυνομία εισβάλει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) δήθεν διώκοντας παράνομους μικροπωλητές, κλέβει τον εξοπλισμό του ραδιοφωνικού σταθμού (98 fm) που λειτουργούσε εκεί, και καταστρέφει τους χώρους όλων των πολιτικών ομάδων, τις οποίες ξανά παρουσίασε ως εγκληματικές. Φυσικά ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει κι άλλες καταλήψεις, στέκια, χώρους που εκκενώθηκαν ή «κάηκαν» ανάλογης κινηματικής δράσης.  Όμως, η συντονισμένη αυτή επίθεση της κυβέρνησης δεν είναι παρά άλλη μια πράξη στο καλοστημένο σκηνικό ενάντια σε κάθε ελεύθερη κοινωνική φωνή που προασπίζεται τα αυτονόητα, που αμύνεται υπέρ της ζωής, του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτές τις ελεύθερες φωνές βαφτίζει «κέντρα ανομίας». Όμως, αυτά είναι «κέντρα ανομίας» μόνο από την άποψη ότι δεν αναγνωρίζουν τους νόμους μιας αυταρχικής εθνικής κυβέρνησης αλλά τους κανόνες που θεσπίζουν οι ίδιοι μέσω συνελεύσεων, με αξίες την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση της ζωής.  Αυτό από μόνο του είναι ένας πάρα πολύ καλός λόγος να χτυπηθούν. Άλλωστε, τώρα όλοι οι πολίτες είναι εν δυνάμει παράνομοι: ήδη η κυβέρνηση δια νόμου απαγορεύει κατ’ ουσίαν τη διαμαρτυρία αφού βάζει πρώτο στη λίστα προς απόλυση, όποιον δημόσιο υπάλληλο παραπεμφθεί για ποινικές ενέργειες πολιτικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσής του. Καταργεί έτσι το τεκμήριο της αθωότητας ενώ ταυτόχρονα διώκει τους πάντες ως εγκληματίες.

Απέναντι σε ένα εκφασιζόμενο κράτος, δε νοιώθουμε ούτε ανίκανοι ούτε μουδιασμένοι, στήνουμε δομές αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης στην ύπαιθρο, στις γειτονιές της πόλης, στους χώρους δουλειάς. Χωρίς να περιμένουμε πια από καμιά εξουσιαστική αγκάλη τις κοινωνικές της παροχές, αλληλομορφωνόμαστε, ανταλλάσσουμε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς μεσάζοντες και φόρους, καταλαμβάνουμε και στηρίζουμε το ζωτικό μας χώρο, φτιάχνουμε πολιτικά-πολιτιστικά κέντρα δημιουργώντας τον πολιτισμό της αυτοθέσμισης. Στήνουμε πολλές και διαφορετικές Βίλες Αμαλίας.

Για την ελευθερία την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη.

Σας καλούμε σε πορεία στήριξης όλων των αυτοοργανωμένων χώρων και των καταλήψεων γιατί αποτελούν ζωντανούς χώρους κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

 Τρίτη 22 Γενάρη 18:00 πλ. αγοράς.

κατάληψη Rosa Nera, Χανιά, Γενάρης 2013

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις